Iz krvi i pepela

IZ KRVI I PEPELA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________________________________________________________

Iz krvi i pepela prvi je roman u istoimenoj young adult romantično-fantastičnoj seriji od 5 knjiga. U Hrvatskoj je objavljen u Egmontu, a na engleskom su već objavljena i četiri nastavka: A Kingdom of Flesh and Fire, The Crown of Gilded Bones, The War of Two Queens, A Soul of Ash and Blood.

Iz krvi i pepela do obožavanja

Od malih nogu Poppy su odgajali da postane Uzvišena. Nije smjela graditi prijateljstva, stvarati odnose, pa čak ni razgovarati s ljudima. Nije imala praktički nikakvih sloboda.

Dužnost uzvišenja je velika, praktički time spašava svijet. Ali nema pojma je li to ono što želi. Nitko je to nikad nije pitao. Dane provodi boreći se za slabe i potlačene, a istodobno sluša o prijetnjama palog kraljevstva i njegovih zlih i krvi žednih bića. A tada počnu napadi. Neprijatelj objavljuje da iz krvi i pepela ustaje.

Kako se Poppy uklapa u cijelu priču? Što će se dogoditi ako je bogovi proglase nedostojnom za Uzvišenje? Hoće li neprijatelj ponovno ustati? I hoće li Poppy u cijelom tom košmaru doživjeti imalo istinskog življenja i… ljubavi?

Iz krvi i pepela

Plus ili minus?

Mislim da dugo nisam čitala kontroverzniju knjigu zbog ove. I ne zbog radnje ili likova per se, već zbog sukobljenih i vrlo glasnih mišljenja o njoj koja se slijevaju sa svih strana otkad je objavljena. Još 2020 roman Iz krvi i pepela proglašen je na Goodreadsu pobjednikom u kategoriji Best Romance (najbolji ljubavni roman), a recenzije otad nisu stale.

Što ja mislim?

Ja ću stati nekamo u sredinu i proglasiti se neutralnom. Iskreno, puno mi se toga dopalo u knjizi. A neke mi se stvari uopće nisu. Pa da vidimo…

Ima ovdje nekih “čudnosti”

Recimo, ja uopće ne znam o čemu se ovdje radi. Pratimo Poppy oko koje se vrti priča. Ona je Djevica, Odabranica. Čeka Uzvišenje. Nemamo pojma kad se odvija to Uzvišenje ni što je to do zadnje stranice, što je meni osobno predugo jer ih knjiga ima skoro 600. U njima je sve drugo djelovalo off jer je falio taj bitan dio slagalice. Neke čitatelje to će natjerati da odustanu od čitanja. Ona tako čeka to svoje Uzvišenje i mi pratimo nju dok ona to radi. Ali što ona zapravo radi za to vrijeme? Stalno nešto usput, nešto što naleti, što se dogodi. Poppy nema nikakav cilj, nikakvu želju. Kad bi se Poppy sama trebala predstaviti, mislim da bi to zvučalo nešto kao: “Bok, ja sam Poppy i u ovoj knjizi ću…nemam pojma što. Ma just follow me, nekamo ćemo doći.”

Sve redom moćnici u knjizi mrze Poppy. Zašto moraju baš svi? Zašto su svi moćnici prikazani kao zli, na ovaj ili onaj način? I što se dogodilo s imenima likova? Poppy se zapravo zove Penallaphe, postoji jedal lik koji se zove Airrick i jedan Vikter. Što fali Penelope, Ericku i Viktoru? Ionako se isto čita.

Iz krvi i pepela

Ima i nekih “odličnosti”

Nekako, unatoč tome da sam se do zadnje stranice borila s pitanjem “što se ovdje zapravo događa”, ova knjiga i dalje bila mi je zanimljiva. Odavno sam naučila da ne treba biti strog sa sobom kad su knjige u pitanju i najbolje je jednostavno si dopustiti osjećati to što osjećam. Poanta je da se knjiga (ne) svidi meni, a ne da se moje mišljenje o njoj (ne) svidi drugima.

Sviđao mi se odnos Hawkea i Poppy. Mislim da je on jedan od rijetkih likova u zadnje vrijeme koji se nije nesnosno pravio važan i umišljen. Djelovao mi je poput sasvim normalne, prizemne i sebesvjesne osobe i to ovome romanu itekako ide u prilog. Njihove scene bile su dovoljno zanimljive da me vuku na čitanje čak i u onim trenucima kad me zaustavljao manjak radnje i dovoljno dobre da me na kraju uvjere da mi se roman svidio. Behold the power of a good romance! Zato mi je to najdraži žanr.

Iz krvi i pepela pa do čitatelja

Poppy je mlada žena kojoj je život koji živi nametnut pa se svakodnevno susreće s pitanjima koja muče svaku mladu osobu. Pojavljuje se pitanje sukoba između dužnosti i želje (nevinost vs. ljubav), zacrtane budućnosti i istraživanja svijeta… S obzirom na žanr, u obzir moramo uzeti da u romanu postoje scene nasilja i seksualne scene, a od zanimljivosti spomenut ću i mali feministički moment: muški lik koristi kontracepciju.

Ja bih ovako mogla nastaviti, ali umjesto da čitate 600 stranica moje recenzije, ja bih radije da pročitate knjigu 😀 S obzirom da sam preporuku započela rangirajući ovaj roman na ljestvicu kontroverznih, želim vam još jedanput reći da postoji ono nešto u njemu… neka kemija zbog koje ću sigurno čitati nastavke. Mislim da biste, čak i ako ste dosad sumnjali u to, ovome romanu trebali dati priliku.

Ako pak volite knjige u ovome žanru, ovdje ih možete pronaći još.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *