Lutajući bespućima interneta u potrazi za zanimljivim temama o kojima bih mogla čitati i pisati, nedavno sam naišla na neobičan izazov koji me odmah privukao. Naziv mu je books in a jar, knjige iz staklenke, a ovaj post posvećen je upravo njemu.

Što su to knjige iz staklenke?

Možda ste već pogodili: radi se o čitateljskom izazovu za sve one koji su spremni isprobati nešto novo ili sve one koji bi željeli izazvati nekog drugog knjiškog moljca.

Znate li onaj osjećaj, kada pročitate hrpe knjiga, a unatoč tome, kraj kreveta vam i dalje stoji još cijela planina nepročitanih naslova? Krevet vam je zasipan knjigama koje ste kupili, a koje se hrvaju za vašu pažnju? Ili vam police za knjige propadaju od težine onih koje još ni niste uspjeli uzeti u ruke da ih prolistate, a kamoli pročitate?

Ako ste se uspjeli pronaći među tom vrstom čitatelja, koji uvijek imaju premalo vremena da uživaju u naslovima koje bi željeli čitati, i još važnije – ako vam je najgori trenutak u danu onaj u kojemu trebate odabrati sljedeću knjigu koju ćete čitati, a da vas pritom ne peče savjest jer ste zanemarili sve ostale čarobne naslove, onda je vrijeme da sami sebe izazovete knjigom iz staklenke.

A kako, pitate se?

Jednostavno je. Jedino što vam treba su staklenka i malo mašte. Što se tiče staklenke, odaberite veličinu i dizajn koji vam najbolje odgovaraju, a prema vlastitoj želji je možete ukrasiti i personalizirati.

A maštu ćete iskoristiti nakon toga, kad budete stvarali svoj popis knjiga, koji ćete ispisati na list papira. Svaku stavku s popisa nakon toga ćete posebno izrezati, preklopiti tako da se ne vidi što je na papiriću ispisano, te ubaciti u staklenku. A tada, kad budete tražili što sljedeće čitati, jednostavno ćete izvući ceduljicu iz staklenke i odabrati knjigu prema natpisu koji ste izvukli.

Kako odabrati knjige koje ćete spremiti u staklenku i koliko knjiga odabrati?

Ovdje se zaista možete poigrati idejama, jer primjera ima mnoštvo, a sve ovisi o tome koliko dugo želite da vaš izazov traje i koliko knjiga u tome razdoblju namjeravate pročitati.

Možda bi vas mogli zainteresirati i sljedeći primjeri:

  1. U narednih godinu dana planirate pročitati 48 knjiga – 2 knjige svaki mjesec – no već sada na listi za čitanje imate i veći broj od toga. U staklenku tada možete ubaciti naslove svih knjiga koje želite pročitati, a u narednih godinu dana nasumično ćete izvući njih 48. Ili s vašeg popisa odmah odaberite 48 knjiga, a izvlačenje naslova iz staklenke samo će odrediti redoslijed kojim ćete ih čitati.
  2. Namjeravate čitati 2 knjige mjesečno, a želite da to budu knjige koje pripadaju različitim žanrovima. Na papiriće tada ispišite nazive žanrova, a nakon što izvučete svaki pojedinačni iz staklenke, jednostavno na licu mjesta pronađite knjigu koja pripada tome žanru.
  3. U staklenku ubacite nasumične kategorije prema kojima ćete određivati knjige za čitanje, što je meni osobno najdraža opcija jer pruža najviše slobode. Tako možete odabrati kategorije poput: izdavača, godine izdanja, naslovnice. A želite li čitati više o naslovnicama, možda će vas zanimati što o njima možete saznati ovdje i ovdje.
  4. Ako želite da vam knjige koje čitate budu potpuno iznenađenje, uvijek možete dati nekome drugome da za vas izradi staklenku s popisom knjiga. Knjige koje vam na popis stavi najbolja prijateljica ili kolegica s kojom dijelite čitateljski ukus ili redovito raspravljate o pročitanim knjigama, mogle bi vam predstavljati puno veće iznenađenje ili izazov od onih koje odaberete sami.

Ono što me kod ovog izazova posebno veseli jest njegova primjenjivost. Staklenka s popisom knjiga maštoviti je rođendanski poklon, može se izraditi za djecu ili je mogu izrađivati djeca, a fenomenalna je ideja i za čitateljske klubove. I naravno – book blogere 😉

Primjer moje knjige iz staklenke

S obzirom da će stajati na polici punoj šarenih knjiga i naslovnica, odabrala sam običnu prozirnu staklenku i nisam je previše ukrašavala. Radi se o staklenci srednje veličine i zapravo sam iskoristila jedinu koju sam trenutno imala kod kuće.

Knjige iz staklenke

Kad sam izrezala u trakice teme koje možete vidjeti na naslovnoj slici, ispalo je da mi je staklenka itekako prevelika. Dobra stvar je da ju nisam namjeravala nikome poklanjati pa ću u međuvremenu, dok bude trajao izazov, možda pronaći neku manju i zamijeniti je.

Ja sam odabrala izazov od 48 naslova, po 2 za svaki mjesec u idućih godinu dana.

Knjige iz staklenke

Font slova u mojem primjeru je 14, pa to definitivno pridonosi tome što su komadići papira ispali toliko sitni. Dakako da svoj popis možete urediti na računalu ili ga ispisati ručno.

Prva knjiga koju sam izvukla iz svoje spremne staklenke bila je iz kategorije “knjiga najdražeg autora”. S obzirom da je K.M.moning napisala samo dva (doduše prilično velika) serijala, mislim da je vrijeme da se (ponovno) bacim na čitanje.

Knjige iz staklenke

Jeste li i vi spremni za početak?

S obzirom da sama volim imati određenu slobodu u trenutku odabira knjiga i ne volim se unaprijed ograničavati, kad sam izrađivala svoju staklenku kojom ću se pridružiti izazovu, na svoje ceduljice ispisala sam prilično generičke kategorije pa se jako veselim mogućnostima koje mi već pružaju.

Budući da sam već izvukla svoju prvu ceduljicu s temom, pokušat ću pratiti izazov cijelih godinu dana, a vas ću o napretku obavještavati u recenzijama i na društvenim mrežama.

Knjige iz staklenke odličan je način da se zabavimo dok čitamo, a pritom na test stavimo vlastitu upornosti i maštu.

Hoćete li se pridružiti izazovu?

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *