Elizabeth Hoyt Zabranjeni užici (Maiden Lane RECENZIJA

ZABRANJENI UŽICI ZA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________________________________

Sve je počelo još s prvim nastavkom iz ovog serijala, romanom Opasne namjere, a koji donosi Znanje. Kupila sam ga, pročitala i pomislila kako će ovo biti vrlo zanimljivih nekoliko mjeseci ako odluče objavljivati i nastavke. Onda je sjela ova bebica, Zabranjeni užici, i to je bilo dovoljno da se potvrde moje pretpostavke oko toga kako će ova autorica, bez sumnje, osvojiti bilo kojeg čitatelja povijesne romanse.

Najbolji su zabranjeni užici

U centru radnje ovog romana su Hero Batten i Griffin Reading. Između njih se rodi ljubav na prvi pogled, odmah nakon romantična upoznavanja koje ih oboje ostavi bez riječi… Hahahhah, nooot! 

Neću vam reći na koji se način to dvoje upoznaje, ali ono iza čega stojim je da darovitog đentlmena očigledno ništa ne može ostaviti bez riječi.

Hero se baš ništa na Griffinu ne sviđa, a ponajmanje činjenice da će joj uskoro postati šogor. Uz to, svi je upozoravaju na Griffinovu raskalašenost i sklonost zabavi bez pretjeranog afiniteta da kasnije (ili ikad) preuzme odgovornost za besramnu vrstu ponašanja.

Ali…

Ono pak, na što ju nitko nije upozorio je to da Griffin krije jednu sasvim drugu stranu svoje ličnosti. Osim što je iskren u svojim namjerama prema njoj, Griffin se ne skriva iza maske nametnutih i lažnih društvenih pravila, nego Hero gleda kao potpuno ravnopravnu osobu kojoj je spreman pomoći. Hero tako prvi puta susreće mušku osobu koja ju ne ograničava u tome kakve odluke za sebe donosi.

Iako je obećana drugome i svoju ruku je spremna dati Griffinovom bratu, Hero svom budućem suprugu ne može dati svoje srce. Ono već pripada nekome drugome.

Tko je za gin i tonic?

Znala sam da ću se s Griffinom dobro zabaviti odmah nakon njegova prvog susreta s Hero. Rijetko koja osoba bi mogla sačuvati bistru glavu i hladno prijeći preko takve vrste emocionalnog šoka, ali s druge strane, rijetko koja osoba bi si uopće dozvolila da bude uhvaćena u položaju u kojem je on bio uhvaćen. Uz to, takav početak romana, sav dinamičan i pomalo komičan, daje naslutiti da nas i u ostatku knjige očekuje dobra zabava.

Osim životopisnih likova koje nudi, roman nas smješta u povijesno razdoblje u kojem je londonsko društvo, sve od onih na najvišim položajima, pa do najjadnijih duša božjih, ovisno o ginu. Opise koje autorica iznosi pri referiranju na njegovu štetnost su zasnovane na stvarnim činjenicama: džin je u to doba bio vrlo nisko oporezivan pa mu je cijena postala toliko prihvatljiva da su ga se i siromašni mogli dočepati. Ipak, taj najniži društveni sloj uskoro se počeo gušiti u svojoj ovisnosti pa su, da zaborave na bijedu i neimaštinu na koju su osuđeni, da si ga mogu priuštiti bili spremni na najužasnije korake: prodavanje vlastite djece, prostituciju i ubojstva.

Povijesni izvori idu toliko daleko, da čak tvrde da je ovisnost o džinu stabilizirala prekomjereni rast londonskog stanovništva. Onda znate da je vrag odnio šalu…Radnja ovog romana odvija se baš u vrijeme pokušaja prohibicije džina (koja se stvarno i dogodila, ali nije bila dugog vijeka), a jedan od likova sam je okušao (ne)sreću u pokušaju njegove proizvodnje taman u ta crna vremena.

Zabranjeni užici skrivaju se i pod maskom?

Osim glavne radnje romana pratimo i onu sporednu, lik Silence Hollingbrook i muškarca koji je konstantno prati iz prikrajka, a čija priča nam i dalje nije do kraja otkrivena. Time autorica pronalazi još jedan način kako likove iz svakog pojedinačnog romana uklopiti u jedan svijet i jedan London 1730-ih. Spominju se likovi koje smo upoznali u Opasnim namjerama, ali konstantno se uvode i oni novi, neki važni za slijed događaja, a neki čiju ulogu još moramo otkriti. To je zapravo još jedna zanimljiva točka koju Hoyt majstorski iskorištava u svoju korist. Unatoč tome što stalno spominje likove koji nam nisu poznati, ni jednog od njih nikada ne naglašava kao važnijeg od ostalih što nam onemogućava da pretpostavimo koji likovi će zauzeti glavnu ulogu njezina sljedećeg romana, a njoj daju slobodu spisateljskog izražavanja. 
Još jedan super naslov čiji nastavak nestrpljivo iščekujem! 
Kako se vama čine Zabranjeni užici? Jeste li barem postali žedni čitajući? 😛

Slobodno ostavite svoje dojmove u komentarima, a za još povijesnih romansi kliknite ovdje!

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *