KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________

Zadesila me čast pisati o pjesmama Ane Čagalj. Naša suradnja dogodila se prilikom objave njezine treće po redu zbirke pjesama Moje ja III u kojoj pjesnikinja kroz trideset i tri pjesme piše o svome Ja i njegovome mjestu u zamršenom svemiru.

A zašto je ono posebno? Ukratko, ni po čemu nije. Ana, kao i svi mi, proživljava emocije koje pobuđuju njezini životni usponi i padovi. No ono što ju izdvaja i čini jedinstvenom i neponovljivom jest neprikosnovena sposobnost da svoje emocije opiše tjerajući i nas da ih proživljavamo, vidimo i osjećamo. Po tome jest posebna.

O ovoj zbirci trebate znati….

Pjesme su imenovane upravo po vremenu i datumu nastanka, zbog čega i imamo tako jasan uvid u zamršenost Aninih emocija i neizbježnost onoga što Ana piše u zbirci Moje ja III.

Svoje jastvo i svoje bivanje, pjesnikinja je opisala u 33 pjesme koje su nastale u malo manje od mjesec dana, a opisuju njezino poimanje i preživljavanje ljubavi. Iz dana u dan, iz sata u sat, Ana živi svoju ljubav i svjesna je utjecaja te ljubavi na svoj život. Bez obzira na to je li jutro, dan ili noć koja joj ne da spavati, baš poput uvijek prisutnih emocija koje ne može ignorirati zaživljuju jedna po jedna i njezine pjesme.

Anine strofe posebne su i drugačije, slobodne i nesputane. Ono čime je mene osvojila jest težina njezinih riječi i slike koje mi sa čitanjem svake utiskuje u misli. Opisujući sve trenutke, od onih sirovih i bolnih pa sve do onih u kojima pronalazi sebe i biva slobodna.

Pa tako kroz stihove još jednom oživljava svoje nesigurnosti i blagostanja, neutješivosti i samoće te suosjećanje, te boli i oslobođenja, dva oprečna pojma i emocije koje obje izviru u ljubavi.

Zašto baš Moje Ja III?

Uvijek sam smatrala da je poeziju iznimno teško pisati, a ni čitati ju ne može onaj tko joj se nije spreman otvoriti. U Aninim pjesmama prepoznajem pokušaj bijega od sebe, trenutak spoznaje da je to nemoguće te neizbježno prihvaćanje života, svih ljepota u njemu te prilika koje nudi. Drugim riječima, prepoznajem snagu života.

Čitala sam jednom da pjesma dobiva svoj puni značaj tek kad je čitatelj pročita, no to ujedno znači da će svatko od nas svakoj pjesmi dodijeliti djelić posebnog, sebi svojstvenog značenja. Neću zato uopće pokušavati prepričavati nijednu od njih. Njihovoj ljepoti doprinijet ćete vi sami.

Ako otvorenog srca proživljavate život, uživat ćete u Aninoj poeziji. Možda otkrijete, kao što sam i ja otkrila, da njezino Ja nije toliko drugačije od našeg.

Aninu zbirku najlakše možete nabaviti na linku na početku recenzije, a na Instagramu je možete naći pod nazivom @bella_snowflake.

Želite li još poezije? Upoznajte se sa stihom bezvremenskog Atticusa u recenziji zbirke pjesama Voli nju, divlju.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *