Slatke tajne voljenih autorica

Bez obzira jesmo li pročitali samo jednu njihovu knjigu, ili godinama uživamo u pričama koje stvaraju, svi mi ponekad volimo čuti pokoju zanimljivost o autoricama koje volimo. Upravo zato odlučila sam s vama podijeliti slatke tajne voljenih autorica.

Slatke tajne voljenih autorica nisu ništa drugo nego manje (ili više) poznate crtice iz njihova stvaralačkog života o kojima se rjeđe piše.

Tijekom godina, iz recenzije u recenziju, odlučujem pažnju posvećivati isključivo pročitanim knjigama, jer smatram da privatni život osobe koja ju je napisala nije i ne treba biti kriterij prema kojemu ću ocijeniti knjigu o kojoj pišem.

Zato sam i danas za vas odabrala detalje koji govore o njihovom bogatom i nevjerojatnom spisateljskom stvaralaštvu. U nastavku ćete pronaći upravo one detalje koji su meni zapeli za oko i natjerali me da ove žene dugo pamtim, a njihove (zaboravljene) padove i uspjehe poželim podijeliti s vama.

Susan Elizabeth Phillips

Susan Elizabeth Phillips svoj prvi roman, The Copeland Bride, napisala je davne 1983.pod pseudonimom Justine Cole. Odonda je zavrijedila neprestižnu titulu kraljice romantične komedije koja ni najvećim skepticima ne da sumnjati u to tko je broj jedan autorica ljubavnih romana dvadesetog stoljeća. Njezin drugi ikad objavljeni roman iz 1984. u Hrvatskoj je svojedobno objavljen pod nazivom Evin grijeh (Risen, Glory) u Mozaik knjizi, nakon čega su na našem jeziku objavljeni prijevodi mnogih drugih njezinih uspješnica koje i godinama kasnije krase naše police.

susan elizabeth phillips evin grijeh

Elizabeth Boyle

Iako smo tek pričitali njezin prvi roman objavljen u Mozaik knjizi, Neodoljivi vojvoda, Elizabeth Boyle već nam je zapela za oko kao autorica čije romane čemo očekivati raširenih ruku. Mene je zainteresirala činjenicom da je svoj prvi roman 1996.g prijavila na natjecanje na kojemu je tada i pobijedila, kao najbolja od 1 000 prijavljenih autora, a time osvojila svoj prvi ugovor s izdavačem, što je rezultiralo objavom te knjige, romana Brazen Angel. O Boyle je zanimljivo znati da je jednom sudjelovala u pljački banke i pritom imala velike sreće. Naime, u trenutku kada su naoružani pljačkaši ušli i izazvali opću histeriju, ona je bila toliko udubljena u priču s jednim od zaposlenika da nije ni shvatila da se događa nešto čudno. Jednostavno se okrenula i izašla iz poslovnice, a tek je nekoliko dana kasnije na televiziji je vidjela vijest o pljački banke.

elizabeth boyle neodoljivi vojvoda

Lisa Kleypas

U mlađim danima Lisa Kleypas pobjedila je u natjecanju za Miss Massachusetts i time ušla u natjecanje za Miss Amerike, no titulu najljepše u državi ipak nije osvojila. U to vrijeme imala je samo 21 godinu, a istodobno je bila napisala i svoj prvi roman, Where Passion Leads, koji joj je odmah priskrbio simpatije sumještana i otvorio joj put prema čitateljima diljem svijeta. Odonda se, na našu radost, bavi pisanjem.

lisa kleypas kao stranci

Julie Garwood

Julie Garwood nije bilo nimalo lako. Sa šest godina operirala je krajnike zbog čega je propustila veliki dio školske godine, pa je njezina majka primijetila da Julie ne zna čitati tek kad je autorica navršila jedanaest godina. Kada je naučila pravilno čitati, Julie se zaljubila u pisanu riječ, na nakon što je zavoljela priče koje je pročitala, odvažila se i napisati vlastite. Njezin roman Sve za Rose, objavljen u Mozaik knjizi 2018., napisan je 1995. i godine adaptiran u film pod nazivom Rose Hill. Jeste li ga možda pogledali?

julie garwood sve za rose

Elizabeth Hoyt

Evo jedne dame koja najbolje funkcionira pod pritiskom, a nitko je ne može optužiti da je lijena! Autorica koju poznajemo po serijalu Maiden Lane (Opasne namjere, Zabranjeni užici, U vučjoj jazbini, Kradljivac sjena, Gospodar tame, Čuvar srca, Najslađa bitanga) iz Znanja, ne skriva da najbolje (i jedino!) piše kad je pritišću rokovi za predaju rukopisa. Prvu knjigu napisala je tako da izbjegne potrebu da pronađe “pravi” posao, a uspjela ju je prodati tek nakon pet godina. Ipak, nije odustala od pisanja, zahvaljujući čemu danas uživamo u jednome od najboljih ljubavnih serijala s povijesnom pozadinom.

elizabeth hoyt opasne namjere

Kristen Callihan

Upoznali smo je 2020. u suradnji sa Samanthom Young, s kojom je napisala roman Nokaut, objavljen u Nakladi Neptun. No jeste li znali da je njezin debitantski paranormalni roman Firelight osvojio 4 nagrade odmah po objavi 2012.godine? Osim pisanja, Kristen Callihan ima još jedan nesvakidašnji i pomalo zastrašujući hobi: obožava letjeti pa je čak pohađala satove letenja, a istu je strast podarila junakinji u jednom svojem romanu.

Sarah MacLean

Ova autorica poznata je feministica koja, između ostaloga, glasno zagovara važnost ljubavnih romana kao oružja u borbi protiv patrijarhata, te pripovijeda o vještinama pisanja romana u tom žanru. Od 2014. godine Sarah MacLean piše mjesečne recenzije ljubavnih romana za Washington Post, a od 2018. s kritičarkom Jen Prokop snima podcastove pod nazivom Fated Mates o ljubavnim romanima. U Hrvatsku nam njezine knjige donosi Mozaik knjiga.

sarah maclean nevaljalac ostaje nevaljalac

Colleen Hoover

Autorica koja je svoj prvi psihološki roman objavila tek nedavno (Verty), 2020. zatvorila je objavom romana Layla, ponovno iznenadivši čitatelje još jednim iskorakom izvan žanra ljubavnih romana. Layla je paranormalna priča koja bi na hrvatski trebala biti prevedena već ove godine, kao i sve njezine knjige dosad, u izdanju Naklane Neptun. Coleen Hoover nazvana je začetnicom new adult žanra, a sve njezine ljubavne priče imaju vrlo jaku socijalnu komponentu. Najviše o sebi rekla je romanom Priča završava s nama, koja je jednim dijelom njezino autobiografsko djelo. Njezin roman Confess doživio je i ekranizaciju.

collen hoover verity

Emma Chase

Jako se dobro sjećamo romana Zapleteni, Uvrnuti, Ukroćeni i Povezani iz Mozaik knjige, no posljednjih godina neke smo zanimljivosti o novitetima ove autorice možda propustili. Prava na Emmin roman Royally Screwed (koji je, btw. odličan! – radi se o modernoj bajci o princu jedne europske države koji se zaljubi u pučanku koju upozna u SAD-u), otkupila je televizijska kuća Passionflix (poznata po ekranizaciji romana Ljubavni posrednik autorice Rachel Van Dyken, Zaštitnik (preveden u Srbiji) autorice Jodi Ellen Mallpas i mnogih drugih). Emma je također ponosna članica grupe Ladies Who Write, na čijim službenim stranicama možete pronaći najnovnije informacije i najbolje prilike za čitanje novih, tek objavljenih knjiga.

emma chase zapleteni

Karen Marie Moning

Ovaj popis ne bi bio potpun, a da se na njemu ne nađe moja omiljena autorica. U Stilus knjizi možemo pronaći prva četiri (od sedam) nastavka iz njezinog serijala Highlander (Ljubav izvan vremena, Povratak divljeg ratnika, Dodir divljeg ratnika, Poljubac divljeg ratnika), no Moning u svijetu obara rekorde urban fantasy serijalom Fever, koji je nastao kao rezultat njezine očaranosti keltskom mitologijom, a za koji je osvojila brojne nagrade. Ove godine očekuje se objava posljednje (jedanaeste) knjige u serijalu. Postoji i grafička novela nastala na temelju njezinih knjiga, a autoričin tadašnji suprug Neil Dover svojedobno je napisao riječi i glazbu za 15 pjesama koje predstavljaju soundtrack serijala. Fever tako dolazi u potpunom paketu koji mu je priskrbio prijevode na brojnim svjetskim jezicima (prva knjiga objavljena je u Hrvatskoj 2011. u Hena Com pod nazivom Groznica tame).

karen marie moning ljubav izvan vremena groznica tame

Slatke tajne voljenih autorica

Na kraju ovog posta, zaključit ću samo da će nam idući dani biti itekako zanimljivi. Potrebno je pogledati nekoliko filmova i poslušati koji podcast. Na stanici žena koje pišu nalazi se još more autorica koje ćemo tek upoznati.

Drage moje, zadaća nam je jasna, lektira dodijeljena, a linkovi istaknuti. Bacimo se na istraživanje!

A ako usput otkrijete još koju tajnu koju bismo trebali znati, svakako je podijelite s nama u komentaru.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *