Svakodnevno uz Montessori metodu

SVAKODNEVNO UZ MONTESSORI METODU NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

______________________________________________________________________________

Svakodnevno uz Montessori metodu praktični je vodič kroz aktivnosti za djecu od 4 do 8 godina objavljen u izdanju Egmonta.

Svakodnevno uz Montessori metodu

Montessori je dostupan svima, bez obzira na vaše financije i uvjete. Upravo to je ono što ga već desetljećima čini toliko uspješnom metodom. U ovome priručniku autorica navodi niz prijedloga aktivnosti koja se mogu provoditi s djecom, i to bez učenja teorije ili ulaganja puno novaca i truda.

Zašto, dakle, Montessori metodu i dalje tako teško prihvaćamo? Marija Montessori svoj je odgoj temeljila na na dječjoj mašti, umjesto na principu nagrade i kazne. Smatrala je da djeca najbolje uče u okolini u kojoj je ona za njih pripremljena na način da oni mogu biti ti koji će preuzeti inicijativu. Takvo učenje za djecu bilo je samostalno, dobrovoljno i istinski motivirano.

Međutim, unatoč svim dokazima njegove uspješnosti, i dalje ga se odbacuje. Na Balkanu, nažalost, i dalje se najčešće odgaja uz pomoć dvije metode: “ovako je radila moja baka, mama, ja radim, pa ćeš i ti” ili “nemaš što pitati zašto, napravit ćeš zato što sam ja tako rekla”. Ilitiga, uz minimalno pažnje prema djetetovim potrebama i uz maksimalno pažnje prema potrebama odraslih koliko god to sada zvučalo odrješito. Zato je ova knjiga važna. Ovim priručnikom Palmarola omogućuje još jedan jednostavan pristup metodi svima onima koji u njoj vide blagoslov.

Jasno razlikujemo poštovanje i popuštanje

Ovo je jedno od važnijih Montessori pravila i lekcija koju i sami roditelji također moraju naučiti. Odgoj koji omogućuje poštovanje djeteta i njegove individualnosti i dan danas često se voli nazivati permisivnim. No za onoga koji zna, razlika je bjelodano jasna. Poštovanje djeteta nikako ne znači i popuštanje svim njegovim zahtjevima i mušicama. Montessori ne samo da funkcionira kod odgoja, već je nevjerojatno je poučan za odgajatelja i njegov pristup. Pripremljena okolina za dijete, a koje osigurava roditelj, omogućuje djetetu potrebnu slobodu uz jasne granice.

Svakojake aktivnosti

Priručnik zato odvaja cijeli niz aktivnosti: one iz praktičnog života, aktivnosti čitanja, pisanja i jezika, matematičke, glazbene i likovne aktivnosti, one iz područja prirodnih znanosti i jezika.

S obzirom da svaka dječja dob zahtijeva poseban pristup, priručnik sve aktivnosti dijeli po dobi i detaljno opisuje na koji se način svaka od njih može izvoditi. Ukoliko su oni potrebni, daje i popis materijala. Drugim riječima, daje detaljni recept o tome kako od početka do kraja izvesti neku aktivnost.

Tako će, primjerice, djeca naučiti zašiti gumb (što, nažalost često ne zna ni puno odraslih) i prepoznati osnovne namirnice, ali i razumjeti promjenu koja se dogodi kad kocku leda rastopimo u tekućinu pa nastavimo grijati sve dok ne ispari.

Recept je tu, a glasi: svakodnevno uz Montessori metodu

Montessori vježbe najviše od svega prilagođene su djetetovim interesima. U ranoj dobi, djeca uvelike uče imitiranjem i oponašanjem, zbog čega su izrazito zainteresirana za svakodnevne aktivnosti. Umjesto da ih iz njih isključujemo, Montessori upućuje na njihovo poticanje. Zato su sve aktivnosti opisane u priručniku svakodnevne i korisne, te djeci zanimljive. Sa svakim korakom, ova metoda podsjeća da za uspješan odgoj nisu potrebne moderne i skupe igračke, ekrani i stalna stimulacija sadržajima.

Ako još niste probali Montessori, vrijeme je da probudite roditeljsku kreativnost i pristupite prirodnim metodama, bez stresa i nemogućih očekivanja.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *