María Hesse: Frida Kahlo, život u slikama

FRIDA KAHLO, ŽIVOT U SLIKAMA NA GOODREADSU 

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE 

KUPI KNJIGU OVDJE

________________________________________________________________________

Stopala moja, zašto bih vas trebala kad imam

krila kojima mogu letjeti!

Bit ću hrabra pa reći da smo vjerojatno svi čuli za Fridu Kahlo. Nemoguće je zanijekati njezin talent koji je u velikoj mjeri iz nje izlazio u obliku umjetnosti, upravo zbog strašnih životnih tragedija s kojima se kroz godine suočavala. Ova knjiga, Frida Kahlo, život u slikama, i sama je jedna vrsta umjetničkog djela koje je nastalo kombinacijom nevjerojatnih slika i teksta koji sadrži sve najvažnije informacije o umjetnici. Roman je objavljen u izdanju Iris Illyrice.

Frida Kahlo i njezin život u slikama

Frida Kahlo možda je najpoznatija meksička slikarica realizma, kubizma i nadrealizma iz 20. stoljeća. Osim po svojim umjetničkim djelima, bila je poznata po turbulentnoj vezi sa slikarom Diegom Riverom, te brojnim nesrećama koje su je zadesile kroz život, obilježile joj tijelo ožiljcima, a postojanje – boli.

Frida se izražavala upravo kroz tu bol, a njezine slike pohvalile su brojni poznati svjetski umjetnici poput Andréa Bretona i Picassa. Naslikala je oko 200 slika, crteža i skica, od čega 143 slike, od kojih su 55 autoportreti. Njezine slike prikazuju njezin život, zbog čega je potrebno poznavati njezinu priču kako bi ih se razumjelo.

Iako je na početku braka s Riverom živjela u njegovoj sjeni, njezine slike, koje su pravu afirmaciju stekle tek nakon njezine smrti, postale su slavnije od njegovih murala, a Frida je postala ikona o čijoj se važnosti i dan danas govori i piše.

María Hesse: Frida Kahlo, život u slikama

O autorici

María Hesse još 2016. objavila je svoj prvi roman, grafički roman Frida Kahlo, život u slikama. Knjiga je prevedena na 14 jezika i za nju je osvojila brazilsku Nacionalnu nagradu za knjigu za djecu i mlade. Ilustrirala je i inačice svjetskih klasika poput Ponosa i predrasuda, Malih žena, Razuma i osjećaja. Roman je u Hrvatskoj objavljen 2020. godine, a u Srbiji pod nazivom Frida Kahlo. Jedna biografija, u izdanju nakladničke kuće Didibus.

I u Hrvatskoj i Srbiji nakon Fride prevedena je njezina knjiga naziva Bowie, o Davidu Bowieu. Autorica je u međuvremenu objavila nove ilustrirane biografije od kojih ću spomenuti još recimo onaj o Marilyn Monroe. Na njezinoj web stranici možete vidjeti većinu slika iz ovog romana, a i drugih koje je napisala.

María Hesse: Frida Kahlo, život u slikama

Umjetnost Maríjinih ilustracija

Frida Kahlo, život u slikama roman je u kojemu se uživa. Knjiga ne sadrži puno teksta i, ako ste Fridin pravi obožavatelj, već ste sigurno naišli na detaljnije i opširnije biografije o umjetnici. Međutim, María Hesse priči o životu Fride pristupa s jednog sasvim drugog gledišta: kroz vlastitu umjetnost.

Roman obiluje Maríjinim ilustracijama momenata iz Fridina života, od njezina rođenja, djetinjstva, preko nesreća, vjenčanja s Diegom Riverom, ostalih ljubavnika pa sve do njezine smrti. Osim toga, autorica je napravila reinpretaciju Fridinih slika koje se također pojavljuju kroz roman koji je napisala.

Tekst uz ilustracije je sažet, sadrži samo najvažnije, lako pamtljive informacije, a pisan je u dva različita fonta što pridonosi živopisnosti romana.

Frida Kahlo, život u slikama – zašto mi se knjiga sviđala

Najjednostavnije rečeno: zbog kombinacije ilustracija i teksta. Nije presudio ni sam tekst, a ni same ilustracije, već njihova sinergija koja je toliko prirodna i divna da joj je nemoguće odoljeti. Ne mogu vam puno reći o samim ilustracijama jer o toj vrsti umjetnosti ništa ne znam, no mogu vam reći da su mi tako živih boja jednostavno prekrasne. Knjiga se zaista brzo čita, ali to joj uopće nije mana s obzirom da nije namijenjena samo za čitanje. Ja sam si uzela vremena da zaista proučim svaku stranicu i sliku, da uživam u svakom njezinom dijelu.

Oduševljena sam time što je pisana u prvom licu pa tako zvuči kao da nam sama Frida priča svoju priču. Mislim da je to „detalj“ koji je prosudio i koji je ovu „zanimljivu“ knjigu u mojim očima pretvorio u „očaravajuću“.

María Hesse: Frida Kahlo, život u slikama

Frida će živjeti zauvijek

Kroz svoju ostavštinu koja je nadahnula već generacije novih umjetnika, i kroz njihove vlastite radove, Frida će živjeti zauvijek. Mi ćemo i dalje učiti o njezinoj hrabrosti i uživati u njezinoj umjetnosti, a posebno mi je drago što živimo u vrijeme kada to možemo činiti na ovakav način, ne samo kroz tekst, već i kroz slike.

U ovoj knjizi vidim idealan poklon za svaku priliku. Osvježit će svako slavlje i, primjerice, razveseliti svaku studenticu hispanistike ili umjetnosti.

Ako još niste imali prilike zaviriti u ovu knjigu, možda će vas na to potaknuti ovi dulji jesenski dani pred nama. Za više romana koje biste možda poželjeli čitati, kliknite ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *