KUBANSKA AFERA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

______________________________________________________________________________

Izazivaš me na načine kojima se obično opirem. Ali s tobom je to nekako drugačije.

Prava egzorična ljetna poslastica, Kubanska afera, objavljena je početkom ljeta u Stilusu. Ovaj hick-lit roman zapravo je dio serijala od 2 nastavka, a radnja se događa tijekom ljeta na Kubi, otoku živopisnih boja, poznate glazbe i nenadmašnih, najpoznatijih plaža na svijetu.

Za vruće dane najbolja je jedna kubanska afera

Sara Vance na Kubu je stigla kako bi odmor provela sa svojom obitelji u koju se nikad nije klapala. Svi oni poznati su karijeristi i doktori, dok je ona obična influencerica, što nitko ne shvaća kao ozbiljnu karijeru. S obzirom na nedavni poremećaj prehrane koji je preživjela i ozdravljenje njezine majke, ovaj odmor trebao bi biti idealna prilika za zbližavanje i vraćanje u normalu. Nikakva negativna iznenađenja i ispadi ne bi smjeli biti dozvoljeni.

No kad njezin dečko izjavi da neće doći, Sara je prisiljena poduzeti drastične mjere kako se ponovno ne bi našla kao jedina crna ovca u obitelji. A to znači angažirati tamošnjeg stanovnika, zgodnog vatrogasca Luisa Navarra, da joj glumi dečka. I dok njih dvoje uspješno zavaravaju njezinu obitelj i dane provode u druženju i izletima, sve im se češće postavlja pitanje: jesu li stvari među njima postale ozbiljne ili će sve završiti kao samo još jedna kubanska afera?

Priscilla Oliveras: Kubanska afera

¡Bienvenidos a Cuba!

Vamos pa’ la playa, pa’ curarte el alma… (Hajdemo na plažu, da zaliječiš dušu…) kaže Pedro Capó, doduše, Portorikanac, ali ja bih odmah potpisala. I sam je Kolumbo rekao da je Kuba najljepša zemlja koju su ljudske oči vidjele do sada, a kubanske plaže među najpoznatijima su na svijetu. Od ostalih zanimljivosti koje biste možda o Kubi željeli znati je, primjerice, činjenica da na Kubi ne postoji privatno vlasništvo, nego sve (i kuće i automobili) pripada državi. Također, bejzbol je tradicionalni kubanski sport, a prvi put Kubanci su ga zaigrali 1860. godine.

Ako vas više od plaža zanimaju umjetsnost i glazba, onda ste vjerojatno čuli za pijanista Luisa Luga, poznatijeg pod nadimkom El Piano de Cuba. Lugo je gostovao u Varaždinu 2019. godine, a ja sam imala tu čast da njemu i njegovoj kćeri (također glazbenica) budem prevoditelj, što je bilo jedno nezaboravno i zabavno iskustvo.

Svevremenske teme

Naslovnica koja nagovješta ljeto i pomisao na pijesak pod nogama motivirali su me da pročitam Kubansku aferu i ne mogu reći da nisam uživala. S obzirom da ovo nije klasični ljubavni roman, u njemu se autorica dotakla nekoliko različitih elemenata. Najprije, glavna junakinja poznata je influencerica. Danas ta titula za sobom vuče određene (obično negativne) konotacije, pa mi se jako svidjelo da je Oliveras u romanu pokazala nepoštene predrasude i osuđivanja koje ljudi imaju prema onima koji se bave tim poslom.

Drugo što bih istaknula jest problematika poremećaja prehrane s kojim se protagonistica bori te bolest njezine majke, kojima je posvećeno dosta pažnje. Time pozornost skrenuta na opasnosti tog poremećaja od kojeg obolijeva sve više žena koje su pod pritiskom da budu “savršene” te na život s bolesnikom koji je prebolio karcinom, što ostavlja tragove na svakom članu obitelji. S obzirom da nisam ljubitelj knjiga u kojima se spominju i pojavljuju bilo kakve bolesti, taj dio mi je umanjio uživanje u čitanju romana o kojemu sam stekla dojam da će biti lagano ljetno štivo. No ne bi bilo fer da knjizi zbog toga dam manju osjenu.

Ono što me jest pomalo zasmetalo bila je sporost u razvoju događaja koju sam osjećala na mjestima manje, a na mjestima više. Kroz roman je postojalo nekoliko scena za koje smatram da su se jednostavno mogle odviti brže i uz manje opisivanja. Neki dijalozi bili su previše isprekidani, pa se između njih našla po stranica ili dvije teksta zbog kojeg sam na trenutke i zaboravila o čemu su likovi zapravo razgovarali. Što se tih istih razgovora tiče, sviđali su mi se dijelovi umetnuti na španjolskom jer su pomogli oživjeti duh otoka i dali novu dimenziju likovima.

Priscilla Oliveras: Kubanska afera

Kubanska afera i Ključevi ljubavi

Odnos između Sare i Luisa započeo je na najbolji mogući način, potpuno suludom idejom koja ih je na kraju oboje oslobodila, a mislim da ljeto tome i služi. To je vrijeme kada bi si svatko od nas mogao i trebao priuštiti dozu ludosti i slobode.

Kubansku aferu svakako bih vam preporučila. Knjiga je predivna izvana i primamljiva iznutrea, a s obzirom da na naslovnici stoji naziv serijala, Ključevi ljubavi, ja ću si to protumačiti kao potvrdu da ćemo uskoro čitati i drugi roman. Stilus neka me ispravi ako griješim 😉 U originalu je objavljen i nastavak u kojem glavnu ulogu ima Luisova sestra Anamaría.

Ako ste dosad uspjeli preskočiti koji od ljetnih noviteta slične tematike, ponešto o njima pronaći ćete ovdje i ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *