Sabrina Jeffries Lekcije grešnog vikonta Škola za nasljednice

LEKCIJE GREŠNOG VIKONTA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

___________________________________________________

Poročnost je samo obrazac lošeg ponašanja, navika koje se razvija s vremenom. Dovoljno je riješiti se te navike.

Već smo zaključili da se ništa što izlazi iz pera Sabrine Jeffries ne propušta. Nedopustivo je to i nemoguće. Pa tako ni ovaj pod must be na našim policama, četvrti za redom iz serijala Škola za nasljednice, roman Lekcije grešnog vikenda.

Pozor: lekcije grešnog vikonta uskoro će početi

Vikont od Norcourta našao se u gabuli. Najglasovitiji zavodnik visokog društva ravnateljicu Škole za mlade dame mora nagovoriti da prihvati njegovu nećakinju u svoju školu ili će on gadno nadrapati. No uglađena gospođa nimalo ne vjeruje zgodnome razvratniku. Zato Anthonyju ne preostaje drugo nego prihvatiti ideju mlade, i previše pametne za njezino vlastito dobro, učiteljice Madeline.

Kako bi dokazao da se popravio, Anthony pristaje odreči se zabava, pijančevanja i nemoralnih žena, te svakog dana djevojkama iz buduće škole svoje nećakinje držati lekcije o razvratnicima, sve to pod budnim okom Madeline.

Madeline je sigurna da se može nositi s jednim razvratnikom, no nijedno od njih ne može poreći privlačnosti koja je buknula među njima. No pravo je pitanje… mogu li joj odoljeti?

Sabrina Jeffries Lekcije grešnog vikonta Škola za nasljednice

Ovo mogu samo najbolji

Sabrina Jeffries već je dokazala da je serijal Škola za nasljednice poseban upravo po jedinstvenim likovima koji odskaču od profila likova iz prosječnih povijesnih ljubavnih romana. Kad je stvorila razvratnika Anthonyja, u njegovom ga je razvratništvu odvela korak dalje – od njega je napravila primjer koji predstavlja očigledne zablude u razmišljanju prosječne osobe s početka devetnaestog stoljeća.

Nekadašnji grešni činovi onaniranja (ilitiga samoonečešćivanja) – danas to zovemo masturbacija – bili su strogo kažnjavani, a ljudi koji su se upuštali u takvu vrstu grijeha smatrani su posebnom vrstom razvratnika. Sabrina je tu činjenicu uspjela iskoristiti stvorivši od Anthonya lika koji svoj problem razvratništva na kraju uspijeva kanalizirati u nešto dobro.

Osim same Madeline koja je došla do te inovativne ideje, bitno je tu spomenuti i lik ravnateljice Charlotte Harris koju poznajemo iz pisma koja izmjenjuje s tajanstvenim rođakom Michaelom.

Carlotte je vjerojatno jedina ravnateljica koja bi u ranom devetnaestom stoljeću dozvolila muškarcu da mladim, neiskvarenim djevojkama drži lekcije o razvratnicima, a da pritom to izvede toliko pametno da ta progresivna odluka ne našteti ni lošem glasu njezine škole niti nje same. Pogledamo li malo bolje, s obzirom da djevojke tog doba o intimnim i inim odnosima između muškaraca i žena, do trenutka lijeganja u (svi su se nadali) bračnu postelju, nisu znale ništa, taj bi se potez mogao smatrati nekom vrstom (iako doduše samo privremenom) onoga što danas neki u svijetu poznaju kao seksualni odgoj.

Sabrina Jeffries Lekcije grešnog vikonta Škola za nasljednice

Uvijek možemo naučiti nešto novo

Udubivši se još više u temu razvratništva, Sabrina nam nudi još nekoliko zanimljivih činjenica iz tog doba. Primjerice, otkriva kako su nastali i kako su izgledali prvi kondomi te u koje se svrhe koristio plin dušikov oksid, poznat kao plin smijavac ili rajski plin.

Kao i uvijek, plijeni našu pažnju zaigranim humorom i izazovnim dijalozima. Jedna je od rijetkih autorica koja u svoje ljubavne romane unosi informacije koje čitatelju mogu detaljno dočarati vjerodostojnu sliku nekog trenutka u prošlom vremenu ili prenijeti mišljenje užeg društva u određenom vremenskom periodu, koje je posljedično tome obilježilo mišljenje šire populacije i višeg i nižeg društvenog statusa.

U serijalu Škola za nasljednice ostaju nam još dva romana koje željno iščekujemo. Nadam se da će nas Naklada Neptun njima što brže razveseliti. Recenzije ostalih romana u seriji možete pronaći ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *