Loki

LOKI NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORA

KUPI KNJIGU OVDJE

____________________________________________________________________

Za kraj ove godine, poželjela sam pred sebe staviti novi izazov i okušati se u čitanju stripova. Tako sam pronašla jedan u izdanju Hangara 7, pod naslovom Loki. U ovoj recenziji pokušat ću vam predstaviti Lokija, boga trikova i spletki, pa uzbuđeno očekujem vaše komentare o tome kako mi ide komentiranje i ove vrste umjetnosti.

Loki, bog trikova i spletki

Već na prvoj stranici ovog stripa dočekat će nas neočekivano iznenađenje: Thor u okovima. Loki je uspio zasjesti na tron Asgarda, a svi njegovi neprijatelji poraženi su i utamničeni. Loki se sada naslađuje svojom pobjedom i moći, dok je većina čitatelja zganuta jer je Thor, jedan od najjaćih Marvelovih junaka, napokon pao.

Prvi neočekivani obrat dočekamo čim se kod Lokija pojavi Hela, koja zahtijeva da on uvije Thora. Prema Helinim riječima, Loki je sada vladar, stoga je njegova promjena nužna. A kako bi se mogao promijeniti, mora ubiti Thora. U tome trenutku Loki nas po prvi puta šokira: on ne namjerava ubiti Thora.

Time nas uvlači u priču u kojoj, kroz verbalne sukobe s neprijateljima pokušava razriješiti svoje unutarnje dvojbe i dileme. Nas pritom ostavlja s pitanjem o tome hoće li napokon nadvladati svoje slabosti ili će zauvijek ostati bog spletki – i gubitnik.

Stripovi i ja, zanimljiva kombinacija

Tako bih komentirala svoje iskustvo sa stripovima: oni i ja zaista smo zanimljiva (i rijetka!) kombinacija. Romani će uvijek biti moj najdraži prozni oblik, no svatko se ponekad zaželi okušati u nečemu novome, pa sam tako ja ovaj puta odabrala prolistati strip. Da budem iskrena, na to su me potaknule cure s @live.coach koje nerijetko na instagramu objavljuju postove s raznoraznim stripovima koje čitaju. S obzirom da sam Marvelov fan, ja sam se odlučila za Lokija.

Kao što sam rekla, što se stripova tiče, zaista samo amater. Nadam se zato da mi nećete zamjeriti ovu isto takvu amatersku recenziju. Potrudit ću se komentirati dijelove koje sam zamijetila i koji su mi se činili zanimljivima za spomenuti. Ipak, neminovno je da ću neke vjerojatno bitne dijelove i preskočiti, pa vas zato pozivam da mi na njih skrenete pažnju u komentarima.

Odabirom ovog stripa, kao da sam zatvorenih očiju pogodila “u sridu”. Ne samo da sam ga birala potpuno nasumično (među svima ostalima na policama, poznavala sam jedino Marvelove likove), nego sam odabrala jedan koji mi se zaista sviđao, i za koji oni s više znanja tvrde da je u svakom pogledu fenomenalan. Jesam li mogla proći bolje od toga?

Loki

Ilustracije i izgled knjige

Ako ste ikad pratili Marvelove filmove ili serije, nije vam promaknula živost palete boja koju koriste i njihova sklonost sarkazmu i kulturalnim referencama. Što se ovog stripa tiče, njega je oslikao Esad Ribić, hrvatski crtač stripa. Njegove ilustracije u ovome stripu najčešće nazivaju epskima. Kad je Loki u pitanju, njega je prikazivao u jarkim zeleno-žutim nijansama, dok je većina kadrova prikazana tehnikom svijetlo-tamno. Slike su zaista impozantne, a pogotovo pažnja koja je usmjerena prema detaljima, poput Lokijeva lica i Thorovih mišića. Oni ujedno i sami pričaju priču pa se ponekad iz njih može iščitati puno više nego iz samoga teksta.

Knjiga ima 128 stranica, a u originalu je objavljena 2005. godine. Hangar 7 objavio ju je 2021. Podijeljena je na dva dijela. U prvome se nalazi sam strip, a na nekoliko posljednjih stranica i ilustracije pojedinačnih likova (kao na slici iznad). Radi se o mini serijalu od četiri broja koji po prvi puta donosi priču o vječnoj rivalnosti između dva brata iz perspektive onog nikad shvaćenog. Loki u ovome stripu napokon uspijeva ispričati svoju priču.

Loki i ono što o njemu znamo

Ako se dosad niste upoznali s Marvelovim junacima (a toplo vam preporučujem da to učinite), ovaj će vam strip možda biti manje zanimljiv. Njegova poanta je ispričati priču iz Lokijeve perspektive, priču koja je uvijek bila pričana sa stajališta Thora. Budući da je Loki predstavljan kao zlikovac, nije baš dobio priliku sam nam ispričati što ga točno muči. Rodi mu u ovome stripu omogućuje upravo to. Dobio je priliku sam nam ispričati što ga muči, uvjeriti nas da, za promjenu, navijamo za njega i možda se čak iskupiti za neke od loših odluka.

U centru priče je Lokijeva vječna muka: istodobno voli i mrzi Thora. Želi ga poniziti, ali samo kako bi mu dokazao da je vrijedan njegove ljubavi i pažnje. U ovome stripu, kroz kratak sažetak koji sam navela na početku, Lokijeva je slabost izuzetno dobro opisana. Na kraju krajeva, on jest božanstvo, a božanstvo prema definiciji nije lako promjenjivo. Posljedice njegovih djela u ovome stripu dovode do zadovoljavajućeg kraja u kojem Loki zaključuje da on ne bi bio on bez svojeg brata. Uzevši u obzir da je Thor isto tako izvor svega Lokijevog nezadovoljstva i mržnje, lako je zaključiti da je priča kvalitetno zaokružena.

Loki

Uživanje u umjetnosti stripa

Čitanje ovog stripa zaista je bilo uživanje. Drago mi je da sam u proteklih nekoliko tjedana naišla na nekoliko knjiga koje su i same bile bogate ilustracijama pa su mi otvorile nove vidike. Jedan je sasvim drugačiji doživljaj čitati tekst i pritom sve ostalo pročitati iz slika. Znamo da slika govori tisuću riječi, pogotovo ono što nije ni trebalo biti rečeno.

Nadam se da sam vam barem donekle uspjela opisati doživljaj koji sam stekla čitajući Lokija. Zahvaljujući poticajnom sadržaju i nevjerojatnim ilustracijama, strip zaista mogu preporučiti. A želite li zaista detaljnu recenziju, koja će vam ujedno do kraja i otkriti radnju (zato budite oprezni ako ju čitate prije stripa), možete ju pronaći na ovoj adresi.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *