9.STUDENOGA NA GOODREADSU
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE
KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________________

9. studenoga uvečer na promociji u knjižari u Zagrebu dočekali smo još jednu zaredom uspješnicu Colleen Hoover, 9. studenoga, i ovaj puta u izdanju Naklade Neptun. Kad je u pitanju ova knjiga, čar je u tome da ćemo ju pamtiti i čitati iz godine u godinu. Magična je poput jeseni, baš poput studenog.

U svojoj tami, ona je tiha.
U mojoj tami, ona vrišti.

Fallon sanja glumačku karijeru, a Ben pokušava postati piscem. Upoznaju se baš kao u bajci, kada princ spašava damu u nevolji.
No njihovo upoznavanje ne vodi sretnom završetku. Upravo suprotno. Fallon dan kasnije ima zakazan let i uređeno preseljenje na drugi kraj države.
Zato odlučuju zadnji dan njezina boravka provesti zajedno, a svoj novootkriveni odnos zapečate obećanjem da će se idućih pet godina zaredom susretati 9. studenoga.
I tako počinje njihova priča, puna izazova, puna boli, sreće i puna života.
A što će se dogoditi tog posljednjeg 9. studenoga? To tek trebamo vidjeti…

Odabirom ovog romana Neptunovke su hrabro kročile u objavu Colleeninih romana na prijelazu iz žanra young adult u new adult. Da se prisjetimo, CoHo se smatra začetnicom new adult žanra u kojem drži nedostižnu titulu najbolje otkad mu je svojim romanima postavila temelje. 

Vjerojatno zvučim poput pokvarene ploče svaki puta kad to kažem, ali mislim da se talent Colleen Hoover susreće i otkriva jednom u generaciji. 9. studenoga, kao i svi njezini romani koje smo dosad pročitali, nevjerojatan je upravo zato što ga je ona napisala. Njezin dodir je magičan, daje čar svakoj knjizi. Colleen ima nevjerojatnu sposobnost da prozu pretvori u nešto posebno, skoro pa slično poeziji. Njezin izričaj je toliko jednostavan, a njime uspijeva prenijeti iskrene i duboke emocije. Nema čitatelja koji barem jednom nije zaplakao uz njezine knjige. 

9.studenoga još je jedno remek djelo proizašlo iz njezinoga pera 2015.godine. Čitajući roman, automatski sam najprije potražila onu socijalnu komponentu, nezaobilaznu u njezinim knjigama. I ovaj puta ona je tu, a osim što se primjećuje u ponašanju sporednih likova, ogleda se i u karakterističnom vanjskom izgledu glavne junakinje.

Ako načinimo korak dalje, naći ćemo se u ljubavnoj priči dvoje mladih ljudi koji tek iskušavaju život. No mogli bismo isto tako reći da život i njegovi izazovi iskušavaju njih. Ben i Fallon pokušavaju shvatiti ljubav prije nego što se usude propustiti joj se. Dovoljno su stari da je prepoznaju, no ne osjećaju se spremnima prihvatiti sve izazove koji dolaze s njome. Svoju udaljenost pokušavaju iskoristiti kako bi jedan drugoga potaknuli da razvijaju sebe i pobjeđuju svoje slabosti, da žive. Iako to znači da riskiraju da ih život možda naposljetku udalji jednoga od drugoga.

U vrtlogu njihovih romantičnih emocija polako tonemo dublje, u pozadinu priče koja ih je spojila. I tu se suočavamo s pravom Colleen.
Možemo li definirati krivnju? Osjećaj grižnje savjesti?
Kada čovjek prelazi granicu oprosta?

Autorica nam iz stranice u stranicu postavlja niz moralnih pitanja koja izazivaju naš sud prema njezinim likovima, tjera nas da preispitujemo granice ljudskosti i uči lekcije koje će nas još dugo vremena pratiti.

Ako zavirite u ovaj roman, uvjerit ćete se u njegovu nezaobilaznost. Sve je počelo s Opasnom ljubavlju, pa preko Priča završava s nama., a onda smo pročitali i Sve tvoje savršeno. 9. studenoga obilježi će ovaj studeni i svaki koji slijedi. Knjige Colleen Hoover jedne su od onih koje morate imati na svojoj polici.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 18.11.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *