Mislav Gleich: Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea

BESKRAJNO LJETO NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORA

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________________________________________

Dogodilo se novogodišnje čudo. Nakon puuuuno godina, pročitala sam jedan psihološki triler. I to ne bilo kakav. Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea treća je po redu knjiga mladog hrvatskog autora Mislava Gleicha. Čak iz za one koji inače ne čitaju ovaj žanr, ovo je knjiga koja vrijedi biti iz izuzetak.

Beskrajno ljeto davne 1997.

Bilo je to najbolje ljeto Adrianova života. Imao je sve što jedan osamnaestogodišnjak može poželjeti: još samo godinu dana do završetka srednje škole, divnu djevojku i dobre prijatelje. Život mu u tome trenutku nije mogao biti bolji.

Sve se to promijenilo jednog naizgled običnog dana. Adrian, njegova djevojka i njezin mlađi brat u šumi izvan grada svjedočili su smrti jednog starca kojeg su smaknula dvojica muškaraca.

Od toga trenutka, njihovi životi više neće biti isti. Za Adriana je taj događaj pokrenuo lavinu pitanja, sumnji, krivnji i straha. Njegova djevojka i njezin brat morali su podnijeti vlastiti teret grijeha dvojice muškaraca. Bilo bi im lakše da su mogli priznati istinu, ali to bi značilo u opasnost dovesti sve njih. Jer ubojice su znali kako se zovu i gdje ih mogu pronaći.

Mislav Gleich: Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea

Izlet u nepoznato

Tako bih opisala odluku da pročitam Beskrajno ljeto. Možda zvuči kao da pretjerujem, ali ako pratite blog, primijetit ćete da je, otkako postoji (više od 7 godina), ovo prva recenzija jednog trilera. S knjigom sam se upoznala nedavno, nakon što mi ju je autor ponudio na čitanje, a mojoj odluci da je pročitam prevagnula je činjenica da ipak postoji blaga ljubavna komponenta.

Na početku romana, glavni lik sasvim je normalan tinejdžer čiji život nije ni po čemu poseban, no upravo je zato sretan. Ima djevojku Christie, a njihov odnos je ono što bismo mogli opisati romantičnim: izmijenjuju blage poglede, drže se za ruke i zaista se vole. Jedno su drugome podrška, dijele slična razmišljanja i razumiju se. Iz opisa njihove ljubavi autor nas uspješno uvjerava u njezinu nevinost i blagu naivnost, što su sve karakteristike mladenačkih odnosa.

Taj crni sudbonosni dan

Nakon što svjedoče ubojstvu, ništa za njih više neće biti isto. Suočen s pomišlju da je sve što se dogodilo njegova krivnja, Adrian počinje gubiti kontrolu nad svojim strahom. To ga dovodi do situacija u kojima se taj strah manifestira u obliku agresivnosti, a takvo ga ponašanje košta. Odnos s obitelji, s prijateljima pa čak i djevojkom, narušen je zbog njegovih vlastitih unutarnjih sukoba i grižnje savjesti. Dotad važne stvari izgubile su na važnosti, a život je za njega dobio novu dimenziju.

Adrian se osjeća kao da ga napadaju sa svih strana, a svi nekad normalni i svakodnevni sukobi pretvorili su se u kamene spoticanja koji su počeli ozbiljno ugrožavati njegove odnose. No Adrian nije jedini na čiji je život utjecalo ubojstvo starca Brycea. Christie i njezin brat nosili su svoj dio tereta, što je sve još dodatno zakompliciralo. Život u kojem su se svo troje svakonevno morali okretati preko ramena pazeći da koji od dvojice ubojica ne krene za njima zauvijek ih je obilježio. Na neki način i uništio.

Mislav Gleich: Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea

Beskrajno ljeto za beskrajne hladne dane

Knjiga je pisana u prvome licu, pa tako najviše o cijelom događaju i njegovim posljedicama saznajemo iz perspektive Adriana. Što je točno u glavama Christie i njezing brata Dannyja, ne možemo znati. No dovoljan uvid u posljedice koje je svjedočenje umorstvu ostavilo na njihovim životima dobivamo na kraju romana koji vam, dakako, neću otkriti.

Roman ima manje od 200 stranica na kojima je autor uspio dočarati unutarnji sukob mladića koji je svjedočio tragediji o kojoj nikome nije smio ispričati. Mislav je Adrianu dodato zakomplicirao stvari stavivši ga na neki način pred moralnu dvojbu pred kraj romana. Zato na svakome od nas ostaje da odlučimo bismo li na Adrianovom mjestu napravili isto što i on ili bismo donijeli drugačiju odluku.

Drago mi je da sam imala priliku upoznati se s ovim romanom i na svoj vam način predstaviti autora. O njemu i ovome romanu pričalo se i na nekim drugim mjestima, pa vas potičem da kliknete ovdje i uvjerite se zašto Mislav zaslužuje biti ime koje će se naći na policama svakoga od nas.

A za ostale recenzije na ovome bogu kliknite ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *