Purpur Arkone

PURPUR ARKONE NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI SERIJAL OVDJE

______________________________________________

Dakako da se ova recenzija morala dogoditi, ali Rose, ajd’ ti sad reci nešto što već nije bilo rečeno. Dvije stvari su se dogodile nakon što sam završila s čitanjem ovog serijala. Prva je bila da sam ostala bez riječi, a druga da sam osjećala nemalu grižnju savjesti zbog toga što sam čekala dvije pune godine (od objave trećeg nastavka) da se napokon primim čitanja. Usto sam plakala i plakala kao kišna godina što je završilo. Eto, dogodile su se tri stvari.
Danas vam pišem o serijalu Purpur Arkone, srpske autorice Drine Steinberg, koji se sastoji od tri romana,  Miris nasleđa, Zemlja mraza i Sjaj bezdana. Maknite sve drugo u stranu, jer nakon ovog serijala najmanje tjedan dana ništa drugo nećete moći čitati.

Purpur Arkone je nevjerojatna

Ovo je serijal o bogovima i smrtnicima te magiji koja se krije među svima nama. Purpur Devan sasvim je obična žena, koja se preko noći, otkrivanjem opasne tajne, pretvara u osobu o kojoj ovisi sudbina svijeta.
Prateći njezin život ulazimo u tajanstveni svijet zaboravljenih slavenskih božanstava, bogova koji i danas žive, a čiji postupci kroje sudbinu svijeta.

Upletena u nasljeđe boga Jarila, Purpur postaje jedan od najvažnijih i najopasnijih sudionika u vjećnoj borbi između dobra i zla.
Rastrgana između stalnih žrtvi i ljubavi prema muškarcu koji joj je zabranjen, a kojeg ne može prestati voljeti, Purpur postaje osoba o čijem će junaštvu pripovijedati generacije.

Ovo je priča o odricanju, dužnosti i žrtvi. Ovo je priča o ljubavi kakvoj još niste svjedočili. 

Purpur Arkone

Najbolji od najboljih

Ja sam vrlo izbirljiv čitatelj. Možda čak i okrutan. Nemam listu omiljenih knjiga zato što me teško impresionirati pa za sebe kažem da imam jedan omiljeni serijal koji se s broja jedan ne skida otkad sam ga otkrila prije oko 8 godina, a sve ostalo što sam prije i nakon toga pročitala ni na koji način nije mjerljivo s njime. Da imam listu, Fever serijal (K.M.Moning) bio bi na vrhu, a sve ostalo od desetog mjesta nadalje. Ovih devet mjesta između ostalo bi prazno, iz poštovanja i principa.

S vremena na vrijeme znala sam se zapitati hoću li ikada naići na nešto što će se moći mjeriti s Feverom. Purpur Arkone mi je sjeo, kako ono slikovito kažu, kao budali šamar. Probudio me, trgnuo, razmontirao. Dočekala sam još nešto što mogu smjestiti na onu svoju (retardiranu i nepostojeću, je l’?) ljestvicu pod broj jedan. Nakon osam godina i puno puuuno pročitanih knjiga, u Purpur Arkone pronašla sam svoj omiljeni serijal!

Ovo nije young ili new adult. Ovo je serijal koji pokazuje da se ljubav i avantura žive čitavog života.

Drina me očarala već samim saznanjem da me među njezinim stranicama čekaju dvije moje velike strasti, fantastika i romantika/erotika. Ako vam to ne paše, puno propuštate, ali barem ste upozoreni.

Purpur Arkone

Purpur Arkone i slavenska mitologija

Jako volim priče koje se temelje na mitologiji, mitološkim bićima i osobnostima, a Purpur Arkone poseban je po tome što je to prvi serijal na koji sam naišla, a da govori o slavenskoj mitologiji, našoj povijesti, kulturi i folkloru. Objašnjava odakle dolazimo mi Slaveni. Da vam pravo kažem, na momente me ovaj serijal u mislima vraćao na drugu godinu faksa na kojem sam slušala kolegij o staroslavenskom jeziku. Eh, da je kolegij bio barem upola zanimljiv poput ovih romana, iz prve bih ga položila?

Drina je majstorica opisa. Cijeli svijet koji je stvorila gledamo iz perspektive junakinje čija je meni najdraža karakterna vrlina upravo to što je neizmjerno humoristična, pomalo sarkastična i naposve čvrsta, zbog čega možemo biti sigurni da ćemo u ovim romanima naići na isto tako žive i živopisne opise, lišene svakog odugovlačenja i zatezanja.

Osim slavenske mitologije, jer nećemo se praviti da nije tako, privukao me misteriozni Alek Liraj. Alek je točno ono što zasigurno očekujete: neponovljiv, nenadmašiv, nenadjebiv. Alek je lik čije će vas moralne dileme natjerati da glasno psujete, a onda da pomirljivo uzdišete zajedno s njime. I složite se sa svakom ludom, bolnom, a posebno sebičnom odlukom koju donese.

Jedna i jedina Purpur Arkone

A ako pretpostavimo da ste očekivali jednog Aleka Liraja u svom punom sjaju, Purpur Devan zasigurno niste očekivali. Ako vas je Alek privukao ovom serijalu, Purpur vas je natjerala da ga obožavate.  Purpur, glavna junakinja, žena neovisna o muškarcu, ma koliko važan on bio sam sebi i ostatku svijeta, žena koja pokazuje svoje slabosti i sumnja u vlastitu snagu. Žena koja voli i žrtvuje. 

Alek ne bi bio Liraj bez Purpur. Sve što volim u njemu, očarava me jer ga gledam kroz njezine oči.

Iako sam pročitala toliko puno knjiga koje su me razveselile ili rasrdile, nasmijale ili rasplakale, samo su rijetke one koje su me nakratko emocionalno odvojile od svijeta. Ovaj serijal u meni je pobudio toliko emocija da ga mrzim jer ga toliko volim, a volim ga toliko da ga mrzim. 

Ja nisam majka, ali Purpur jest – pa sam za vrijeme čitanja ove tri knjige bila i ja. Kao čitatelju, teško mi se poistovjetiti s osjećajima koje lik gaji prema nekome ili nečemu, a koje nikad nisam osjetila na vlastitoj koži. Takve osjećaje, poput majčinske ljubavi, mogu zamisliti i pokušati razumjeti, ali dok nisam upoznala Purpur, nikad ih nisam osjećala kao dio svoje stvarnosti.   

Purpur Arkone

Ovaj serijal morate čitati

Drina me natjerala da osjetim stvari koje dosad nisam i kao čitatelju, to je nešto što nikad neću zaboraviti. Kao blogerici, to je još jedan razlog zašto moram glasno reći da autorica zaslužuje moje pohvale.

Imam još toliko toga za reći, ali ako nastavim, provest ću pred laptopom narednih pet godina, a iz ovog posta nastat će doktorska disertacija. Ovu recenziju zaključit ću oduševljenim zaključkom da Purpur Arkone, ako ste ljubitelj ovog žanra, svakako morate pročitati. Romane možete kupiti i u Hrvatskoj, a ja vam preporučujem da uz serijal odmah kupite i Bejlu, jer ćete na kraju to ionako napraviti – pa zašto poštara čekati dvaput?

Više sličnih romana naći možete ovdje.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 17.5.2018. na staroj adresi bloga

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *