Knjige koje mijenjaju svijet

Knjige koje mijenjaju svijet zapravo mijenjaju nas. Nadahnjuju, potiču i motiviraju. Poput stalnog su i konstantnog suputnika koji je istodobno utjeha i inspiracija. Čitajući ih, u nama se budi neka nepoznata snaga koja odjednom izbija na površinu. Sami sebi dokazujemo da, unatoč tome što smo umorni, pa možda čak i očajni, još uvijek se možemo pokrenuti. Uče nas i podučavaju. Ponekad im se okrenemo u mirnim vremenima, a ponekad usred životnih oluja. Uvijek su prisutne i uvijek spremne.

Ovaj post zato predstavlja moj izbor knjiga koje nas mijenjaju i to iz biblioteke izdavača Poetika. Ove godine detaljnije sam počela pratiti njihov rad pa mogu stati iza izjave da su za mene jedan od najjačih izdavača po pitanju literature iz žanra popularne psihologije. Ako čitate različite žanrove, vjerojatno već imate nekog default izdavača kojemu se najprije okrenete kad se zaželite određene vrste knjiga. Poetika je jedan od takvih izdavača za mene, a ovo su neke od njihovih knjiga koje su mi se utisnule u pamćenje.

Knjige koje mijenjaju svijet iz ponude Poetike

M.Ankaoua: Diši!

Ovo je jedan od težih romana koje sam pročitala. U centru pažnje je čovjek koji boluje od neizlječive bolesti, a pritom upoznaje osobu koja mu pomaže pronaći smisao. Smisao život, smisao postojanja, smisao svega. Knjiga je iznimno dubok i snažna, a uz nju je nemoguće ostati ravnodušan.

Dodatnu dimenziju daje joj spoznaja da smo svi mi upravo poput Malloa, i naš se život iz dana u dan bliži svome kraju. Znamo li zašto ga živimo? Znamo li kako možemo pronaći njegov smisao? Kako da naučimo što nas veseli? Kako da prestanemo raditi ono što nam šteti? Sve su ovo pitanja na koje će prije ili kasnije u skrovitosti svoga uma svatko sebi morati odgovoriti. A Mallo će nas na svojem primjeru naučiti kako. Otkrivanjem sebe mijenjamo se i mi i naša okolina. A tako se mijenja i svijet.

A.Long, R.Schweppe: Panda u potrazi za tajnom smirenosti

Hoćete li dozvoliti jednoj slatkoj pandi da vas poduči važnosti upravo ovoga trenutka? I ovoga. I ovoga. Jedna panda krenut će na put otkrivanja smirenosti. Kakve veze smirenost i spokoj imaju sa sadašnjim trenutkom? I više nego što ste mislili. Zapravo, toliko da vam panda o tome piše cijelu knjigu.

Ova knjiga zabavno je štivo koje na jednostavan način prati pandine doživljaje na putu vlastitih promjena i razvoja. Kroz njegova iskustva, neka posve obična i svakodnevna, neka malo čudesnija, podučit će vas poukama koje je i sam naučio. Pokazat će vam da je jedini trenutak u kojemu leži sva naša moć upravo ovaj u kojem trenutno živimo. No zadat će vam i posla, jer da biste nešto mogli mijenjati, prvo si morate priznati da je to potrebno.

Á.Rovira, F.Miralles, R.Díaz Reguera: Priče za djecu koja žele vjerovati u sebe

Postoji li bolji i uspješniji način da svijet mijenjamo na bolje nego putem odgoja onih kojima ćemo ga ostaviti? Današnja djeca produkt su današnjih roditelja – nas samih. Mi smo ti koji odlučujemo čemu će i u kojoj mjeri biti izloženi, čime će se igrati i tko će ih zabavljati. Mi smo prvi koji ih vrednujemo, a najčešće pogrešno na temelju njihovih uspjeha vrednujemo i njihovu vrijednost kao čovjeka.

Velika je to odgovornost, kao što znamo iz vlastitog iskustva, morati pokušavati ostvariti neke društvene standarde, pogotovo zato što znamo da kao društvo imamo tendenciju jedni druge međusobno sputavati u napretku. Zdravi temelji naše vjere da možemo uspjeti o bilo čemu grade se u djetinjstvu, a upravo ćete u tome uspjeti uz ovu knjigu. Na zanimljiv i djeci shvatljiv način ova knjiga ispričat će nekoliko kratkih i maštovitih priča koje pomažu u razvijanju dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja. A oni najmlađi uživat će u čitanju.

N.Orvos-Tóth: Naslijeđena sudbina

Sigurno ste više puta u životu čuli onu omraženu izjavu “ista si mama/isti si tvoj stari” i to baš onda kad vam je najmanje trebalo. I najčešće uvijek u negativnom kontekstu. Ako imamo barem malo samosvijesti, sposobno smo zaključiti koje smo karakteristike naslijedili od roditelja ili drugih članova obitelji. Često se toga grozimo, ali rijetko poduzimamo nešto da bismo se oslobodili te “kletve”. Najčešće ni ne znamo da je to moguće.

Ovaj priručnik ukazuje upravo na obrasce ponašanja koje nasljeđujemo, a najčešće su otrovni i opasni koliko za nas i naše partnerske odnose, toliko i za naše potomke. Istina je ta da je svako ponašanje moguće mijenjati, i da mi ne moramo biti “isti oni”. Svatko od nas sam odlučuje o svome životu i koliko god djelovalo da to nije tako, da smo zarobljenici naših predaka, itekako se moguće osloboditi toksičnih obrazaca ponašanja. Ovaj je priručnik jednako osvježavajuć, osvještavajuć koliko i utješan. Ponekad jednostavno nije problem u vama, ponekad ste jednostavno žrtva nekoga tko je u nekome dijelu vašeg života bio jači od vas. Ali ova knjiga isto će vam tako pokazati da sada više niste ona slabija strana. I možete donositi vlastite odluke. Tako se mijenjate vi, a s time i cijeli svijet.

K-Kucewicz: Žene koje previše osjećaju

Ako vas interesira vrsta knjiga o samorazvoju i napretku, vjerojatno ste kroz život prošli kroz situacije koje je bilo teško nadvladati. Vjerojatno ste upoznali i ljude koji su vam u tim trenucima govorili da ste previše osjetljivi. Takozvana visoka osjetljivost nije samo neki tamo izmišljeni pojam, iako ga se najčešće gleda kao na slabost i manu, pogotovo ako ste još i žensko.

Teško je, pa nekad čak i nemoguće, visoku osjetljivost prihvaćati kao osobinu koja nam pruža mogućosti i prednosti koje drugi nemaju. No u ovome ćete priručniku pronaći uvjerenje koje ćete sa žudnjom prihvatiti, a ono je da je s vama sve u redu. Ako ste visokoosjetljiva žena, ovaj ćete priručnik zavoljeti jer će vas potaknuti da prihvatite dijelove sebe koji su vas učili osuđivati. Vrijeme je da zapazite vlastitu posebnost među milijunima istih i promijenite način na koji gledate sebe. A time mijenjate i svijet.

Koje su vama najdraže knjige koje mijenjaju svijet?

Ovaj post posvećen je izboru zaista različitih knjiga koje istoj temi pristupaju s različitih gledišta. Svaka od njih na svoj nas način osvještava o našoj pravoj moći kao pojedinca. Nazvala sam ga Knjige koje mijenjaju svijet, zato što ga knjige zaista mogu promijeniti. Dovoljno je samo da promijene moj svijet, ili samo vaš i svijet je već drugačije mjesto.

Ako vam se ove knjige svide i sami želite krenuti na put istraživanja svojih želja i ciljeva, u tome vam može pomoći i neko od ovih štiva.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *