DRUKČIJA OD DRUGIH NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

________________________________________________________

Još 2012. potpisala je višemilijunski ugovor za izdavanje svojeg prvijenca
Drukčija od drugih – priča mlade djevojke o tome što je sve naučila.
Lenu Dunham upoznali smo i prije toga zahvaljujući njezinim brojnim drugim projektima. 2013. godine proglašena je jednom od najutjecajnijih osoba na svijetu. Skoro 8 godina kasnije, njezin roman i dalje privlači pažnju.
Vrijeme je da i na ovom blogu kažemo nešto o njemu.

Zašto ne snimimo TV seriju o likovima još jadnijim od nas?

Kako je to s praga tridesetih osvrnuti se na lude, neobuzdane dvadesete? Što misliti o vlastitim glupostima i nevjerojatnim uspjesima? Zašto smo uopće jedne i druge doživjeli? Što stoji iza svega toga?
Lena Dunham upravo to pokušava dokučiti. Od prvog poljupca, do uspješne karijere. Preko noći opijanja, psihičkih lomova i neodoljivih, potpuno pogrešnih muškaraca, autorica iznosi svoju priču – put sazrijevanja i odrastanja u uspješnu ženu.  Želja za uspjehom ne posustaje ni pred (samo)kritikama i nestabilnostima. Sve je to samo prepreka djevojci koja je naumila uspjeti – i imati sve. Ovo je duhovita simpatična priča o tome kako je sve to i dobila.

Ali čudna je ta ambicija: prikrade ti se kad je najmanje očekuješ, i tjera te da se gibaš, čak i kad misliš da se ne želiš pomaknuti.

Lena Duhnam poznata je glumica i režiserka. Sama je osmislila i  stvorila popularnu humorističnu HBO seriju Djevojke (u kojoj je glumila glavnu ulogu), koja na komičan način obrađuje probleme i izazove s kojima se susreću mlade djevojke u svojim ranim dvadesetima. Serija je doživjela 6 sezona, osvojila Emmy i Zlatni globus, te glumici priskrbila slavu diljem svijeta. 

Drukčija od drugih roman je koji je zapravo zbirka eseja koji, na autorici svojstven, humorističan način opisuje njezin vlastiti život. 

U nekoliko dijelova podijeljenih u kraća poglavlja, Lena iznosi pamtljive epizode iz svojeg života, sve jedna luđa i nevjerojatnija od druge. U njezinim izvještajima, koji čak na neki način djeluju poput dnevničkih zapisa, uključeni su i spomenuti i drugi „likovi“. Lena tako u roman uključuje i svoje roditelje, sestru, kolege sa snimanja, bivše ljubavi te prijatelje, što sve spomenute izručuje pogledu i potencijalnim osudama javnosti.

U svojem pripovijedanju, Lena nije nimalo suzdržana pa moguće sramote ne štedi ni sebe ni svoje bližnje. Upušta se u samoinicirane izvještaje o svojem poslovnom (ne)uspjehu, seksualnom životu i nedaćama koje je doživjela u tom pogledu, te svojem odnosu s (ne)prijateljima koje je stjecala tijekom života.

Lena (doduše nakratko) spominje i svoj angažman u seriji Djevojke, te upire prstom u situacije i ljude koji su ju inspirirali za stvaranje njezinih televizijskih sadržaja. Usputnim komentarima ukazuje nam na svoju kreativnost, želju da stvara i izražava se još od malih nogu. Priznaje da je njezin stvaralački opus često bio neshvaćen i necijenjen, čak i do te mjere da je posumnjala u svoje mogućnosti. 

Ono što osjećaš u pijansktvu nisu pravi osjećaji.

Glavni Lenin atribut njezina je otvorenost. Vjerujem da joj ove eseje nije uvijek bilo ugodno pisati, no pustiti riječi da odu „u svijet“ za nju je bio proces osnaženja i oslobađanja. Iako se na meti medija, ali i javnosti (koji ništa ne zaboravljaju i rijetko praštaju), nalazi zbog svoje televizijske karijere, iako priznaje da nikad nije bila previše sramežljiva, te da svoje tijelo smatra instrumentom, potrebna je posebna razina hrabrosti da se otvoreno piše o pikanterijama koje krase ove stranice. Mnogi od nas bi se, da slične stvari o našoj intimi izađu na svjetlo dana, mjesecima crvenili.

Čitajući knjigu, nailazimo na situacije koje smo možda i sami iskusili. Situacije kojih se sramimo, koje želimo sakriti, koje nikada nikome ne bismo priznali. Koje su nas povrijedile ili one koje nas još uvijek bole. Čitajući knjigu, također bismo mogli zaključiti da su naša iskustva jednostavnija, ili se čak usporediti s autoricom – i zaključiti da je živjela puno živopisnije od nas. U tome i jest čar. Svako iskustvo je drugačije od onog prijašnjeg. No sve su to situacije koje se događaju. Koje su realistične. Lenina iskrenost onemogućava nas da kritiziramo, da se izdvajamo ili se smatramo nedodirljivima. Njezina ispričana priča sve nas povezuje.

Lena zaista jest drukčija od drugih. Osim što izgleda da je uspješna u svemu čega se uhvati, autorica ne teži površnim idealima koji su često vrhunac interesa današnjeg show businessa. Ni serijom ni ovim romanom nije ciljala postići ili prikazati bilo kakvu vrstu savršenosti, već ono prirodno, i lijepo i ružno, ono glupo i neshvatljivo, ponekad čak i pomalo morbidno. No svakako ljudski.

Drukčija od drugih ove nas je godine ponosno dočekala na štandu Naklade Neptun, gdje ju odsad pa nadalje možete i nabaviti. Neptunovke su se pobrinule da se knjiga ponovno nađe u prodaji – i omogućile njezino naručivanje na webu Naklade – pa je, nakon podulje odsutnosti, knjiga napokon dostupna svima koji su je zadnjih mjeseci tražili.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 9.12.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *