Jennifer Ashley: Ludilo lorda Iana Mackenzieja (Braća Mackenzie #1)

LUDILO LORDA IANA MCKENZIEJA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________________________________________

Ludilo lorda Iana Mackenzieja prva je knjiga u seriji povijesno romantičnih knjiga pod nazivom Braća Mackenzie. Objavljena je u Nakladi Neptun, a donosi nam priču jednog vrlo posebnog lorda.

Ludilo lorda Iana Mackenzieja nije toliko ludo

Ian Mackenzie, najmlađi je sin poznate londonske obitelji koja slovi kao sve samo ne uobičajena. Veći dio života proveo je u senatoriju i ne može se reći da ga je život pretjerano mazio. Kako bilo, i dalje je Mackenzie, pa zato kad dotična Beth Ackerley ušeta u njegov život, Ian ostane vjeran svom prezimenu i svemu što ono podrazumijeva i odluči osvojiti lijepu udovicu.
Beth ima sve što dama njezina ranga može poželjeti i posljednje što joj u životu treba je drama. Ali Beth također zna što želi i usudi se to jasno i glasno tražiti. A Beth želi Iana. A tko ne bi? On joj može grijati krevet bez straha od toga da ju samo želi iskoristiti kako bi se dokopao njezina nasljedstva. Ima on i previše vlastitog novca.
Beth i Ian jedno drugome su sasvim dovoljni, ali nisu sami na svijetu. Njegova braća i dalje su misterij koji tek treba razotkriti, a to bi moglo biti pogubno ne samo za njihovu vezu, već i za njihove živote.

O ljubavnim romanima

Broj ljubavnih romana na hrvatskim policama proglašavam nezadovoljavajućim. Da budem preciznija: premalo je suvremenih ljubića i prijevoda naslova novih (u svijetu da, ali kod nas neotkrivenih) i dokazanih autora. Ne može se poreći da se ljubavni romani itekako prevode, ali hrpa naslova koje neke izdavačke kuće godišnje izbace u prodaju su novi (ili stari) romani autorica koje pišu već desetljećima. Poštujem rad “evergreen” autorica čiji romani su nam godinama bili jedini prozor u svijet ovakvog literarnog žanra, ali zapitam se ponekad, i u zadnje vrijeme sve češće, limitiraju li si neki izdavači sami publiku samim time što izdaju već po trideseti roman jedne te iste autorice?

Što je s nama mlađima koji smo odrasli uz internet i masovnu dostupnost raznovrsne književne ponude i otkrili smo time da je neka od njih zapravo popularna jer u doba kad su se njeni romani počeli prevoditi, jednostavno (zbog mase razloga) nije postojala alternativa? Govorim o tome da bi se možda morali odmaknuti od prevođenja nekih zvučnih imena koja su na vrhuncu bila 80-ih ili 90-ih, i pokušati stvoriti nešto i za suvremenu publiku. Da, neke generacije možda jesu odrasle s tim romanima i još uvijek su im oni najdraži, ali što je s nama rođenima u zadnjih 30 godina?

Nevjerojatni Ian

Jedino što spašava stvar su povijesni ljubići, pogotovo oni nastali u suvremeno vrijeme. Zašto? Iz jednostavnog razloga- široka dostupnost informacija o svakom povijesnom razdoblju koje nam padne na pamet. Jeste li primijetili da izdavači u zadnje vrijeme prevode naslove pisane u zadnjih nekoliko godina, a s povijesnom tematikom? Pun pogodak! 
Jedan od takvih romana je i Ludilo lorda Iana Mackenzieja.

Ian Mackenzie jedan je odličan i u mnogočemu ekscentričan lik koji je ovom romanu dao život. Tijekom čitanja zaključila sam da je zapravo poanta ove priče u liku Beth Ackerley, njegove bolje polovice, koja zapravo i sama mora biti poprilično hrabra i u neku ruku i sama ekscentrična koliko i on. Na kraju krajeva, i pazi sad jer spoiler: čovjeka su mučili elektrošokovima i to je očigledno ostavilo traga na njemu – samo čvrst karakter mogao bi se nositi s tim posljedicama dovoljno da prihvati osobu koja od njih pati. Bez Beth i njezina altruistična razumijevanja, teško da bi Ian ikada normalno živio. 

Ludilo lorda Iana Mackenzieja od mene dobiva pljesak

Druga stvar, misterij ubojstva koji pridodaje potvrđivanju njegova naizglednog ludila još je samo jedan element kojim me ovaj roman osvojio. Radnja je zanimljiva, patetike nema, a likovi su dorasli izazovu. Tajna koju ganjaju otkriva se tek na kraju romana što jamči konstantnu napetost i zanimanje čitatelja s ono što bi se moglo dogoditi na sljedećoj stranici. 

Sve u svemu, najbolji je povijesni ljubavni roman koji sam u posljednje vrijeme pročitala i kojeg toplo preporučujem.  Ako ga se ikad uhvatite, podijelite svoje dojmove u komentarima, a kad ste već tamo, slobodno se izjasnite i o temi manjka ljubića koje sam se danas dotaknula.

Ako vas zanima više povijesnih ljubavnih romana, njih možetre pronaći ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *