Andrzej Sapkowski Gospodarica jezera Saga o Vješcu

GOSPODARICA JEZERA NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________

Gospodarica jezera ostavit će nas željnima još pokoje pustolovine, no s njome ćemo se, nažalost, morati oprostiti od Sage o Vješcu, nevjerojatnog serijala iz fantastičnog Egmonta.

Završna knjiga u serijalu zaokružuje ovu fenomenalnu priču i zapečaćuje sudbine glavnih likova. Postoji zanimljiv opis koji kaže da je Gospodarica jezera zapravo jedan dugi i još produženi završetak i to je, po mom mišljenu, pun pogodak. 

Stigla je Gospodarica jezera

Ciri je ušla u Lastavičju kulu i nestala. Nitko ne zna gdje je ili još bitnije – kada je. Nilfgaard nastavlja osvajački pohod dok njihov car želi oženiti Ciri. Vilenjaci žele da im Ciri rodi kraljevića koji će ih spasiti, a Ciri želi spasiti Geralta i Jennefer. Ciri je centar svijeta. 

U moru proročanstava, lažnih i pravih, lako se izgubiti, a kada se još doda putovanje kroz vrijeme i dimenzije prostor-vremena, sve zvuči kao košmar. 

Poznata vam je situacija kada čitate neku knjigu i znate da ste na posljednjem poglavlju, a priča još nije ni izdaleka završena pa je u tom poglavlju natrpano sve – završetak priče, objavšnjenje svih sporednih zapleta, konflikata i shema, često kroz gledišta raznih likova? 

Gospodarica jezera je upravo to, jedno veliko završno poglavlje u kojem je objašnjeno sve do najsitnijih detalja, svaki plan je na kraju dobio smisao, košmar je raspetljan, ali sudbine glavnih likova mogu se tumačiti na više načina. 

Andrzej Sapkowski Gospodarica jezera Saga o Vješcu

Bittersweet završetak

Prvo poglavlje Gospodarice jezera, koje se odvija stoljećima nakon glavne radnje, daje nam naslutiti da je priča o Geraltu i Ciri postala legenda, mit sa tužnim završetkom. To će na kraju ipak ovisiti o čitatelju, a ja bih ga opisao više kao bittersweet. Postoje brojne teorije i rasprave o njemu, što samo po sebi govori da se radi o nečemu izvanrednom.

Osobno, volim završetak jer je izbjegnut bajkoviti happy end, a iako ima “deus ex machina” elemenata, moram priznati, uklopljeni su jako delikatno.

Kao i prošli nastavak, ova knjiga je ispisana kroz gledišta različitih likova i timeline-a, čak su i neki događaji ispričani od strane više likova što doprinosi kompleksnosti i otkriva genijalnost pisca koji opet vješto izbjegava crno-bijeli pogled na svijet. 

Rat je brutalan i krvoločan, pun nevinih žrtava i sukobljenih interesa, a Sapkowski to nije uljepšavao. Baš naprotiv, opisao je to opet s kirurškom preciznošću.

Andrzej Sapkowski Gospodarica jezera Saga o Vješcu

Jedina mana

Kao jedinu manu istaknuo bih bajkovite elemente, jer iako je ovo fantasy, u nekim dijelovima je malo pretjerano. Da budem precizniji, pisac je dodao međudimenzijalnog jednoroga koji putuje kroz prostor i vrijeme sa ekipom svojih prijatelja jednoroga da bi spašavao Ciri, što je ipak malo previše za mene. 

Ipak, na kraju to ne utječe značajnije na cjelokupni dojam, ali se nadam da će ekipa iz Netflixa izbaciti taj dio iz serije 😉

U Sagi o Vješcu možete uživati sljedećim redoslijedom: Posljednja želja, Mač sudbine, Vilenjačka krv, Vrijeme prezira, Vatreno krštenje, Lastavičja kula i Gospodarica jezera.

A ako vas zanima još fantastičnih naslova iz Egmonta, više o njima možete pronaći ovdje.

Neke nove pobjede…

Dok zadivljeno zaklapamo stranice posljednje knjige ovog svjetski poznatog, po svemu izuzetnog fantasy serijala, istodobno kročimo u novu godinu i nove pobjede. Nadam se da će nam biti puna dobrih prilika, veselja i knjiga.

Sretna vam 2021.!

Marko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *