djeca krvi i kosti tomy adeyemi recenzija

DJECA KRVI I KOSTI NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________________________

Priču o romanu Djeca krvi i kosti iz serijala Oriša možemo započeti osvrnuvši se na ne tako davnu 2018. godinu, kada je roman na Goodreadsu proglašen najboljim romanom godine u kategoriji Young Adult Fantasy & Science Fiction (ovdje ću dodati da je drugi dio u serijalu, roman Children of Virtue and Vengance, ove godine također bio jedan od finalista u istoj kategoriji). U Hrvatskoj nam roman dolazi u izdanju Znanja.

Bitka za Orišu

Oriša je nekada bila država magije i moći, no danas njome vlada jedan moćnik iza čijih leđa strepi narod lišen nade i mogućnosti da svojim obiteljima na stol stavi kruha.

One sudbonosne noći kada je kralj dao smaknuti sve mage, Zélie je ostala bez majke. Odrasla s ocem i bratom, svakog dana suočava se s opasnošću koja joj prijeti samo zato što je potomak maga, kao i veliki broj njezinih prijatelja i susjeda.

U trenutku kada postane prisiljena pomoći odbjegloj princezi Amari da pobjegne od odlučnog prijestolonasljednika, Zélien život zauvijek se mijenja. U društvu svojeg brata i Amari, Zélie na sebe preuzima težak zadatak vraćanja magije za koju svi smatraju da je odavno nestala.

No Inan, kraljev sin, stalno joj je za petama. Hoće li mu uspjeti pobjeći? Ili će njezini osjećaji prema princu ugroziti njezin cilj? Hoće li Zélie uspjeti vratiti magiju u Orišu?

djeca krvi i kosti tomy adeyemi recenzija

Pri vrhu od samog početka

Moja očaranost fantasy žanrom posve je očigledna, no rijetki su trenuci u kojima mogu pisati recenziju o naslovima te kategorije, jer su, nažalost, na našem području i takve knjige rijetke. Prosjek tome popravlja upravo ovaj roman.

I prije nego što uopće zavirimo među stranice, knjiga će nas privući nevjerojatno moćnom naslovnicom koju je naš izdavač odlučio zadržati.

Zahvaljujući kvalitetnoj marketinškoj kampanji koja je pokrenuta još i prije objave knjige, autorica je široku publiku stekla od samog početka, a ona je roman nagrađivala vrlo dobrim ili odličnim ocjenama. Da one nisu slučajne dokazala je činjenica da je roman preveden na više od 10 jezika, a tome svjedoči i više od 5 književih nagrada koje je autorica za nju osvojila. A zašto je roman privukao toliku pažnju?

Djeca krvi i kosti, opasnosti i novih prilika

Kroz fantastičnu temu koja nas potiče da zakoračimo u magični svijet i jednu opasnu, apsolutističku državu Orišu, ovaj roman uvodi nas u dublju i ozbiljniju problematiku: rasizma i potlačenosti malog čovjeka.

Glavna junakinja, Zélie, biva poslana na put koji bi za cijelo magijsko pučanstvo Oriše trebao simbolizirati povratak nade u mogućnost ponovnog rođenja magije. Dugi niz godina, magovi žive kao potlačeni članovi društva koje svakodnevno zlostavljaju zbog njihova karakterističnog izgleda. Tim motivom autorica skreće pažnju na i dalje vrlo izraženi problem u našem društvu: rasizam.

djeca krvi i kosti tomy adeyemi recenzija

Iako ga smještamo u žanr young adult fantastike, Djeca krvi i kosti roman je namijenjen svim generacijama. Likovi su jednostavni i nisu previše kompleksni, izuzev Inana, koji je jedna od najzanimljivijih osobnosti zbog toga što je suočen s najviše promjena i situacija koje zahtijevaju drastičnije prilagođavanje karaktera.

Knjiga je čitka pa je radnju lako pratiti, a radnja je linearna i bez prevelikih iznenađenja. Ton romana je ozbiljan, čime se čitatelja podsjeća na dubinu problematike i važnost Zélienog putovanja.

Roman je pisan iz perspektive troje likova, Zélie, Inana i Amari, na što gledam kao na njegovu jedinu slabost. Pripovijedanje iz perspektive više likova koristi se kako bi jedan lik čitatelju pokazao ili rekao ono što drugi (ili treći ili četvrti) lik ne može jer mu nije poznati. U ovoj knjizi rijetko kada saznamo nešto novo kada čitamo dijelovi ispričane iz perspektive Amari.

Blistava budućnost serijala

Kao što sam spomenula, drugi romanu u serijalu u izvorniku je već objavljen, a i njemu se predviđa izvrstan uspjeh.

Ako vas, kao i mene, očaravaju romani o likovma iz misterioznih svjetova, možda ćete nešto za sebe pronaći i na ovoj stranici.

Vas koji želite znati više o Djeci krvi i kosti, usmjeravam na web stranicu autorice koja ju vrlo kvalitetno vodi, a na blogu i u postovima koje sama piše, možete pronaći puno korisnih informacija o pisanju knjiga.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *