Andy Shepherd: Dječak koji je uzgajao zmajeve #1

DJEČAK KOJI JE UZGAJAO ZMAJEVE NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________________________________

Svi oni koji su oduvijek željeli vlastitog zmaja, napokon će naučiti kako ga se mogu domoći! Još jedna vrhunska stvar za djecu i odrasle stigla nam je nedavno iz Egmonta u obliku romana koji će vam uskoro postati omiljen. Dječak koji je uzgajao zmajeve prvi je od pet romana u seriji o nevjerojatnoj pustolovini kakvu mogu priuštiti jedino zmajevi.

Dječak koji je uzgajao zmajeve u vlastitoj sobi

Sasvim slučajno, Tomas je jednog dana u djedovu vrtu pronašao čudno drvo na kojem su rasli čudni plodovi. Jedna od tih plodova odlučio je dovesti kući sa sobom, a onda se dogodilo nešto čudesno: iz voćke se rodio zmaj!

Najprije preplašen, Tomas se vrlo brzo oduševio svojim zmajem, ali nakon toga postao je svjestan da imati zmaja predstavlja veliku obavezu. Što zmajevi uopće jedu? Treba li ih voditi u šetnju? Što ako zmaj odleti kroz prozor i ne poželi se više vratiti? Kako da zmaja sakrije od svojih roditelja? Sve su to pitanja koja su ga mučila, dok je istodobno shvatio još jednu važnu stvar: u djedovu vrtu rodit će se još zmajeva!

To je bilo pravo vrijeme da zmajeve otkrije svojim prijateljima. Svi znamo da je to posao za pravu ekipu, i da se najbolje stvari u životu događaju tek kada ih s nekime podijelimo. A zmajeva će, koliko se čini, biti dovoljno za sve!

Zaljubit će se i veliki i mali

Prvo što ćete na knjizi zamijetiti, pogotovo ako ste je zatekli u knjižari i mogli je uzeti u ruke, jest mozaična naslovnica s ispupčenjima pod prstima. Zmaj i slova kao da ožive pod prstima, a i kontrast toplih i hladnih boja tomu dodatno pridonosi. Kad knjigu otvorite, izbrojit ćete 200 stranica i zamijetiti da je baš svaka na neki način ukrašena i oslikana ilustracijama divne Sarah Ogilvie. Na stranicama je maksimalno 20 redaka teksta, većeg i čitljivog formata i šireg proreda, a i sam tekst je često isprekidan prigodnim slikama. Najdraže su mi stranice koje izgledaju kao da su spaljene od zmajeva vatrena daha jer zaista daju dušu knjizi odmah na prvi pogled, čak i prije nego što ste ju pročitali.

Poglavlja su također kratka, sastoje se od svega nekoliko stranica i razdijeljena su na još manje odlomke, što također omogućava lakše čitanje. Autorica je koristila djeci shvatljiv vokabular pa će tako naići na svega nekoliko riječi koje bi mogle biti nerazumljive ili izazovne za pročitati ili izgovoriti. Knjiga nije natrpana informacijama, likovima i događajima, već je sve predstavljeno u doista slatkoj i ugodnoj ravnoteži. Na kraju knjige nalazi se mala “uputa” svima koji žele uzgajati svojeg vlastitog zmaja. Naučit ćete tamo kako prepoznati drvo na kojem rastu i na što trebate pripaziti kad njima rukujete. Jer… osim što škakljaju, zmajevi imaju eksplozivnu kakicu.

Dječak koji je uzgajao zmajeve u nevjerojatnoj avanturi

Svoju priču o zmajevima, Tomas će nam ispričati sam, pa je tako čitamo iz njegove perspektive. Zbog niskog rasta i problema sa srcem kojeg je imao kao manji dječak, djed ga od milja često zove Štapić, što njemu uopće ne smeta. S obzirom da je Tomas još uvijek dječak, svoje nam avanture prepričava komično, zabavno i s puno živih usporedbi koje njegove dogodovštine dočaravaju s posebnim žarom.

Otkad mu se rodi zmaj, Tomasa često zadese raznorazne nevolje i neugodne situacije, no kao pravi dobar dječak, on se hrabro s njima suočava i uspijeva iz njih naučiti važne lekcije. U ovome romanu, njegove avanture sa zmajevima tek počinju s obzirom da je to tek prva od ukupno 5 knjiga koje ćemo čitati. U ovoj knjizi ponajviše je naglasak na upoznavanju likova, stvaranju odnosa među likovima, definiranju prijatelja i “neprijatelja” te world buildingu.

Što nas čeka dalje?

Upravo to zapitat ćemo se na kraju knjige. Tomasovi zmajevi tek su bebe, što znači da će s njima biti još puno posla. Roman ostavlja djecu znatiželjnima i poziva ih da pročitaju i druge nastavke, te da saznaju što se dalje dogodilo s Tomasovim zmajevima. Jesu li narasli veliki i strašni?

Egmont je zato, istodobno s ovom knjigom, objavio i dva nastavka, Dječak koji je živio sa zmajevima i Dječak koji je letio sa zmajevima. Svaka knjiga dolazi u drugačijoj boji, a osim spomenuta tri nastavka, trebat će nam ih još dvoje kako bismo zaokružili Tomasovu priču.

Tražite li dječji serijal pun fantastičnih likova, a koji je ispričan na novi i potpuno drugačiji način, predlažem vam da u svoj dom pustite Tomasa i, dakako, njegove fascinantne zmajeve. Osim što će vam rasturiti stan, zaista nećete požaliti 😉

Za kraj zanima me kakve romane vole vaša djeca? Jesu li im zanimljivije teme poput ove, u kojima čitaju o fantastičnim stvorenjima ili više uživaju u temama u kojima se ne pojavljuju magična bića?

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *