10 činjenica o ljubavnim romanima

Nedavno sam na Instagramu objavila post koji vas je vrlo zainteresirao, a u njemu sam vam iznijela zanimljive činjenice o ljubićima. S obzirom da ste tražili još, odlučila sam vam to pružiti u ovome obliku, pa ćete tako u ovome postu saznati ono o čemu ste željeli čitati – o 10 činjenica o ljubavnim romanima.

Ako inače niste ljubitelj romantičnih priča, iznenadit će vas koliko je zapravo ovaj žanr zastupljen, važan i neizbježan. Ljubavni romani pokrenuli su velike promjene u svjetskoj književnosti, a nitko im nikada za to ne pripisuje zasluge. Upravo suprotno, i dalje ih se smatra manje vrijednim štivom za usidjelice s punom kućom mačaka.

Zato smo danas ovdje, kako bih vam predstavila:

10 činjenica o ljubavnim romanima:

1. Najprodavaniji žanr su ljubavni romani

Kad govorimo o fikciji, godišnje se proda ljubavnih romana u vrijednosti većoj od milijardu dolara, što je više nego svih ostalih žanrova zajedno.

2. Čitateljice ljubavnih romana nisu „lude žene opsjednute mačkama“

Poznat vam je zasigurno stereotip prema kojem se čitateljice ljubavnih romana etiketiraju kao „lude žene opsjednute mačkama“. Da je to daleko od istine dokazala su i istraživanja iz kojih je vidljivo da ljubavne romane u prosjeku najviše čitaju žene od 42 godine. Najviše ljubića (44%) pak kupuju žene između 18 i 44 godine.

3. I muškarci čitaju ljubavne romane

16% čitatelja ljubavnih romana su muškarci. Baš me zanima koliko svaki od njih ima mačaka 😛

10 činjenica o ljubavnim romanima

4. Ljubavni romani nude za svakoga ponešto

Hrvatsko tržište i dalje je malo u usporedbi sa svjetskim, a podaci u današnjem postu odnose se na informacije o svjetskom tržištu knjiga. Pa tako širom kugle zemaljske naći možete western ljubavne romane, LGBTQ+ romantiku, dark romance, ljubavne romane u kojima su likovi pripadnici određene religije, erotske ljubavne romane i tako dalje. Koju god temu ili situaciju zamislili, postoji šansa da je o njoj netko već napisao ljubić.

5. Ljubavni romani potaknuli su prodaju e-knjiga

Tako je, ispravno ste pročitali. E-knjige prodaju se upravo zahvaljujući ljubićima. 39% ukupnog broja e-knjiga koje su se prodale 2014. godine bile su ljubavni romani, a taj broj svake godine sve više raste.

6. Čitatelji ljubavnih romana su lojalni

Na stranicama Romance Writers of America stoji podatak da 35% čitatelja ljubavnih romana taj žanr u prosjeku čita više od 20 godina. Oni koji čitaju ljubavne romane, najčešće ostaju lojalni autorima i zajednici.

7. Ljubavni romani dijelovi su sveučilišnih kurikuluma

Na sveučilištima poput Yalea i Duke Universityja možete slušati kolegije posvećene ljubavnim romanima. Je li možda netko zainteresiran da sa mnom ponovno upiše faks? 😛

8. Većina ljubavnih filmova najprije su bili ljubavni romani

Sjetite se samo najvećih filmskih hitova u prethodnih nekoliko godina, Sumraka, Bilježnice, 50 nijansi Sivoga,… Ja sam nabrojila tri, ali vi ćete ih se sjetiti još više. Svi oni snimljeni su po knjigama. I to nije novi trend. Sjetite se filmova poput Zameo ih vjetar koji je snimljen još 1939.godine. Svi oni nastali su prema slavnim ljubavnim romanima koji će se dugo pamtiti.

Ako vas zanima još filmskih naslova nastalih na temelju najnovijih ljubavnih i erotskih romana (npr. Zaštitnik, J.E.Malpas), preporučujem vam da pretražite kanal Passionflix.com. Ime mu sve govori 😉

10 činjenica o ljubavnim romanima

9. Izdavačka industrija pretežito je ženska

To nije činjenica vezana isključivo uz žanr ljubavnih romana, ali vrijedi je spomenuti jer je facinantna. 78% ljudi u izdavačkoj industriji su žene, što tu industriju čini jednom od najvećih kojom „vladaju“ osobe ženskog spola.

10. Bilježi se porast prodaje audio knjiga romantičnog žanra

Proteklih godina bilježi se eksplozivan porast prodaje audio knjiga, a najprodavaniji žanr je, pogađate, ljubavni. Časopis Publishers Weekly objavio je podatak da je prodaja audio knjiga 2017. godine porasla za 22.7%, od čega se bilježi zarada od 2.5 milijardi dolara. Najprodavaniji žanrovi, osim ljubića, jesu znanstvena fantastika i trileri.

Je li vam bilo poznato ovih 10 činjenica ?

Kladim se da nije. Ja sam ove podatke našla na stanicama autorice Amy Pennza. Ako vas zanima više konkretnijih podataka ili statistika, kontaktirati možete raznorazne tvrtke koje se bave prikupljanjem pouzdanih informacija o kojim god parametrima poželite i o kojem se god žanru radilo. Ovaj post i dalje je samo u svrhu zabave pa vam, kao neki pouzdaniji izvor podataka, preporučujem mjesta poput Nielson BookScan (ovo nije sponzorirani post).

A zato što sam uvjerena da vam se ovih 10 toliko svidjelo, dobit ćete još jednu činjenicu gratis. Naime, 15% čitatelja ljubavnih romana obavezno svaki mjesec kupi knjigu (ili dvije), dok čitatelji ostalih žanrova ne ulažu svaki mjesec u popunjavanje kućne biblioteke.

Što bismo drugo na kraju svega ovoga mogli zaključiti, nego da smo zajednica koja svoji “posao” shvaća vrlo detaljno i ozbiljno. Znamo što tražimo i glasni smo kad to tražimo. Zato, spremni smo. Dajte nam još ljubića! 😀

Još zanimljivosti o pisanju i romanima pronaći možete ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *