Josip Juko: Ugovor zle sudbine

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________________________________

Izašla iz pera mladog autora Josipa Juka, osamnaestogodišnjaka koji je pronašao svoj glas i pretočio ga u slova, pred nama je priča o tinejdžeru koji se pokušao izboriti za svoje mjesto u raju. Ugovor zle sudbine uvest će nas u žustru borbu nadmudruvanja između Lucifera i mladog Josipa.

Biste li potpisali ugovor zle sudbine?

Nakon što Josip počne sanjati čudne zlokobne snove, njegov se život u potpunosti mijenja kad shvati a su likovi iz njegovih snova zapravo stvarni. Vjera je oduvijek igrala veliku ulogu u njegovom životu i životu njegove obitelji, a nakon što se nađe licem u lice sa samim Luciferom, Josip postaje odlučniji nego ikada da pobjegne iz njegove zamke i osigura si mjesto u raju.

Međutim, čini to na poseban način – sklapanjem ugovora s Đavlom – upavši upravo u onu zamku iz koje je pokušavao pobjeći.

Kada shvati što je učinio, Josip se mora pobrinuti da do kraja života ne prekrši svih 10 Božjih zapovijedi, jer to bi ga odvelo ravno u pakao. Iako se čini kao da to nije tako težak posao, tinejdžerski život je nepredvidljiv. A ponekad se nije lako uklopiti u društvo, zauzeti za sebe i isprobati život, a da baš nikada ne pogriješiš.

Josip Juko: Ugovor zle sudbine

Knjiga za mlađe generacije

Prvo što ćete u ovom romanu zamijetiti jest izraženi religijski ton kojim je ispričan, a koji je ujedno nezaobilazan za razumijevanje smisla ove priče. Radi se o young adult fantasy romanu koji će zbog stila pisanja (podulje rečenice, jednostavni opisi, pomalo naivno izražavanje likova) najviše odgovarati mlađoj generaciji čitatelja. Tome će pridonijeti i činjenica da je i sam glavni lik srednjoškolac kojega muče iste brige kao i svaku dugu osobu njegovih godina (kako pronaći ljubav, kako se uklopiti u društvo, kako biti svoj…).

Roman obrađuje problematiku borbe između dobra i zla, tj. pokušaj jednog tinejdžera da si osigura mjesto u raju. Zbog ograničenog mladenačkog iskustva, nakon što upadne u Luciferovu zamku, vragu više nije teško dalje njime manipulirati. Tako mladića upjeva uvjeriti da je kriv za grijehe koje uopće nije počinio (npr. da je “duševno” ubio drugog mladića jer je postao najbolji prijatelj najboljemu prijatelju tog mladića ili da je “poželio tuđe stvari” samo zato što je poželio biti slobodan poput svojeg prijatelja), a sve to pridonosi Luciferovom ultimativno cilju – da zaposjedne njegovu dušu.

Još nekoliko zanimljivosti

Primijetiti ćete da je ime glavnog lika isto kao i ime autora, no Juko je samo osoba koja je knjigu stavila na papir, nije i onaj koji je njezin autor. Juko prenosi priču svojeg imenjaka Josipa, koji je bio taj koji je upao u Luciferovu zamku, a sada o tome kroz snove priča Juku.

Josip za svoje likove često koristi biblijska imena, pa ćemo tako čitati o njegovoj sestri Mariji, bratu Peri, prijatelju Jakovu i sl. Radnja romana odvija se linearno. Problem koji izvire u jednom poglavlju, u idućemu se već rješava pa ju nije teško pratiti.

Juko se u romanu dotaknuo nekoliko važnih tema poput uloge religije i vjere u životima mladih, obiteljskog nasilja i važnosti prijateljstva te oprosta, u čemu se najviše ogledava dubina likova i njihovih karaktera te u kojoj Josip pokazuje zavidnu spisateljsku zrelost.

Josip Juko: Ugovor zle sudbine

Ima mjesta za napredak

Od slabosti ovoga romana spomenut ću samo dvije koje odmah upadaju u oko. Prva je nepokretanje policijske istrage nakon smrti mladića koji je na smrt prebijen, a druga je liječnikova “šala”, nakon što jednome liku javi da je pacijent mrtav, dok je on zapravo živ. I jedna i druga situacija čitatelje ostavljaju s puno nedgovorenih pitanja, a ono glavno je: kako je to uopće moguće?

Ima tu još rupa i neusklađenosti, dosta uredničkog i lektorskog posla, no sve u svemu, sve su to koraci koje će Josip u svojim budućim romanima odraditi.

Ugovor zle sudbine – korak u dobrome smjeru

Ovo je trenutak u kojem bismo trebali čestitati Josipu, kao jednome od rijetkih mladih autora koji su se usudili ne samo maštati, već tu maštu i pretvoriti u stvarnost u obliku knjige.

S obzirom da sam obožavatelj fantasy žanra i uvijek ću tvrditi da takvih knjiga kod nas ima premalo, mislim da je na meni i svima nama da Josipu pružimo podršku koja mu je potrebna da se razvije u plodnog autora koji će i dalje razvijati svoje talente i uveseljavati nas novim romanima.

Biste li željeli čitati ovaj roman? O više sličnih romana možete čitati ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *