Jedna knjiga, dvije priče - nekad i sad

Nekad i sad – mislim da je ovo post koji nedostaje. Jedan posvećen svim romanima u kojima istovremeno čitamo dvije priče, od kojih se jedna događa u prošlosti, a druga u sadašnjosti ili se pak obje radnje zbivaju u prošlosti no nekoliko stoljeća ili desetljeća odvojene jedna od druge. U vrijeme kada polako sastavljamo liste romana za čitanje na godišnjem odmoru, možda će vam upravo ovaj post pružiti inspiraciju.

Nekad i sad u društvu najboljih

Za vas sam u ovome postu odabrala naslove objavljene u ovoj i protekloj godini, i nisu birani ni po kojem drugom kriteriju osim po tome da se kroz roman izmjenjuju dvije perspektive. Jedan od likova iz čije perspektive čitamo živi u novije vrijeme, a drugi u vrijeme nekoliko desetljeća prije prvog lika. Oba lika povezuje zajednička priča o kojoj čitamo u romanu.

Knjige o kojima ću govoriti urezale su mi se u pamćenje zbog osebujnosti likova, jednostavnosti izraza i emotivnih trenutaka koje su u meni pobudile dok sam ih čitala. U nastavku vam donosim najbolje od najboljih. Uživajte.

Serijal Sedam sestara

Jedna knjiga, dvije priče - nekad i sad tajanstvena sestra

Serijal koji je stekao svjetsku slavu i priskrbio autorici prepoznatljivost, Sedam sestara, sastoji se od sedam knjiga, koje čitati možete sljedećim redoslijedom: Sedam sestara, Olujna sestra, Sestra iz sjene, Biserna sestra, Mjesečeva sestra, Sunčeva sestra, Tajanstvena sestra. Svaka knjiga govori o jednoj od posvojenih kćeri Pa Salta koje kroz roman traže informacije o svojem porijeklu. Ove knjige na današnjem popisu našle su se jer je svaka od sestara povezana s ljudima koji su živjeli generacijama prije nje, a izravno su utjecali na njezin život. Tu se radi o nekim više ili manje ili nimalo poznatim ličnostima, poput plesačica flamenca i domorodačkih australskih plemena. Zato u svakoj knjizi radnju pratimo iz perspektive nekog pretka protagonistice, a i same protagonistice, čime malo po malo dobivamo uvid u njihovu povezanost i prošle događaje koji su pokrenuli promjene u životu pojedinačne sestre.

Romani su nevjerojatno maštoviti i bogati likovima, avanturama, putovanjima, a ističu se različitošću likova koji pripadaju drugačijim kulturama i svjetovima. Možete ih pronaći u Egmontu.

Kate Morton: Urareva kći

Jedna knjiga, dvije price urareva kci

U devetnestom stoljeću, talentirani Edward Ratcliff predvodi skupinu umjetnika u mjesto na Temzi, gdje ljetne mjesece namjeravaju provesti stvarajući svoju vrstu umjetnosti. Međutim, ništa ne ide po planu, a Edwardov plan i život gotovo da budu uništeni nakon što zajednicu zadesi nekoliko tragedija koje nitko nije mogao očekivati.

Stoljećima kasnije, jedna arhivistica pronalazi torbu s crtežima Birchwood Manora, a ta joj se kuća učini poznatom, iako ne može dokučiti zašto. Sve je to nekako sumnjivo…

Ovaj izuzetno maštoviti roman iz Mozaik knjige isprepliće perspektive nekoliko pripovjedača koji skrivaju i otkrivaju tajne i zločine i grijehe koji su godina i stoljeća preživjeli zakopani. Sve to u tišini, iza kulisa, no budnim okom prati jedna zaboravljena urareva kći. Ako poželite čitati ovu knjigu, budite spremni na njezinu posebnost, slojevitost i detalje koji ne ostaju zamijećeni.

Julian Cantor: Izgubljeno pismo

Jedna knjiga, dvije price - nekad i sad izgubljeno pismo

Roman Izgubljeno pismo vratit će nas u doba drugog svjetskog rata i prikazati nam ga iz perspektive obitelji poznatog austrijskog gravera. Drugi lik kojega ćemo upozati je žena koja živi godinama kasnije, za vrijeme pada Berlinskog zida, strašnog simbola Hladnog rata, i koja pronalazi misteriozu markicu zbog koje kreće na put razotkrivanja prošlosti.

Markica koju Katie pronazi zapravo je tajni simbol otpora, nade i snage svih koje su nacizam i Hitler mučili, istjerali iz domova, pa i pogubili. Dok pratimo život mladog Kristoffa koji u tajnosti izrađivao gravure pomoću kojih su izrađivane markice, sakriven, u strahu i žrtvujuži sve što ima i poznaje, zajedno s njime proživljavamo strahote njegove priče. Saznanje o njemu, njegovoj hrabrosti i ustrajnosti ostavit će duboki trag i na Katie i čitateljima, čineći ovu priču jednom od nezaboravnijih.

Rhys Bowen: Dječak iz Toskane

Jedna knjiga, dvije priče - nekad i sad djecak iz toskane

Dječak iz Toskane još je jedna ratna priča, ovaj puta o pilotu čiji avion je strušen u Italiji, gdje je upoznao ženu koja mu je najprije iskazala ljubaznost spasivši ga bez da je znala tko je on i koliko je možda opasan, a nakon toga i svoju odanost i ljubav u vremenima vladavine straha i beznađa.

Godinama kasnije, na put razotkrivanja očeva tajnog života kreće Joanna, pilotova kći koja je saznala za postojanje misterioznog, ali voljenog dječaka iz Toskane kojeg je njezin otac u pismu spominjao toj ženi iz Italije, jedinoj koju je ikad volio.

Ovo je knjiga o obiteljskim tajnama te kćeri koja je suočena s drugom, nikad otkrivenom stranom života njezina oca. Roman će nas odvesti u sunčanu Toskanu koja skriva tajne koje se nikada ne smiju otkriti, a Joanna i mi tamo ćemo putovati upravo kako bismo to učinili.

Ana Johns: Žena u bijelom kimonu

Poznata je činjenica da istočnjačke kulture, možda više od svih, drže do časti, a to znači da je ona često bitnija od sreće pojedinaca koji moraju žrtvovati svoje želje, a s njima i cijeli život kako bi zadovoljili očekivanja drugih. Naoko je, sredinom dvadesetog stoljeća, nakon što je Japan bio prodrman strahotama Drugog svjetskog rata, tako morala pristati na dogovoreni brak koji ju je odvojio od amričkog mornara kojega je voljela.

Godinama kasnije, Tori pronalazi pismo koje je odvodi u Japan, u jedno malo selo gdje je čekaju odgovori na koje nije bila spremna i koji će je zauvijek promijeniti.

Budite spremni na ovu duboku, potresnu priču temeljenu na istinitim događajima, o nemilim kuturološkim činjenicama, svijetu kakvoga ne poznajete, majčinskoj ljubavi koja sve stavlja na kocku kako bi zaštitila kći i kćer koja je pod svaku cijenu odlučila saznati istinu.

Nekad i sad i zauvijek

Dok sam pisala ovaj post, uživala sam u pregrštu različitosti koje predstavlja. Razliitih likova, događanja, vremena… Različitih očekivanja.

Ovo su jedni od najboljih, najkvalitenijih, najčitanijih knjiga koje su prepoznali čitatelji diljem svijeta. Ovo su knjige koje su na ponos svakom izdavaču i na sreću svakome čitatelju koji ima tu čast smjestiti ih na svoju policu.

Međutim, nisu jedine takve i znam da biste ih i vi mogli preporučiti još. Učinite to u komentarima ili na nekoj od društvenih mreža, kako bismo zajedno proširili ovu listu knjiga koje će se pamtiti.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *