ČITAČ IZ VLAKA U 6:27 NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________________________________________

Za sve putnike prisutne u vagonu, on je bio čitatelj, čudan tip koji je svakog dana u tjednu naglas, razgovijetnim glasom čitao stranice koje bi izvukao iz svoje aktovke.

Za njega je važan bio isključivo sam čin čitanja. Sve je tekstove citirao je jednakom gorljivom predanošću. Kako im objasniti da to ne radi za njih?

Tražite li roman koji će dokazativažnost pisane riječi i dobre knjige, Egmont vam čuva leđa. U njihovoj nakladi nedavno je objavljen roman Čitač iz vlaka u 6:27 s kojim ćete se nakratko opustiti i zakoračiti u svijet najposebnijeg lika kojeg ste u dugo vremena upoznali.

Jean-Paul Didierlaurent Čitač iz vlaka u 6:27 recenzija

Čitač iz vlaka u 6:27 otvara svoje stranice

Svakog jutra na putu do posla, Guylain Vignolles glasno čita putnicima u vlaku. Tih 20 minuta koje provede čitajući, Guylainu je najbolji dio dana, jer on svoj posao u tvornici za reciklažu papira zaista mrzi. Prijateljuje sa svega dvije osobe i provodi život svakodnevno se boreći protiv odvratnog stroja koji guta i uništava knjige – u tvornici za recikliranje papira.

No sve se promijeni u trenutku u kojem Guylain u vlaku pronađe USB, a na njemu više od 70 dokumenata u kojima svoj život opisuje mlada žena. Čitajući njezine riječi, on se polako budi iz svojeg stanja obamrlosti i počinje se zanimati za ženu. Dok se Guylain polako počinje osjećati živim, mi svjedočimo snazi pisane riječi u njegovoj svakodnevici.

Prijetnje životne monotonije

Guylain je dobrodušan, no depresivan i inertan muškarac od 36 godina koji pušta da mu se život događa kao da se njega baš ništa pritom ne pita. To se napokon mijenja nakon što pronađe USB – kao da mu se napokon dogodilo to nešto što ga je pokrenulo. Iako mu se i to, kao i sve drugo dotada u životu, desilo slučajno.

Ono zbog čega Guylaina zavolimo jest to da je ovaj puta tu priliku odlučio iskoristiti da si život okrene za 180 stupnjeva, pokrenuo se i aktivirao. Unatoč tome što je to učinio vrlo sramežljivo i pažljivo, ponovno svoju sudbinu stavljajući u ruke drugoj osobi, napokon smo svjedočili preokretu u njegovom karakteru i osjetili kako se budi iz mrtvila u kojem je zaglibio.

Guylain Vignolles utjelovljuje svakoga od nas u trenucima kada zaboravimo da smo sami dužni pronaći smisao vlastitome životu.

Jean-Paul Didierlaurent Čitač iz vlaka u 6:27 recenzija

Nijedna knjiga nije obična

X obožava knjige, a tekstovi koje čita u vlaku zapravo su stranice koje odvratni stroj za reciklažu nekako propusti progutati. Nevjerojatna je važnost književnosti u njegovom životu. Čitajući te tekstove, on se osjeća živim, a nevjerojatno je i to što je njegovo oduševljenje, te ustrajnost i odvažnost da glasno progovara pred ljudima – osobine koje ne pokazuje ni u kojem drugom dijelu svojeg života – zarazno. Ljudi koji putuju vlakom namjerno dolaze slušati Guylaina dok čita, a njegovo čitanje mijenja i njih. Nakon putovanja, putnici koji izlaze iz vagona u kojem putuje Guylain djeluju odmorno i svježe.

Ironija ove knjige leži u tome da osoba koju čitanje i ljubav prema knjigama održavaju na životu radi upravo na mjestu koje ih uništava – no knjiga nam iz nekog razloga ne otkriva zašto se Guylain ne odvaži i ode u potragu za drugačijim poslom.

Tvornica, stroj za reciklažu pa i sam Kowalski, Guylainov šef, u knjiži predstavljaju sve ono loše – simbol su nepravde koja zadesi knjige koje nisu pronašle dobrog vlasnika.

Svi smo mi čitač iz vlaka u 6:27

U trenucima kada neku dobru knjigu želimo podijeliti s drugima ili im barem glasno pročitati neki isječak, svi smo mi pomalo čitač iz vlaka u 6:27. Blogeri koji pišu recenzije, oni koji glasno progovaraju o njima na društvenim mrežama, svi mi želimo se pobrinuti da nijedna knjiga ne ostane zaboravljena. A ako tražite još ovakvih posebnih, naći ćete ih na ovim stranicama.

Ovaj roman kratka je i topla priča o životnim promjenama. Neki bi ju nazvali i ljubavnom pričom, ali ja tako daleko ne bih išla. Dakako, pritom je ipak ključna činjenica da je upravo ljubav bila sila koje je pokrenula našeg Guylaina. Čitač iz vlaka u 6:27 podsjetit će vas kako je to osjetiti leptiriće u trbuhu i ponovno pronaći nadu.

Spremni?

Knjiga je u Srbiji objavljena u izdanju Lagune pod nazivom Čitač iz voza u 6.27.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *