Vampirska akademija

Vampirska akademija poznati je serijal od šest knjiga autorice Richelle Mead koja je davnih dana objavljena u Znanju, u KDS bibilioteci. Svojedobno je bio, a i do sada je ostao, jedan od meni najdražih fantasy serijala koje sam pročitala. Sastoji se od romana Sestre po krvi, Plava krv, Poljubac sjene, Krvna zakletva, Zov duha i Posljednja žrtva). Usputno je spomenuti da postoji i spinoff serijala, pod nazivom Bloodlines, koji nije preveden na hrvatski.

S obzirom da serijal ima šest knjiga, jako mi je teško ukratko uopisati o čemu se radi. Pokušat ću to svejedno napraviti u kratkim crtama, ali uzmite u obzir da ću samo spomenuti najvažnije činjenice i da serijal nije toliko suhoparan koliko će biti ovaj moj sažetak.

O čemu se radi?

U centru priče je Rose Hathaway, dhampirka i čuvarica svoje najbolje prijateljice Lise. Kao dhampirka (potomci ljudi i moroia), ima važnu zadaću zaštite moroia, koji raspolažu elemntarnom magijom. Usto, njezina prijateljica je plave krvi pa je time Roseina zadaća još teža. Lisa je u stalnoj opasnosti od strigoia, zle vrsta vampira. Rose se nađe u problemu kad se Lisina magija počinje otimati kontroli. Strigoi su im sve bliže, a njezina pažnja često će popuštati jer je učinila nešto nedopustivo… zaljubila se.

Još 2014. snimljen je film po prvoj knjizi u seriji, ali nije se dopao ni čitateljima/gledateljima ni kritici pa se odustalo od daljnjeg snimanja. Po mojem mišljenju, Zoey Deutch bila je vrhunski odabir za glavnu junakinju Rose Hathaway, ali to je uglavnom sve što mi se sviđalo. Ovdje je trailer ako ga niste gledali.

Osam godina kasnije uspješno je snimljena serija pod istim nazivom, Vampirska akademija, iza kojih stoji slavna Julie Plec, koju poznajemo po serijama Vampirski dnevnici, The Originals i Legacies. Serija je snimana u Španjolskoj, imat će 10 nastavaka i trebali bismo je gledati već ove godine.

Odabrani glumci za seriju Vampirska akademija:

  • Sisi Stringer glumit će Rosemarie “Rose” Hathaway
  • Daniela Nieves glumit će Vasilisu “Lissu” Dragomir
  • Kieron Moore glumit će Dimitrija Belikova
  • André Dae Kim glumit će Christiana Ozeru

Ja jedva čekam seriju, a vi?

Ako vas zanima još naslova iz fantasy žanra, možete ih pronaći ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *