Nakon što je početkom mjeseca objavila svoj roman prvijenac, nova hrvatska autorica Marilena Dužman, pristala je odgovoriti na nekoliko mojih pitanja. O njezinom romanu Gdje mi je psihijatrica pisala sam ovdje, pa neću reći više od toga da se radi o ljubavnom romanu s elementima hurmora i drame, a radnja se odvija u autoričinom rodnom gradu Ližnjanu u Istri.
Bez daljnjeg otezanja, potičem vas da pročitate sljedećih nekoliko redaka u kojima vas prepuštam Marileni. Ovaj intervju neće vam ništa spoilati, već sam vam njime poželjela omogućiti da malo bolje (koliko je to moguće) upoznate autoricu koja stoji iza romana koji će vas dobro zabaviti. U nekoliko pitanja pokušala sam Marileni dati priliku da nam ispriča na koji način je doživjela objavljivanje svojeg prvog romana, kakvi su dosad dojmovi čitatelja i kako se promijenio njezin život nakon objave Psihijatrice.
Uživajte!

1. Dobro nam došla, Marilena. Odakle ti inspiracija za roman koji držimo u rukama?

Nemam pojma. Sjela sam i počela pisati prvi, Marijanin, dio bez posebnog razmišljanja. A onda sam pomislila… zašto ne bih sve malo izmijenila i negativne likove pretvorila u pozitivne i obrnuto? I tako je krenulo.

 2. Koji lik u romanu najviše voliš?

Definitivno Marijanu. S njom se čovjek lako poistovjeti jer Anina je priča preteška. A Goran… baš pravo muško. Imam svaku njegovu misao u glavi, ali Marijana je ona prava.

 3. Je li proces samostalnog izdavanja težak ili zanimljiv?

I jedno i drugo. Novo iskustvo, svaki je korak bio zanimljiv, ali i donosio jako puno stresa. Toliko da sam u tom vremenu jedva imala snage za napisati nekoliko rečenica nekog drugog romana. Nisam se mogla koncentrirati jer je sva moja pažnja bila usmjerena ka Psihijatrici, nisam mogla dočekati povratne informacije urednika, pa lektorice, pa tiskare…

4. Pripremaš li promociju knjige?

Naravno 🙂 Još nemam točan datum, ali vjerujem da će biti netom nakon Uskrsa. Nakon toga planiram promociju u još nekim hrvatskim gradovima, ali o svemu više tek kada budem raspolagala točnim informacijama.

4. Možemo li te i na koji način kontaktirati s našim mišljenjima i recenzijama romana?

Na Goodreadsu svatko može ocjeniti roman i napisati recenzije. Mnoštvo mi je prijatelja poslalo privatne poruke, a poneki su se odlučili i putem Facebooka napisati kako im se svidjelo. Imam Instagram i Facebook profil putem kojih se može i naručiti knjiga.

5. Kako se osjećaš nakon objave svoje prve knjige? Kakve su reakcije tebi najbližih ljudi?

Osjećam se super! Par dana sam bila u pravoj euforiji. Znaš, jedna je stvar vidjeti napisane riječi na kompjuteru, sasvim druga na papiru. Plakala sam pola sata kad sam uzela knjigu u ruke, ali tek kad sam otvorila stranicu na kojoj piše “Marijana”. Tek sam nakon par dana shvatila da više neću moći ući u njezinu glavu ni pisati njezine misli i to me malo rastužilo. Znala sam ostaviti Psihijatricu nekoliko mjeseci postrani, a onda nadodati ili izmijeniti barem jednu rečenicu. Ugodno sam ostala iznenađena reakcijama, naročito onima mojih Ližnjanki koje su sve u rekordnom roku nabavile svoje primjerke. Najteže je bilo dati obitelji na čitanje. Prvo su pročitali tata i sestra. Sestra je rekla da je super, baš onako po njezinom ukusu, a tata je napravio facu rekavši kako ima puno psovki, ali da mu se sviđa 🙂 – Ma stalno jebeno, jebote… – Moram priznati da sam odmah odjurila upaliti kompjuter i pobrojala koliko ima takvih riječi. Mislim da neće dobiti drugi roman u ruke, u njemu su scene seksa malo detaljnije opisane :))))) Muž me također iznenadio jer je dao sve pozitivne komentare i otkako je pročitao smatra me autoricom u pravom smislu riječi. Podržava me više nego prije.

6. Bi li nešto preporučila svojim čitateljima ili autorima koji tek namjeravaju izdati svojeknjige?

Strpljenja. Samo to. I kremu za herpes 🙂

Roman Gdje mi je psihijatrica možete kupiti na fejs i Instagram stranici Marilene Dužman.

Disclaimer: ovaj intervju prvi puta je objavljen 21.4.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *