Teme sukoba na BookToku

Teme sukoba na Booktoku toliko su različite da je čovjeku to teško pratiti. BookTok, ilitiga dio TikTok platforme posvećen knjigama i čitanju, može biti izuzetno angažirajuće mjesto na kojem članovi zajednice dijele svoje preporuke, recenzije i diskutiraju o književnosti i pročitanome. Međutim, kao i svaka online zajednica, ponekad mogu nastati i nesuglasice ili svađe. Ako niste u toku s tom društvenom mrežom ili osjećate tamo neku napetost, ali ne možete točno uprti prstom u to što vam se čini čudnim, donosim vam nekoliko često viđenih tema koje mogu izazvati svađe na BookToku:

Najčešće teme sukoba na BookToku:

Kritike popularnih knjiga:
Popularne knjige često imaju veliki broj čitatelja pa i obožavatelja, ali isto tako i kritičara. Diskusije o popularnim djelima, posebno ako su mišljenja podijeljena, mogu izazvati žučne rasprave. Najbolji primjer je jedna od najglasnijih “svađa” na stranom BookToku: o Colleen Hoover.

Ratovi žanrova:
Neke svađe vode se oko toga koji književni žanr je “bolji” ili vredniji. Sve se većinom održava na pristojnoj razini. No ponekad se ne pojavi netko tko neosnovano ne izvrijeđa žanr koji ne čita i koji shodno tome smatra lošim. Tada stvari eskaliraju. Ovaj puta s razlogom.

Rasprave o reprezentaciji različitosti u knjigama:
BookTok zajednica sve češće diskutira o tome na koji se način i koliko učestalo u knjigama spominju različite boje kože, osobe seksualne orijentacije, rodovi, likovi s određenim fizičkim i/ili mentalnim ograničenjima itd. Ovo je vrlo čest kamen spoticanja u državama u kojima postoji veliki broj spomenutih skupina (pogotovo što se tiče boje kože).

Polemike o književnim adaptacijama na ekrane:
Kada popularna knjiga bude adaptirana u film ili seriju, različita mišljenja o tome koliko je adaptacija vjerna izvornom materijalu mogu izazvati velike, dugotrajne i pomalo naporne rasprave. Nekima je stalo do toga da lik na ekranu ima identičnu boju kose onome u knjizi, a nekoga za to nije briga. Je li ovo realno očekivanje ili pretjerivanje?

Ali ima još…

Autori i njihove kontroverze:
Kontroverzni potezi ili izjave autora mogu pokrenuti svađe među članovima BookTok zajednice. Pitanja o moralnosti autora ili njihov utjecaj na tumačenje knjiga mogu izazvati različite reakcije. Ovdje je ponovno dobar primjer Colleen Hoover, no u istoj su se kaši našle i brojne druge autorice čije knjige čitamo u HR.

Vječna debata o tome jesu li bolje knjige ili po njima snimljeni filmovi:
Rasprave o tome da li knjige ili filmovi pružaju bolje iskustvo ponovno uskrsnu sa svakim novim romanom koji bude adaptiran na ekrane. Ovo može uzrokovati strastvene diskusije o tome koja je bolja forma umjetnosti i isplati li se nešto čitati ili gledati.

Sukobi oko “trendova”:
Ponekad, svađe mogu nastati oko toga koji trendovi ili knjige zaslužuju pažnju na BookToku. Ovo može uključivati debate o tome što je trenutno popularno ili zaslužuje li određena knjiga viralnost. Po mojem mišljenju, ovo je najbesmislenija od svih svađa jer ukazuje na to da su ljudi zapravo toliko pod utjecajem drugih da se osjećaju kao dio zajednice samo onda kad rade (čitaju) ono što i svi drugi. Jako se malo pažnje posvećuje knjigama koje već nisu popularne.

Sukobi oko prijevoda:
BookTok često zna biti jako glasan po pitanju prijevoda i autorovog stila koji se u prijevodima “gubi”. Čitatelji zaboravljaju da prijevod nikad neće biti istovjetan originalu. Rasprave o stilu nije nova tema, vuče se stoljećima unazad. Ipak, da bi se o stilu moglo raspravljati, o njemu najprije treba imati konkretno znanje. Njega većina ipak nema pa uvijek ostaje pitanje toga koliko cijeli taj sukob uopće drži vodu.

Teme sukoba na BookToku postat će još šarolikije

Važno je napomenuti da su svađe normalan dio online zajednica, ali također je važno komunicirati s poštovanjem i otvorenošću kako bi se razlike u mišljenju razjasnile bez nepotrebnog sukoba. S obzirom da društvene mreže same populariziraju i potiču sadržaj koji se temelji na nesuglasicama (to potiče najviše rasprava, a što donosi profit), nije teško zaključiti da će se pojaviti samo još više tema oko kojih će nas pokušavati zavaditi.

Uključujete li se u BookTok rasprave? Postoji li neki kreator kojega ste blokirali jer smatrate da pretjeruje?

Osim ovih, jeste li zamijetili još koje teme oko kojih najčešće izbijaju nesuglasice i sukobi?

A ukoliko vam je dosta sukoba i samo želite uživati u knjigama, znate da ovdje možete pronaći najbolje informacije o njima.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *