Brian Browne Walker I ching ili knjiga promjena recenzija

I CHING NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________

Nedavno je na moju adresu sletjela ova knjiga iz Mozaik knjige, sva misteriozna i primamljiva, nazvana I Ching ili knjiga promjena. Zavalila sam se u krevet, uzela je u ruke i… zastala? Čekaj malo, pa tu se nema što čitati!

Što ćeš s njome ako je ne čitaš?

Uskoro ću vam otkriti!

No, najprije vas moram nešto pitati: jeste li se ikad susreli s pitanjem ili nedoumicom na koje ne možete pronaći odgovor ili rješenje? Je li vas nešto mučilo, a znali ste da vam tuđi savjet o tome ne može pomoći jer se radi o odluci koju morate donijeti sami?

I učinili biste to, kad bi vas barem netko prije toga samo mogao uputiti o tome je li sada najbolje vrijeme ili krećete li se u dobrome smjeru!

I tako smo stigli do odgovora: upravo to će za vas učiniti I Ching.

Brian Browne Walker I ching ili knjiga promjena recenzija

Dobro, pojasni nam onda malo bolje taj I Ching

I Ching ili knjiga promjena smatra se temeljnim tekstom kineske mudrosti i filozofije, a utjecala je na mnoge mudrace, poput samog Konfucija. Radi se o knjizi koju možemo smatrati vodičem na putu životnih promjena, ali odmah na početku spomenut ćemo da se ne radi ni o kakvom proroku.

Ona je nastala kako bi nam bila strpljivi učitelj kojega bez straha svakodnevno i redovito možemo konzultirati u potrazi za bilo kakvim odgovorom.

Priručnik nam savjetuje da prigrlimo osobine poput skromnosti, svjesnosti, prihvaćanja, suosjećanja, objektivnosti i strpljivosti. Kako bismo ga mogli koristiti, moramo mu pristupiti s povjerenjem i bez izrugivanja, otvorena uma i spremni na to da učinimo ono što nam savjetuje.

Kako se njome služiti?

Na samome početku spomenula sam da I Ching nije klasična knjiga s kojom bismo sjeli i koju bismo čitali. Ona radi na principu pitanja i odgovora, tako da čitate samo stranice koje daju odgovor na vaše pitanje. Najbolje ću vam to objasniti koristeći jednostavan primjer pitanja koje sam joj ja postavila.

Otvorila sam I Ching razmišljajući o tome bih li trebala više se potruditi u određenom poslu kako bi moji rezultati bili bolji i kvalitetniji. Odgovor se čini logičnim. Rekli bismo naravno da moram, samo se radom i mukom dolazi do uspjeha.

No uz pomoć u samoj knjizi opisanih metoda, došla sam do odgovora koji me iznenadio. I Ching mi je najprije objasnio da je moj dosadašnji trud već urodio rezultatima i savjetovao me da provedem neko vrijeme ne radeći baš ništa, nego opuštajući se i razmišljajući o njima (što sam i učinila i shvatila da je to zaista i istina).

Nakon toga me upozorio neka osvjestim zašto bih željela bolje rezultate? Je li to zato jer me netko drugi smatra manje uspješnom u ovome trenutku pa se želim dokazati? Je li kriva moja ljubomora prema nekome uspješnijem? Ili se jednostavno radi o tome da volim posao koji radim i željim biti što bolja u njegovu obavljanju? U ovome koraku osvjestila sam tuđa očekivanja, zavist koja se u nekim trenucima zaista pojavljivala, ali i svoju iskrenu ljubav prema svojem poslu.

Na kraju, I Ching me savjetovao da provedem nekoliko dana iskazujući zahvalnost na svojim i tuđim uspjesima, što sam i činila svaki puta kada sam zamijetila da je netko drugi ili ja sama, odradio dobar posao. To me naučilo da umjesto nezadovoljstva onime što nemam, osjetim zadovoljstvo onime što imam.

Brian Browne Walker I ching ili knjiga promjena recenzija

Ima li smisla?

Korak po korak, I Ching me vodio prema spoznaji da sam ponekad dozvolila lošim utjecajima da oblikuju moje razmišljanje i namjere, te mi ukazao na to da u nekoj mjeri već imam to što želim. Pokazao mi je kako se osjećati ponosno i dobro. Dok sam osvjestila sve dobre poteze koje sam dosad načinila i uživala znajući da su oni plod mojeg rada, što je itekako dokazivalo moju uspješnost, na pamet su mi počele padati još bolje ideje koje su me zaista dovele do toga da pokažem bolje rezultate, a sve to bez dodatne muke i patnje!

Na moje pitanje trebam li se više truditi u poslu, I Ching mi je odgovorio da je ono što trebam najprije stati i pronaći sve ono loše što me sprječava da ga već sad tako ne obavljam. Kad sam to učinila (a i dalje to činim), ideje su same počele dolaziti – a pritom se nisam trudila ništa više nego obično.

Trebam li I Ching?

Ne, ako ga ne želite. Ako ćete knjigu listati namršteni ili unaprijed odlučni da vam ništa u njoj neće pomoći, onda ju nemojte ni kupiti. Ako pak odlučite da se spremni pomoći sami sebi i olakšati si nedoumice, onda je knjiga promjena odličan pomoćnik.

Zainteresirani?

Mislite da vam je ova recenzija bila korisna? Pogledajte kakve još priručnike možete otkriti na ovim stranicama.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *