SOFIJA I KASIJE NA GOODREADSU
KUPI KNJIGU OVDJE

______________________________________________________

Ja želim voleti i biti voljena. Tom zemaljskom, ljudskom ljubavlju.

Kako započeti recenziju o najnevjerojatnijem romanu koji ste u dugo vremena pročitali? Što napisati, a da čitatelju ne uskratite priliku da ga dožive u svakom smislu riječi? Kojim riječima opisati zašto su posebni Sofija i Kasije? Dozvolite mi da vam predstavim prvi roman ukrajinske spisateljice iz Srbije, autorice Anne Canić, koji očekujemo krajem ove godine.

Tko su Sofija i Kasije

Kakva je veza između Lilit, prve žene Adama, i Kasija Hereje, ubojice cara Kaligule? Ima li istine u rimskim ljetopisima i biblijskim apokrifima? Kakvu tajnu kriju obrazi mitske buntovnice i zloglasnog generala? U ovoj knjizi naći ćete odgovore i na ova, i na mnoga druga kontroverzna povijesna pitanja. Priča o staroj duši vodit će vas strmim putevima borbe – za slobodu, mir i ljubav.

Dobrodošli u jedan novi svijet

Vratit ćemo se najprije nekoliko mjeseci unatrag, na dan kada mi je Anna pristupila s molbom da pročitam njezin prvi roman koji je trenutno u pripremi za tisak. Sažetak o romanu me oduševio, privukli su me mjesto i vrijeme radnje te obećanje o epskoj ljubavi. Ali ništa me zaista nije moglo pripremiti za Sofiju i Kasija.

Prije nego uđemo u dublju analizu, primijetit ćete da ću osim Sofije, spominjati ime još jednog ženskog lika. Kako se ne biste zbunili, a kako bih ja mogla objasniti najvažnije točke bez da vam previše otkrijem, pojednostavit ću stvar i reći vam da su Sofija i Druzila ista osoba. A sve misteriozne detalje oko nevjerojatne poveznice između dva imena naći ćete u knjizi.

Što se tiče forme, ovaj roman ne smijemo lišiti njegove posebnosti pokušajima definiranja koji bi ionako bili uzaludni. Odmah po čitanju zamijetit ćete jasno, no izrazito pjevno izražavanje, kratke opise bez ulaženja u detalje, što je sasvim dovoljno da dočara sve što treba dočarati, a naglasak se stavlja na interakciju među likovima , što za radnju i tijek događaja i jest najvažnije. Sofija i Kasije u neku ruku je memoar, a prije svega je izazov suvremenom čitatelju. Roman obiluje ličnostima i karakterima, latinizmima, konkretnim slikama životne sredine tadašnjih ljudi, njihovih običaja i ponašanja, povijesnih činjenica te fiktivnih ličnosti i događaja.

Sofija i Kasije

Široka lepeza likova

S obzirom da se radnja romana odvija u doma rimskog cara Kaligule i njegovog prethodnika, jasno je da nas čeka veliki zbir likova i situacija koje će od nas zahtijevati poznavanje povijesti tog doba. Rimsko Carstvo prije Kaligulinog, ali i u njegovo doba, sastojalo se od velike većine Starog svijeta, što znači da su ljudi koji su se tamo nalazili došli ili bili dovedeni iz svih krajeva tada poznatog svijeta, pripadali različitim bojama kože i religijama – a svi oni morali su naći način na koji će zajednički koegzistirati.

 A šta ja mogu da učinim? Ovo je Rim – ili ti nekoga ili on tebe!

Sofija i Kasije

U moru tih različitih ličnosti, pojavljuje se lik Druzile, sestre cara Kaligule. Druzila u sebi prepoznaje Sofiju, a to je istina prihvaćanjem koje postaje svjesna svoje političke uloge i odgovornosti. Druzila sebi postavlja velikodušan cilj koji je vodi na mučan životni put kojem se u potpunosti posvećuje. Ona želi spasiti svoj narod i pomoći mu, pa i nauštrb vlastite sigurnosti.

“Da bi preživela u muškom svetu, dušo.” Učila me baka. „Moraš da imaš stav i umeš da ga izneseš, ne pominjući tuđe greške.”

Sofija i Kasije i njihova brojna lica

Roman nas vodi cestom kojom ona kroči, od njezina djetinjstva pa do odrasle dobi, a putem zajedno s njome otkrivamo tajne zloglasne mitske Lilith i njezinu važnost za opstanak čak i modernih ljudi. Usto svjedočimo Druzilinom preobražaju u odvažnu ratnicu, ali i otkrivamo lice obične žene koja zna što želi, a nakon dugog odolijevanja, napokon pokazuje pravi karakter i usuđuje se krenuti za ostvarenjem i svoje dužnosti i svoje želje – muškarca kojeg voli. Upravo u tome leži njezina jedinstvenost. Druzila je željela oboje, ono što su se čak i carevi plašili tražiti: i ljubav i samoostvarenje. A upravo to je ono što je autorica ovom pričom željela pokazati: ljubav je vječna. Ne trebamo je se odreći da bismo postigli svoju dužnost i ostvarili se u drugim aspektima svojeg života. Ovo je zato priča o ženi ratnici.

Za sve one koji se odreknu ljubavi, kazna je život bez ljubavi.

Profesionalnost na djelu

Sofija i Kasije oduševljavaju. Ako ništa drugo, neka vam za primjer posluži ovo mnoštvo citata koje sam objavila. Zamislite samo koliko je vremena trebalo za istraživanje i savladavanje tog mnoštva činjenica o različitim svjetskim mitologijama, religijama, religijskim i vojnim ličnostima, reinkarnaciji, uključivanje u priču daleke i danas nepostojeće jezike i poslovice, a onda u sve uklopiti dio nje same – onaj fiktivni dio koji je stvorila autoričina mašta – pa od svega toga napraviti tako skladnu, bogatu i razgranatu priču. Ja se Anni stvarno divim. Jednostavno je tako.

Na kraju ove recenzije, znam da vas zanima još jedna važna stvar. A tko je Anna? U ovome postu odgovorila sam i na to pitanje. Uživajte!
Dotad, na svoje liste za kupnju upišite dva nova imena: Sofiju i Kasija.

Disclaimer: Ova recenzija prvi puta je objavljena 9.9.2019.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *