Kako se osloboditi rutine

Vašim snovima treba ohrabrenje. Ohrabrenje je zamah koji stvarate svakodnevnim postupcima.

Jednom sam negdje pročitala da je rutina čovjekov najgori neprijatelj. Nije to manjak motivacije, mašte, nadahnuća, vremena i novca, već upravo rutina u koju smo zapali kroz konformizam i manjak discipliniranosti. Kako se osloboditi rutine pitanje je na koje smo sami sebi već puno puta pokušali dati odgovor. Najčešće je to bio bezuspješan trud, inače ne bismo bili ovdje.

Budimo se, peremo zube, odlazimo na posao, odradimo svoje (manje ili više oduševljeni time što radimo), vraćamo se kući i pišemo zadaću s djetetom. Onda spremamo večeru, čitamo knjigu ili gledamo TV i odlazimo na spavanje. Idućeg dana tu istu dosadnu priču ponavljamo ispočetka. Na kraju se ona pretvori u svakodnevicu koja nam ne pričinjava više nikakvo zadovoljstvo. Nakon nekoliko godina bacimo pogled unatrag i dođemo do tužnog zaključka da uopće nismo živjeli… uopće se nismo osjećali živima.

Skeptici će se ovdje vjerojatno pobuniti pa reći da smo smiješni ako očekujemo da ćemo baš svakog dana doživjeti neko nadzemaljsko uzbuđenje ili avanturu života, no ovdje se uopće ne radi o tome.

O čemu se onda radi?

Činjenica je da se svatko od nas želi osjećati sretno, ispunjeno i živo. Ono što putem zaboravimo jest da smo sami kovači te sreće. Dakle, da sami moramo učiniti nešto kako bismo bili sretni. Za svakoga od nas, ovisno o našim ciljevima i željama, to nešto jest različito od onoga nešto što bi trebao učiniti vaš susjed ili bračni partner. Zato što će njih urećivati nešto sasvim drugačije nego nas.

Dakle, mi prvenstveno težimo osjećaju, a njega ćemo postići tako da nešto napravimo ili ostvarimo. Za neke je to mršavljenje, za neke pronalazak novog posla, za neke druge pronalazak partnera. Slijedom toga, ne postoji formula koja će nam otkriti točne korake koje moramo priječi. Nitko nam neće pokazati točne stvari koje moramo napraviti kako bismo se osjećali sretnima.

Kako se osloboditi rutine

Ali poanta ovog posta je preporučiti vam knjige u kojima ćete saznati što biste mogli postići da razbijete monotonu rutinu i pokrenete se prema toj sreći. Jer to, pokrenuti se, razbiti rutinu, promijeniti nešto, jest jedini način da započnete raditi to nešto što će vam omogućiti da se osjećate ispunjenima. I da, teško je, ali nije nemoguće.

Za ovaj post sam zato pripremila dva autora koji u svojim djelima, direktno ili indirektno skreću pozornost na korake koje možemo poduzeti kako bismo se trgnuli na vrijeme i isplivali iz rutine koja nas čini nesretnima.

Kako se osloboditi rutine s Johnom C.Maxwellom

John C. Maxwell: How Successful People Think: Change Your Thinking, Change Your Life priručnik je koji nas osvještava o različitim vrstama razmišljanja: razmišljanje o široj slici, o fokusiranom razmišljanju, kreativnom razmišljanju, realističnom i reflektivnom razmišljanju itd. Na jasnim primjerima, kroz 11 poglavlja i 100 stranica, autor objašnjava važnost i prednosti kombinacije različitih procesa razmišljanja te naglašava zamke u koje upadamo ako ih ne kombiniramo.

Prvo što ćemo među njegovim stranicama naučiti jest važnost procesa razmišljanja koji nam je svima urođen, koji možemo trenirati i vježbati. On je u velikom dijelu, ako ne u potpunosti, pod našom kontrolom. Postajemo žrtve vlastitog razmišljanja jedino ako to dozvolimo. Sve misli koje se nalaze u našoj glavi, tamo su jer smo im sami dozvolili da uđu.

Rutinu ćemo najprije promijeniti ako osvijestimo što bismo to željeli postići i kad sami sebi priznamo da znamo ili ne znamo kako to učiniti. Zato autor naglašava da je nužno prilagoditi misaone procese našemu cilju, tj. promijeniti način razmišljanja kako bismo mogli promijeniti svoj svijet. Taj proces nije jednostavan, no može biti zabavan ako ga radimo na ispravan način: svjesnim biranjem vlastitih misli i druženjem s ljudima koji su se dokazali kao uspješni u polju koje nas zanima – koji o toj temi dokazano dobro razmišljaju.

Osvještavanjem razmišljanja i usmjeravanjem pažnje na nove, korisne i nepoznate činjenice prvi je korak prema izlasku iz rutine jer će nam prije ili kasnije otkriti sljedeći korak koji možemo napraviti.

Postoji nekoliko Maxwellovih knjiga prevedenih na hrvatski, ali ova zasad nije jedan od njih.

Kako se osloboditi rutine

Kako se osloboditi rutine s Antoniem Nevesom

Antonio Neves: Prestanite živjeti na autopilotu priručnik je nedavno objavljen u Stilusu. Neves je od onih autora koji su se u svojoj karijeri nalazili i na vrhu i na dnu (i to baš tim redoslijedom), pa zna kako je i s jedne i druge strane. Zato u ovome priručniku poziva na budnost i osviještenost o svakodnevici. Čini to kroz nekoliko poglavlja u kojima će nam postavljati pitanja koja će nas navoditi da saznamo što zapravo želimo. Knjiga je podijeljena na dva dijela. U prvome će nam autor osvijestiti što smo dosad radili pogrešno, a u drugome će nas potaknuti da budemo osoba koja želimo biti.

Poglavlja su prilično kratka i svako malo razlomljena pokojim pitanjem koji osvještava problem kojim se u tome dijelu teksta bavi. A bavi se upravo svakodnevnim činjenicama koje su dijelom života svih nas. Govori o problematici imitiranja drugih (o takvom načinu razmišljanja čitat ćete i kod ranije spomenutog Maxwella), iscrpljenosti koja dolazi s neautentičnošću, o načinima na koje zbog straha gubimo vrijeme. Govori o manjku samopouzdanja. Povrh svega, skreće nam pozornost da sve što trebamo kako bismo sami sebe usrećili, velikim dijelom već posjedujemo. „Prekretnice su često potekle iz ograničenja”, tvrdi u jednom poglavlju, „počnite identificirati svoje sastojke.”

Kad bih trebala naglasiti jednu pametnu stvar u ovoj knjizi, onda je to toliko jednostavan jezik i stil pitanja da djeluje kao da je autor sa mnom razgovarao. Uopće nisam imala dojam kao da čitam knjigu. Činilo mi se kao da čovjek sjedi ispred mene i kroz razgovor me navodi da počnem razmišljati. Za one koji najbolje uče slušajući o tuđim iskustvima, ovo će biti jedna od najkorisnijih knjiga ove godine.

Kako se osloboditi rutine

Još riječ ili dvije za kraj

Ovo su dvije vrlo praktične knjige. Nijedna vam neće tvrditi da morate početi meditirati ili izgovarati afirmacije ako želite uspjeti, no mnogo će vas naučiti. U ovome žanru bile su dvije od najlakših štiva koje sam čitala ove godine, a na mene su ostavile najveći dojam. Ako govorite ili razumijete engleski, Maxwellovu knjigu možete besplatno slušati ovdje. A o više sličnih knjiga kliknite ovamo.

Ako vas zanima jesam li i ja poslušala Maxwellov i Nevesov savjet, potvrdit ću vam da je tako. U Maxwellovoj knjizi najviše mi se dojmio dio koji govori o zajedničkom razmišljanju. Zato sam si u zadatak uzela malo više razgovarati s ljudima o idejama koje mi se roje u glavi.

Kod Nevesa bih kao sebi najdrži dio izdvojila emociju kojom odiše cijela knjiga. Iz autorovih riječi pršte suosjećanje, ali i odlučnost, a shvatila sam da je za mene to čarobna formula. “Treba vam plan za neplanirano”, rekao je u jednome poglavlju i potaknuo me da ovih posljednjih dana u nekim stvarima malo izađem iz svojih okvira.

Jer kao što smo rekli, važno je pokrenuti se. Svaki korak je korak u dobrome smjeru. Jeste li spremni načiniti svoj?

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *