(NE)ZRELOST NA GOODREADSU

KUPITE KNJIGU OVDJE

__________________________________________________

GOVORI

htjela bih ti reći da bih htjela da mi kažeš da ti kažem ono što ti želim reći, ali se bojim jer razmišljam kako i ti razmišljaš o čemu ja razmišljam, i mislim da vjerojatno misliš da si ja mislim što ti misliš, i samo bih htjela da mogu reći kako samo želim da kažeš da bih jednostavno trebala reći ono što želim reći.

Ako ne kužite ovu pjesmu, ne kužite milenijalce. Mi smo vam posebna generacija. Mi smo stariji od Instagrama, You Tubea i Tindera, a ne znamo živjeti bez njih. Rasli smo i sazrijevali rukom pod ruku s Facebookom i sjećamo se naše prve Nokie 33 10, prvog mobitela na preklop i trenutka kada smo tipke zamijenili pametnim ekranima.
Mi mislimo da smo neshvatljivi. Kao i Gabbie Hanna u ovoj zbirci poezije, i mi stvaramo vlastita pravila. Hanna je košmar u svojoj glavi vješto pretočila u riječi na papiru u svojem prvijencu  (ne)zrelost,  knjizi koja će vas natjerati da istodobno okrećete očima i klimate glavom u znaku posvemašnjeg slaganja.  Na hrvatski nam ju prevodi Znanje.

Gabbie Hanna uspješna je vlogerica, ilitiga You Tube blogerica s više od 6 milijuna pretplatnika (možete ju pronaći ovdje). Stvara sadržaj u kojem na komičan način obrađuje teme koje muče modernu mladež i sve one koji se osjećaju mladima.  U zbirci (ne)zrelost bavi se svakojakim problemima koje opjevava na sebi svojstven način, a posvećuje ju svima koji se smatraju nezrelima, ne žele, ili unatoč svom trudu ne mogu postići tu dozu zrelosti koja se očekuje od odraslih ljudi.

PTICA

danas sam skočila i uspjela preživjeti.
svi su pretpostavljali da sam htjela umrijeti.
a ja sam samo željela znati kako bi bilo letjeti.

Gabbie u svojim pjesmama obrađuje široku tematiku, poput, zbunjenosti, neuzvraćene ljubavi, društvene marginalizacije potaknute arbitrarnim i nerealističnim standardima ljepote i “normalnosti” pa sve do nemogućnosti da se pronađemo u svijetu koji nas osuđuje kada želimo biti drugačiji.

Jedna od meni najdražih njenih pjesma je upravo Ptica, koju sam shvatila kao alegoriju i suptilan vapaj za razumijevanjem. Naime, karijera koju je Gabbie odabrala za sebe često je na meti mrzitelja i svakodnevno je se osuđuje, kao i gomilu drugih (obično) milenijalaca koji su se odlučili baviti “prodavanjem magle” i odbijaju raditi “pravi posao”. U Ptici Gabbie pokušava objasniti da ona želi uspjeti na svoj način, i da je mase ne trebaju osuđivati samo zato što taj njezin način ne razumiju.

Gabbie je iskusna komičarka koja zna zabaviti ljude (potvrdilo 6 milijuna pretplatnika samo na You Tubeu), a to je dokazala i ovom knjigom. Njezine pjesme su pitke, iz njih izvire doza zdrave ironije, komične su, kratke i svakako zabavne. Oslikavaju milenijalski duh, konstantnu potrebu za promjenama i otvorenošću prema svijetu.  Bilo da ste mlađi ili stariji, ovu knjigu svakako nemojte propustiti.

Gabbie možete pratiti i na Facebooku, Instagramu i Twitteru, a naći ćete je pod imenom @thegabbieshow.

KRAJ

jeste li pročitali ovu knjigu od korice do korice?
ili ste malo preskakali?
je li našla put do vašeg dečka ili frendice?
bolje vam je da nije, nek si kupe svoj primjerak.
želim lamborgini.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 15.9.2018. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *