POSLJEDNJA ŽELJA NA GOODREADSU

MAČ SUDBINE NA GOODREADSU
SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORA

KUPI POSLJEDNJU ŽELJU OVDJE
KUPI MAČ SUDBINE OVDJE

__________________________________________________________

Ne tako davnih dana na policama hrvatskih knjižara zabljesnula je 
Posljednja želja. Mač sudbine pridružio mu se nekoliko mjeseci kasnije, a izdavač Egmont već je najavio i treći dio serijala, Vilenjačka krv.

Fantastični serijal Saga o vješcu zabljesnula je u obliku iskre koja se proširila svijetom u punom sjaju. Ako ste ovog ljeta raspoloženi za izvrsnu akciju, ova fantasy avantura unijet će potrebnu svježinu u ove goruće dane.  
Ovo je serijal koji je osvojio svijet.

Geralt iz Rivije je vještac – čovjek s dugom bijelom kosom, dva kao britva oštra mača i gomilom ožiljaka. U ranoj mladosti je ostao bez obitelji i podvrgnut je magiji, tajnim obredima, napitcima i otrovima kako bi mu tijelo mutiralo i pretvorilo ga u nemilosrdnog ubojicu. 

On može vidjeti u mrklom mraku, čuti daleko bolje od običnog čovjeka, a posebni napitci, od kojih bi normalni ljudi umrli, mogu mu podariti nadnaravne sposobnosti – brzinu, snagu i izdržljivost.
Zbog ovih sposobnosti, Geralt je posebna vrsta ubojice, ubojica čudovišta.  Luta svijetom u potrazi za ljudima koji imaju problem s bilo kakvim nadnaravnim bićima pa se nakon cjenjkanja dogovore za koji iznos će im Geralt riješiti probleme. On zarađuje za život ubijanjem čudovišta, a u ljudske probleme i ratove se neće nikada miješati ili tako barem misli.

Kroz beskrajno moraliziranje, Geralt pokušava opravdati svoje stajalište da ga se ne tiču problemi drugih ljudi, vilenjaka, patuljaka, čarobnjaka kao i njihove politike, ratovi i sudbine. 
Njega zanima samo istrebljivanje čudovišta, a u tome je sam sebi najveći neprijatelj jer sa svakim čudovištem koje ubije na svijetu je manje čudovišta pa polako sam sebi uništava posao i svrhu. 

Geralta je osmislio poljski pisac Andrzej Sapkowski koji je prvu knjigu, Posljednja želja, objavio još 1993. i njome postigao veliki uspjeh u Poljskoj. Ipak, ostatak svijeta upoznao je Geralta igrajući super popularnu igricu “The Witcher” koja je bazirana na knjigama. Nedavno je bjelokosog vješca prepoznao Netflix koji već snima seriju baziranu na prvom nastavku.

Posljednja želja i Mač sudbine sastoje se od više kratkih priča koje nisu kronološki poredane, a svaka od njih opisuje po jednu Geraltovu avanturu. Sapkowski posuđuje radnje iz poznatih bajki i slavenskih mitova te ih ubacuje u Geraltov svijet i antagoniste pretvara u Geraltove protivnike. 
Pisac je u svaku priču ubacio neočekivani rasplet koji baca drugačiji pogled na poznate likove iz priča kao što su Ljepotica i zvijer, Snjeguljica i sedam patuljaka te likove poput morskih sirena, goblina, patuljaka, princeza zarobljenih u kuli, štriga, zmajeva, vampira i sličnih čudovišta.

Da ne bi sve ostalo na bajkama, magiji i ubijanju, u radnji postoji filozofska komponenta gdje si je pisac dozvolio analizirati ljudsku prirodu, prirodu čudovišta, bitku između dobra i zla, probleme kod odabira “manjeg zla” i sl. Filozofiranje se uglavnom događa u Geraltovoj glavi koja često donosi neočekivano pametne zaključke.

Za razliku od Posljednje želje gdje postoji glavna radnja u koju su ubačene priče (najčešće ih Geralt pripovijeda), Mač sudbine se sastoji od nabacanih kratkih priča koje se više fokusiraju na Geraltov odnos s Yennefer i Cirilom, nego na ubijanje čudovišta, što je zapravo važan uvod u ostatak serijala. 
Posljednju Želju i Mač sudbine možemo smatrati uvodom u serijal koji se sastoji od ukupno 7 knjiga (uključujući i njih). Zbog nepovezanosti kratkih priča možda će vam se činiti kako knjiga nema smisla, odnosno da je teško pratiti radnju jer ne vidite kuda ona vodi. To je upravo zbog ovako neobičnog redoslijeda izdavanja knjiga. 

Umjesto da je pisac krenuo s glavnom radnjom pa naknadno napisao knjige u kojima detaljnije objašnjava dijelove radnje (kako to obično fantasy pisci rade s gomilom prequela, među nastavcima i sl), on je napravio suprotno. Niz nepovezanih priča polako se razvija, polako postaje dio veće priče i dobije puni smisao nakon što krenete čitati “glavni” dio serijala, odnosno treći nastavak pa nadalje.

Ovo je zapravo odličan način da saznate želite li pročitati cijeli serijal. Ako vam se svidio Geralt, njegov svijet i općenito atmosfera, radnja će dobiti smisao i Geralt će saznati svoju svrhu u trećem nastavku.

Autor recenzije: Marko

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 4.7.2019. na staroj adresi bloga

Marko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *