PONUDA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________

Ovogodišnje ljeto u Nakladi Neptun puno je vrućih Ponuda. Ova o kojoj ćemo danas reći rječicu ili dvije stiže nam ravno iz pera Elle Kennedy. Briar U serijal otvorio nam je vrata u novi set likova (počevši s Potjerom), od kojih oni najopasniji dolaze iz konkurentnog kampusa. Zato vas moram upozoriti: čuvajte se, ove sezone Harvard napada!

Brenna slovi za jednu od najopasnijih cura na Briaru. I to ne samo zato što joj je otac glavni trener omiljenog sveučilišnog hokejaškog tima pa mu se nitko ne usudi zamjeriti. Ne, Brenna je jednostavno jedna od onih djevojaka koje više ne padaju na slatkorječive priče. Ona je ta koja zavodi. A određenim frajerima bilo bi pametno to upamtiti.

No Jake Connelly odlučio se igrati s vatrom i izazvati opasnu curu. Ubrzo se njihov zabranjeni odnos pretvori u vruću ljubavnu utakmicu u kojoj oboje broje zanimljive poene.
No isto tako oboje shvaćaju da u neodoljivom zavodniku i distanciranoj djevojci postoji puno više nego ono što se samo površinski vidi.

Ali njihova veza je zabranjena. Oni pripadaju suparničkim sveučilištima i od njih se očekuje da ostanu vjerni svojim bojama.
Kad se Harvard i Briar nađu sukobljeni, tko će pobijediti?

Drugi dio serijala, Ponuda, priča je o najopasnijoj djevojci u našoj razigranoj ekipi. Brenna je kći trenera briarskog hokejaškog kluba, potencijalna špijunka za bilo koji suparnički tim i hladnokrvna ljepotica. Ona je žena koja o sportu zna jednako, ako ne i više od svakog dokazanog profesionalca – upravo zato što i sama spada u tu kategoriju. Na putu da ostvari svoj san, svakodnevno se susreće s mačizmom, pa čak i nekim blažim oblikom mizoginije. Kennedy svoje likove koristi kako bi promovirala društvene probleme, u ovom slučaju, nejednakosti među spolovima s kojom su suočene žene koje pokušavaju ući u „muški svijet sporta“.

Za mene je Brenna najbolji ženski lik koji je Kennedy stvorila u ovom serijalu. Sviđa mi se njezin stil, odrješit i ironičan. Po prirodi je osoba koja na izazov odgovara izazovom što ju čini zanimljivom skoro svakom muškom liku u serijalu – jer dečkima je zabranjeno voće uvijek najslađe.

Još jedna novost u ovom romanu svakako je Briarov veliki suparnik: Sveučilište Harvard, koje u serijal ulazi na velika vrata. Harvardova glavna ličnost, Jake Connelly, glavni je lik ovog romana, što znači da će naši neodoljivi hokejaši dobiti opasnu, nabildanu, neodoljivu konkurenciju. Harvardovci su odlučni osvojiti titulu najboljega među sveučilišnim timovima, što nas, vjerne obožavateljice stavlja u veliku dilemu. Za koga bismo točno u okršaju ova dva titana trebale navijati?

Znam da smo upoznali tek polovicu ekipe iz BriarU serijala, ali ja bih se već Ponudu usudila usporediti s Pogotkom (meni najdražom knjigom u Off-Campusu). Titulu neprikosnovenog koju Dean DiLaurentis ima među muškim zavodnicima, Brenna definitivno zaslužuje u kategoriji najzavodljivijih žena. A ono što ju čini najizazovnijom upravo je njezina intelligencija.

Ozbiljno počinjem sumnjati u evoluciju. Iz pračovjeka smo se razvili u homo sapiensa, pa u ovo nevjerojatno društvo velikih umova – Alexandar Graham Bell je izmislio telefon, Steve Jobs je izmislio…sve. A sada degeneriramo. Vraćamo se na razinu pračovjeka, samo što ih sada zovemo jebačima.
Evolucija je napravila puni krug i to je tako depresivno.

Jakea Connellyja neću posebno spominjati jer je on razlog zašto ćemo posegnuti za ovim romanom. Jake će se sam najbolje predstaviti, i nije mu potreban posrednik na putu prema slavi na ovoj strani Zemljine polutke. Ionako, štogod ja rekla, ispast će da je on još barem desetak puta bolji.

Sviđaju mi se ovakvi frajeri. Izravni, odlučni i samouvjereni. Alfa mužjaci, ali ne ona vrsta alfa mužjaka koji ti stalno nešto naređuju i ponašaju se poput tiranina.
Jakeovo samopouzdanje je prirodno; on je jednostavno siguran u sebe i ono što želi.

U vezi serijala Briar U još je važno spomenuti da smo u toku s prijevodima, a to se zaista može reći za vrlo mali broj primjera u našem nakladništvu. Naime, ovih dana autorica je objavila tek blurb trećeg dijela serijala, romana The Play, a sama objava najavljena je za listopad ove godine.  

Svi sastojci za ugodno ljeto su tu. Godišnji odmor je na vidiku, sladoled je spreman, a dobra knjiga nam je na dohvat ruke. Vrijeme je za uživanje. 

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 30.7.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *