GDJE MI JE PSIHIJATRICA? NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________

Ne sjećam se točno kad mi je Marilena pristupila s molbom da napravim beta čitanje njezinog romana, no otkad se znamo, prošlo je više od dvije godine. Tijekom cijelog tog vremena, živjela je ideja da se objavi oovaj roman.  Gdje mi je psihijatrica? roman je prvijenac Marilene Dužman, autorice iz Istre, koji je sama objavila, službeno i odvažno time ušavši u svijet književnosti i pisanja.

Moje ime je Marijana, a život mi se upravo preokrenuo naglavačke.  Najprije mi je suprug ležernog izraza na licu potpisao papire za rastavu (koje nisam htjela da potpiše.) Odna je doveo doma ljubavnicu (s kojom živi na katu ispod mene i djece). Pa je dotična dama zatrudnjela (14 godina mlađa dama, jesam li to spomenula?). A kad sam mislila da sam dosegnula samo dno, e onda me, dame i gospodno, nogirala moja vlastita psihijatrica. Ne vjerujete mi? Onda pročitajte ovu knjigu… Izazivam vas.

Ono što se mora reći odmah na početku jest da Marilena piše s dušom. Njezini likovi su živi, jednostavni ljudi iz susjedstva. Situacije koje stvara su svakodnevne, a scene prožete zdravim humorom koji uvlači čitatelja. Proždire našu pažnju emocijama, jednostavnošću izraza i vješto ispričanoj priči o ljudima koji bismo lako bili i mi sami. Ovo je roman u kojem se svatko može prepoznati i upravo zato pronaći će put do svakog čitatelja željnog malo realistične drame. 

Marilenin roman pisan je u prvom licu iz perspektive tri glavna lika. Svaki od likova priča svoju priču, počevši od glavnog problema u kojemu su se nevoljko našli – o ljubavnom trokutu. Trebamo li uopće spomenuti da se radi o ljubavnom romanu?

Marijana, Goran i Ana u potpuno su nezavidnom položaju. Svatko od njih krije tajnu koja izravno utječe na život druge dvojice naših heroja, no otkriti ju, također bi značilo staviti sebe u nepovoljan i vrlo ranjih položaj, dok njihova situacija zahtijeva sto postotnu ozbiljnost. Njihovi postupci izravno utječu na dvoje djece koje treba poštedjeti drame odraslih ljudi. Kako bi djeci pružili sigurnost i miran dom, no također uvelike i kako bi sačuvali vlastiti ponos, Goran, Marijana i Ana radije će ustrajati na svojoj trvrdoglavosti.

Marilena je u ovaj roman uspješno uvrstila probleme društvene svakodnevice, poput razvoda, novih početaka s ljudima koji poput uljeza ulaze u naše živote, zlostavljanja, neplaniranih trudnoća i općenitog nesnalaženja u životu. Svojim prvim romanom zabavit će nas, no prisilit će nas i da je shvatimo ozbiljno.

Svaki put kada bude objavljena neka knjiga čiju beta verziju čitam, obavezno krenu suze radosnice. Znam koliko muke stoji iza pisanja, koliko autorice strepe pred mišljenjem publike i koliko su sretni kada roman napokon ugleda svjetlo dana. A kad još ugledam i svoje ime na koricama ili zahvalama, mogu samo reći hvala. Na povjerenju i prijateljstvu. Na svemu ?

Odlučna u svojoj namjeri da svoju priču podijeli s nama, Marilena je svoj prvijenac objavila sama. Roman možete kupiti tako da joj se javite na Facebook ili Instagram profil, a ako se narednih dana zateknete u Istri, možda naiđete i na njezinu promociju knjige.

Podržite Marilenu na drušvenim mrežama, a ja vas pozivam da mi se vratite s dojmovima.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 31.3.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *