Tayna Chronicles: The Secret City

TAYNA CHRONICLES: THE SECRET CITY NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

______________________________________________________________________________________

Obožavatelji Harry Pottera, okupite se, stigla je Sofija! Tayna Chronicles: The Secret City roman je prvijenac u najavljenoj trilogiji mlade i perspektivne hrvatske autorice Sare Škrobo, objavljen na engleskom jeziku. U prijevodu bi ime romana glasilo Kronike iz TayneSkriveni Grad, no s obzirom da se roman još ne može naći na hrvatskom jeziku, ja ću se držati njegova izvornog imena.

The Secret City of Danubia

Sofija Filipov živi u totalitarističkoj federaciji Danubiji, državi u kojoj žive magovi i ne-magovi, a kojom vlada okrutan predsjednik Tanatos. Tanatos je magove stjerao u kut, tj. u provinciju Taynu. Tayna je mjesto uz more na kojem oni mogu živjeti mirno, ali odvojeni od ostatka države i njezinih stanovnika koji se magova, zbog Tanatosove čarolije, uopće ne sjećaju.

Sofijina priča započinje kad bude prisiljena po prvi puta prekršiti zakon, slijednom čega pronalazi ljude koji će je povesti u Tajnu. Tamo će saznati istinu o svojem porijeklu, pokretu otpora protiv Tanatosove strahovlade i upoznati muškarca kojega će zavoljeti. Saznat će da i sama vlada nevjerojatnom i snažnom magijom. Jedino što treba jest naučiti kako je koristiti.

Tayna Chronicles: The Secret City

Poznato, a drugačije

Dobrodošli u Danubiu (Danube je engleska riječ za Dunav), državu u kojoj se pije rakija, a jedu burek i dorina. Državi čiji se glavni grad zove Agram, jedan od kvartova u njemu Sopot, a stanovništvo je podijeljeno na sedam kasta: Bilea, Cherwona, Zolta, Atera, Plava, Zelena i Siva. Magovi u njoj žive u tajnovitoj pokrajini Tayni, koja ježi na Jadranskome moru, a likovi su nazvani imenima poput Ivan, Sandra i Tomislav. Cijeli roman pisan je s tim osvježavajućim slavenskim predznakom koji knjizi daje ono nešto zbog čega ćemo je svi promatrati s većom dozom prisnosti.

Čitajući roman, koji su mnogi usporedili s pričom o Harry Potteru, osjećat ćete se kao kod kuće. Autorica je napisala priču čija se radnja odvija u izmišljenoj državi, ali zapravo na neki način na domaćem terenu. I ja sam stalno imala dojam da hodam poznatim ulicama. Na stranicama knjige zaokruživala sam sve slavenske reference (od škoda i lade, sve do parka Zrinjevca). S nestrpljenjem sam očekivala na koji ću još poznati detalj naići i divila se Sarinoj mašti iz koje se izrodila ova posve neočekivana urban fantasy priča.

Magija i jedna obična djevojka

U romanu The Secret City upoznajemo Sofiju i najvažnije likove u njezinoj okolini. Objašnjeno nam je na koji se način živi u Danubiji i kako funkcionira magija. Ovdje likovi ne čarobiraju proizvodeći čarolije uz pomoć čarobnog štapića, već se za to oslanjaju na drago kamenje.

Ako se pitate postoje li kakve sličnosti s Harry Potterom, ja bih rekla da su one minimalne. Sofiju bismo mogli smatrati odabranicom koja će se morati boriti protiv zlog predsjednika, a činit će to uz pomoć magije. No tu svaka sličnost s najpoznatijim čarobnjakom na svijetu prestaje, a mi dobivamo jednu jedinstvenu i nikad ispričanu priču.

Sofija je djevojka koja je prešla dvadesetu i na svom će putovanju upoznati muškarca kojega će zavoljeti. Pogađate, ovo je dio koji se meni posebno sviđa, pa željno iščekijem vidjeti kakve će je nevolje dalje zadesiti u tom pogledu.

Tayna Chronicles: The Secret City

Još malo o knjizi The Secret City

O romanu sam saznala kad mi ga je predstavila sama autorica, a nije me bilo teško nagovoriti na čitanje :P. S obzirom da sam uvijek u potrazi za dobrim fantasyjem, knjiga se progurala preko reda mnogih naslova koje sam nabavila na Interliberu. Svaka čast Sari što ga je napisala na engleskom, a ujedno joj i čestitam što je njezina priča bila toliko dobra da je zamijete čak tri izdavača u UK.

Knjiga je lako čitljiva i jezgrovita. U svega 250 stranica, Sara je uspjela obraditi sve ono nužno, a ni njezini likovi ni opisi ne ostavljaju dojam nedovršenosti ili površnosti. Osim prvog poglavlja, u kojem se ne pojavljuje njezin lik, cijela knjiga pisana je u prvom licu, iz perspektive protagonistice. Radnja teče glatko, sigurnim koracima i uvijek sa svrhom u fokusu. Kad bih mogla birati, dodala bih možda još scenu ili dvije zbližavanja između Sofije i Ivana, s obzirom da je njihov odnos odmah u ovome nastavku čvrsto definiran. No vjerujem da ćemo o njemu sigurno čitati i u idućim nastavcima.

Upoznajte Saru i Sofiju

Pismo iz Hogwartsa možda nismo dočekali, ali svi znamo gdje se nalazi Agram. Tamo ćemo pronaći vrata koja vode do Tayne, a onda i naša avantura može početi. Zato, jeste li spremni zakoračiti u Taynu i upoznati Sofiju? Možda je upravo sada pravo vrijeme. Prtljaga vam ne treba, a sa sobom morate povesti samo malo dobro volje i puno stpljenja. Jer ipak, čeka vas lekcija o magiji koju treba savladati.

S obzirom da je serijal najavljen kao trilogija, mislim da je na nama da pročitamo prvi nastavak i potaknemu Saru da nam što prije napiše i ostala dva. Danubia mora biti spašena!

A ako vam još nije dosta magije, ovdje možete čitati o romanima iz sličnog žanra.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *