Priče za laku noć za mlade buntovnice

PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

________________________________________________

Mladim buntovnicama iz cijelog svijeta: sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: vi ste u pravu.

Ovaj svevremenski citat upravo sam prepisala iz knjige uz koju sam jučer zaspala. Dolazi nam iz Znanja, a mogli ste ju pronaći već prošli tjedan na Interliberu. Naslov joj je Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovjedaka o izuzetnim ženama.
Mlada jesam, a po horoskopu sam blizanac, što znači da se redovito o nekim stvarima ne mogu dogovoriti ni sama sa sobom. Zato ću zaključiti i da sam i buntovnica. Ostvarujem sve uvjete da uživam u ovoj knjizi, a mogu vam reći da, tko god i gdje god bili – pogotovo ako ste ikad posumnjali u vlastitu snagu – zaslužujete i vi. 

Nisam anđeo i dok sam živa, neću biti: bit ću to što jesam. – Charlotte Brönte

Priče za laku noć za mlade buntovnice

Pokazat ću im što mogu učiniti sa svojim životom. – Balkissa Chaibou

Priče za laku noć za mlade buntovnice željne velikih postignuća

Imate li kod kuće limača koji se pred spavanje pretvori u turbo limača, uopće nema dvojbe o tome trebate li ili ne nabaviti ovu knjigu. Priče za laku noć za mlade buntovnice zbirka je od 100 pripovjedaka o 100 hrabrih i nevjerojatnih žena. Te su žene promijenile povijest ljudskog roda. Iako joj i sam naslov govori da je namijenjena mladim buntovnicama, to nikako ne znači da ju ne smijete čitati dječacima. Na kraju krajeva, upravo je u tome bit ovih priča: u pravu da sva djeca rastu u jednakosti i saznanju da njihovi životi mogu postati veliki. I to bez obzira na to kojeg su spola i u kakvim su prilikama odrastali.

Dok sam živa, upravljat ću sama sobom. – Artemisia Gentileschi

Ova zbirka pripovjedaka lako se može nazvati priručnikom jer će djeci istodobno pružiti zanimljivu i poučnu priču, učeći ga o životu, upornosti i nadi na jedan jednostavan i razumljiv način. Sve priče u potpunosti su simplificirane, jezik je prilagođen najmlađim uzrastima, a predstavljene žene potječu iz svih narodnosti i kultura, različite su boje kože, govorile su različitim jezicima i bavile se različitim poslovima. Svaka od njih bila je drugačija od druge, a jedno im je bilo zajedničko: zbog svoje su jedinstvenosti postale nenadmašne.

Nitko ne može znati što ja mogu, a što ne mogu. – Amna Al Gadad

Priče za laku noć za mlade buntovnice

Moraš željeti! Imaš pravo zahtijevati! Moraš žudjeti. – Evita Perón

Knjiga kojoj ćete se vraćati

Osim stotinu priča, svaku je damu na jedinstveni način ilustracijom prikazala jedna od ukupno 60 svjetski poznatih umjetnica sa svih strana svijeta.  U knjizi se također nalaze i dvije stranice posvećene vama i vašim mladim buntovnicama. Na njima svaka buntovnica može napisati vlastitu priču i naslikati vlastiti portret – i time se postati jedna od dama koje će promijeniti svijet.
Ljepota ovih priča leži u tome što one dokazuju da je sve moguće. Unatoč preprekama koje se u životu javljaju u obliku ograničavajuće kulture, bolesti ili siromaštva, one uče o tome da najbolje stvari dolaze iznutra: ustrajnost, nadu i pozitivnost ne može stvoriti ni jedna vanjska sila. Ništa ne može utjecati na to kakav će nam biti život.  Nitko osim nas samih.

Kada ljepota sjaji iznutra, ne možete joj se oduprijeti. – Alek Wek

Ova je zbirka objavljena u savršeno doba. Do božićnih praznika dijeli nas malo više od mjesec dana, taman dovoljno da nabavite ovu knjigu i pročitate ju i sami prije nego što ju omotate u šareni papir i uručite vašoj buntovnici.  I tako zajedno počnete mijenjati svijet.

Sad je vrijeme. – Wangari Maathai

Za više dječjih knjiga, kliknite ovamo.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *