Laini Taylor Kći dima i kosti recenzija

KĆI DIMA I KOSTI NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________

Dva se roda ne mogu roditi kao neprijatelji, zar ne? Moralo je negdj početi.

Jeste li spremni za novu vrstu pustolovine? Svjetski hit, young adult fantasy serijal koji je osvojio čitatelje, stigao je u Hrvatsku u izdanju Vorto palabre. Roman Kći dima i kosti prvi je u istoimenoj trilogiji autorice Laini Taylor. U Srbiji je serijal preveo Publik Praktikum pod naslovom Ćerka magije.

Magija uvijek uzima danak

Karou je umjetnica koja je uvijek znala da je posebna. Na kraju krajeva, ne bave se svi tinejdžeri slikanjem i skupljanjem zubi koje razmjenjuju za magične želje. Niti pa ljude obično odgajaju magična bića u magičnoj radnji prema kojoj vode čarobna, skrivena vrata.

No dok su se diljem svijeta na vratima počeli pojavljivati čudni otisci ruku, a gradom počeli prelijetati krilati stvorovi, Karou shvaća da oko nje zbiva nešto opasno. Kad je ta krilata bića odvoje od jedine obitelji koju je ikada poznavala, jasno joj je da je na njoj ostao zadatak da pronađe put natrag do njih.

No usput joj prijete nove opasnosti i nova saznanja koja će joj otkriti tajanstveni neprijatelj Akiva koju ju nevjerojatno privlači.

Zaplevši se u bitku između dobra i zla, Karou će morati pronaći spas za obitelj koja ju je odgojila i odgovor na pitanje: odakle zapravo izlaze čudovišta, iz pakla ili iz raja?

Laini Taylor Kći dima i kosti recenzija

Ista, a drugačija

Mislite li da je zabavno naći se na liniji sukoba pakla i raja? Čak i ako ste Karou, djevojka odrasla s čudovištima koja koristi magične tokene koji ispunjavaju želje kako bi kosu obojila u modro i naučila letjeti. Čak i tada ne biste bili oduševljeni pozicijom u kojoj ste se našli.

Od prve stranice, dok koračamo gradom uz Karou, postaje nam jasno da ona zna puno više od nas. Karakterizira je pomalo nesmotrena hrabrost i sklonost čudnim zbivanjima i stvorovima koji se ogledaju čak i u umjetnosti koju stvara. Previše je pragmatična za pojmove ljudi oko sebe, a istovremeno vrlo tajanstvena. Jedinoj prijateljici koju ima nikad ne otkriva previše o sebi, a sve što joj govori čitatelju jasno ukazuje na to da ni u nju u početku nema potpunog povjerenja.

Već na samome početku dobivamo dojam da Karou uopće ne pripada ovome svijetu, polazeći već od činjenice da ni prema jednoj osobi oko sebe ne osjeća preveliku ljubav ili pripadanje. No baš poput nje, ne možemo shvatiti kamo bismo je trebali smjestiti. Jedino što znamo je da ima sklonost magiji i, poput svake druge tinejdžerice, zna donijeti pogrešnu odluku dovoljno često da se uvali u novu nevolju.

Laini Taylor Kći dima i kosti recenzija

Kći dima i kosti ponovno živi

Većina radnje romana smještena je u Pragu u Češkoj, no zahvaljujući magičnim portalima Karou, a i mi s njome, može posjetiti i mnoga druga mjesta u svijetu.

Prvi nastavak serijala dovodi nas do spoznaje o njezinom pravom identitetu i ulozi koju igra u tisućljetnom ratu koji naizgled nema nikakve veze s njom.

Vjerujem da su prva asocijacija na spomen fantasy romana većini čitatelja: čudovišta. Neka čudovišta imaju dvije glave i rigaju vatru, a druga su ona puno opasnija, koja samo naizgled djeluju bezopasno. Karou je oduvijek živjela s čudovištima i nikada nije sumnjala u njihove namjere. No nakon što se na vratima diljem svijeta počnu pojavljivati čudni otisci šaka, biva suočena s istinom da na svijetu postoji puno više od njezinih čudnovatih prijatelja, a ni oni sami nisu bića koja ubiru simpatije ostalih. Himere i serafini oduvijek su živjeli i ratovali u Astraju, glavnog gradu Carstva, a sada su svoj sukob nastavili i na zemlji.

Sukob nebeskih i paklenih bića, magija te cijena koju za nju plaćamo, mitska bića i srodne duše, samo su neki od motiva koje autorica koristi pri stvaranju Korouinih opasnih pustolovina.

Roman završava upravo u trenutku kada Karou postaje svjesna svoje uloge i potrebe da zauzme stav koji bi mogao odrediti sudbinu rata.

Laini Taylor Kći dima i kosti recenzija

Fantasy sam izire iz njezina pera

Kći dima i kosti vrhunsko je young adult remek djelo u žanru fantastike, autorice već proslavljene naslovima Sanjar Strange i Muza košmara. Vorto palabra objavila je već i drugi nastavak u serijalu, Dani krvi i zjezdanog sjaja.

Ako ste u potrazi za romanom koji će vas iščupati iz svakodnevice i odvesti vas na neke magične, avanturistične staze, Laini Taylor je autorica u čije se pero i priče možete pouzdati. Roman je lako čitljiv i izrazito dobro napisan. Autorica je majstorica pisane riječi, dijaloga i maštovite radnje i zapleta kojima nema ravnih. Ako, poput mene, volite fantastične romane, ovime ćete biti oduševljeni.

No, jeste li već otkrili i ove naslove?

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

2 thoughts on “Laini Taylor: Kći dima i kosti (Kći dima i kosti #1)”

  1. Ove godine ćemo na SF&Fantasy festivalu Liburnicon ugostiti književnica i autorica fantastičnih romana za mlade, Laini Taylor! Festival će se održati u Opatiji u 12. i 13. kolovoza. Festival se održava već 17. godina za redom te je do sada ugostio mnoge pisce, znanstvenike i ostale zanimljive predavače! Osim dolazak spisateljice Laini Taylor, ugostit ćemo mnoge druge zanimljive točke programa, mnoge od kojih će biti inspirirane ovogodišnjom temom festivala, “Potraga za besmrtnošću”!

    Više informacija dostupno je na: https://www.liburnicon.com/hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *