Žar u pepelu

ŽAR U PEPELU NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________________________________________

Mislim da se ovoj knjizi do sad posvećivalo premalo pažnje nego što zaslužuje, pa ćemo ovim postom pokušati to promijeniti. Znate li da je Žar u pepelu proglašen najboljim romanom za mlade 2015. godine na Amazonu? Na hrvatski nam ga je prevelo Lumen izdavaštvo (u Srbiji Vulkan). Drugi dio svjetski uspješnog romana već je objaveljen (A Torch Against the Night), a mi nestrpljivo čekamo da i on osvane na našim policama.

Žar u pepelu uništenja

Laia, mlada djevojka i pripadnica Učenjaka, jednog dana u iznenadnoj raciji pod nožem hladnokrvnog krabulje gubi jedino što ima: obitelj. Kao pripadnica porobljenenog naroda jedino što može je pobjeći u pokušaju da spasi vlastiti život. Ali i njega će uskoro morati staviti na kocku. Jedini preostali član njene obitelji, njen brat Darin, zarobljen je u dubokim bojovničkim zatvorima, a ako ga netko ubrzo ne oslobodi, crna sudba mu je zajamčena.

Da bi oslobodila brata, Laia pristaje na jedini plan koji je očajna skupina spremna na otpor mogla osmisliti: postaje uhodom zloglasne Zapovjednice vojne akademije Crna klisura, akademije koja odgaja i ukalupljuje najgore ubojice- baš one koji su davno porobili njen narod.

Duboko ispod akademije, Veturius se priprema na bijeg. Neposredno prije svečanosti na kojoj će dobiti najveći mogući status, status krabulje, on jedva izlazi na kraj s vlastitom savješću. Spreman je izgubiti život u pokušaju bijega, spreman je baš na sve kako bi mogao živjeti životom koji od njega ne traži da svakodnevno ubija nevine duše da zadovolji izopačene potrebe nemilosrdnog društva. Trenutak u kojem se Laia i Elias sretnu, promijenit će sudbinu Carstva. 

Žar u pepelu

Knjiga koja je sve osim obična

Iako ga službeno smještaju u žanr romana za mlade, neka vas to ne zavara. Ovo je roman o temama koje ne poznaju dobnu granicu, a od nas traži da se, kao i likovi, borimo s dubokim moralnim dilemama poput lojalnosti i izdaje, pravednosti prema drugima i želje za ostvarenjem vlastitih ciljeva. Traži od nas da pokažemo razinu naše ljudskosti baš onda kada se nas nemilosrdnost najviše očekuje. Nemoguće je ne razmišljati o tome što bismo mi učinili na mjestu kojeg od likova, osuđivati jedne, a stati na stranu drugih. Preporučuje se čitateljima iznad 14 godina.

Ovo je knjiga o žrtvi. O tome kako izdati sve u što vjerujemo da bismo to isto tom izdajom spasili.  Dovoljno je reći: Žar u pepelu je jedna vrlo krvava knjiga.
Ova priča me ostavila nestrpljivu za sljedećim nastavkom i sa brdom pozitivnih komentara.

Žar u pepelu

Dinamično i opasno

Ako ste poput mene, osoba koja više voli uživati u dinamičnim dijalozima nego se utapati u opisima emocija i situacija, ovu knjigu ćete obožavati. Skoro od samog početka, to je ono što mi je najviše privuklo pažnju: ovdje se radnja prvenstveno odvija kroz dijaloge, a opisi situacija i unutarnje monologiziranje svedeno je na minimum. Na početku sam se bojala da bi takav način pisanja mogao autoricu koštati vjerodostojnosti likova (vidjela sam čak neke recenzije koje tvrde upravo to), ali njezin način pisanja opravdao je sam sebe. Likovi izražavaju sve važne osobine vlastite ličnosti kroz razgovor i ponašanje, tako da su moje zamjerke sa svakom stranicom sve više isparavale.

Ako ste obožavatelj Prijestolja od stakla (Sarah J. Maas), budite sigurni da će vas i Žar u pepelu oduševiti. Svakako ovome romanu dajte priliku, a kako biste saznali više o likovima, knjizi i svijetu u kojem se radnja odvija, posjetiti možete ovu stranicu. Više sličnih romana pronađite ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *