NAJGORA DJECA NA SVIJETU NA GOODREADSU

NAJGORA DJECA NA SVIJETU 2 NA GOODREADSU

KUPITE KNJIGU NAJGORA DJECA NA SVIJETU OVDJE

KUPITE KNJIGU NAJGORA DJECA 2 NA SVIJETU OVDJE

SLUŽBENA AUTOROVA WEB STRANICA

______________________________________________________

Da ste me prošli tjedan upitali tko je (bio) najgore dijete na svijetu, samosvjesno bih podignula ruku i ustvrdila da sam to bila ja. Naime, u prve (najmanje) dvije godine svojeg života, ja sam odbijala spavati. Nokte sam prestala gristi tek u drugom osnovne… Onda mi se početkom tjedna pružila prilika da pročitam dva dječja romana iz Mozaik knjige, Najgora djeca na svijetu i Najgora djeca na svijetu 2 i napokon sam uspjela odahnuti. Ima ih gorih od mene! Zato mi dozvolite da vam ukratko predstavim ove dvije knjige i dokažem vam zašto su savršen odabir za vaše mališane.

Dvije knjige pred nama edukativno su štivo za djecu osnovnoškolske dobi, pogotovo nižih razreda. Svaka knjiga sadrži desetak priča koje će na komičan, jednostavan i pametan način, uz zabavne primjere mališanima oslikati što to znači biti zločesto dijete.  Svaka priča objašnjava nam točno na koji način se zločesto dijete u njemu ponaša, a na kraju, kako i treba biti, svako zločesto ponašanje bude kažnjeno, što znači da primjer završava kratkom, ali jasnom poukom.  Tako će svaki čitatelj naučiti da nitko ne vjeruje plačljivoj djeci, da se prljava djeca vrlo lako mogu izgubiti i zauvijek nestati pod vlastitom hrpom smeća ili ostati bez prijatelja ukliko budu okrutni i ne uvažavaju i poštuju druge ljude.

U romanu Najgora djeca na svijetu, pročitat ćete sljedećih desetak priča: Slinavi Slavko; Plačljiva Paola; Ušljivi Uroš; Petunija Perpetuum-Mobile; Nikola Nosokop; Zrinka Zamazanka; Bojan Krivić; Vinka Vjetrovka; Ozbiljni Oleg; Sofia Sofa.

U romanu Najgora djeca na svijetu 2, dolazi još desetak novih: Gregor, gladna beba; Superzvijezda Sabina; Izbirljivi Ibrica; Odvratna Ognjena; Razmaženi Rudolf; Okrutna Olgica; Zlatko, koji nikada, ama baš nikada, nije napisao zadaću; Trolica Tina; Kompetitivni Karlo; Nena Ne Ne.

Oba nastavka dolaze u tvrdim koricama visoke kvalitete i kao što vidite na slici, tekst je popraćen originalnim crtežima koje je izradio poznati britanski ilustrator Tony Ross. Prva knjiga ima malo više od 260, a druga više od 280 stranica.

Osim slika, knjige će zanimljivima i jedinstvenima učiniti sporedni likovi, ili oni koji trpe male zloćestoće ili oni koji će ih prizvati pameti. Tekst je ispisan fontom ugodnim za čitanje djeci i odraslima, a on se razlikuje iz stranice u stranicu. Dijelovi teksta označeni su drugačijim bojama, dijelovi naglašeni okvirima, a mnoga slova kao da poskakuju po stranicama, što pridonosi ukupnom dojmu. Način prezentiranja teksta, to jest, činjenica da je svaka stranica potpuno drugačija od prethodne, privlači pažnju, eliminira osjećaj zasićenosti samim tekstom i sadržajem i mami na detaljnije proučavanje kompletne stranice.

Rječnik je jednostavan i razumljiv, a rijetke i pojedinačne riječi s kojima se djeca možda još nisu susrela uvijek su jače istaknuta kako bi se lakše zamijetila.
Knjiga Najgora djeca na svijetu objavljena je prošle godine, a Najgora djeca na svijetu 2 izašao je upravo ovih dana. Postoji i treći dio koji će zaokružiti doživljaj s još desetak “strašnih” primjera malih zloćestoća.
U Mozaik knjizi već su dokazali da renomirani svjetski autor dječjih romana David Walliams zna što radi (u njihovoj nakladi može se pronaći cijeli niz njegovih romana), a čitatelji su prepoznali njegovu vrijednost uvijek mu se iznova vraćajući, pa ne čudi što smo oba nastavka iz ovog serijala dječjih bajki i priča dobili već godinu dana nakon njihova objavljivanja u originalu (npr. Najgora djeca na svijetu 2 napisana su 2017).

Od svih priča, meni je iz nekog razloga zapela za oko upravo ona o Zlatku koji nije volio pisati zadaće, a vjerujem da bi se veliki broj školaraca sada mogao poistovjetiti s njome. Obje zbirke priča u serijalu Najgora djeca na svijetu na šaljiv će način obraditi poteškoće u ponašanju živahne, i pomalo tvrdoglave djece školskog uzrasta. I ne samo to. U njoj ćemo i mi odrasli prepoznati pokoju manu koju smo kao mali zasigurno pokušavali prevladati.

Rekla bih da su ova dva romana jedan od najljepših načina da se i mi odrasli podsjetimo da smo bili, a u srcu i dalje želimo biti djeca.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 21.9.2018. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *