U ime ljubavi

U IME LJUBAVI NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

________________________________________________________________________________________

U ime ljubavi novi je standalone roman hrvatske autorice Inne Moore, objavljen u Innamorati. Radi se o povijesnoj ljubavnoj priči, čija je radnja smještena u Škotskoj, u 14. stoljeću.

U ime ljubavi

Oboje su bili ratnici, ali samo je jednome svijet to želio priznati.

Skye se rodila kao žensko. I unatoč tome što je oduvijek uz oca upravljala klanom, bila podučavana u borilačkim vještinama i znala više o svijetu ratovanja nego kuhinje i obroka, od nje se očekivalo da se uda za muškarca. Njezina jedina obaveza bila je da postane supruga i rodi nasljednika.

Coleu MacCallumu obećan je njezin klan. Stari poglavar Rutherfornd nije imao muškog nasljednika, pa je Coleu, osim svojeg klana, dao i svoju kćer. Ali ta kćer nije bila Skye.

Cole i Skye postali su šurjaci, nesuđeni, a željni ljubavnici i tada napokon neprijatelji. A tada im je život ponovno izmaknuo tlo pod nogama. Ubojstvo ih je ponovno spojilo, a nove opasnosti nastavile su stizati. Sve dok se protiv njih nisu postavili na jedini način kojim su mogli izvojevati pobjedu: zajedno.

U ime ljubavi

Knjiga uz koju ćete privlačiti pažnju

Ovaj mi je roman najprije pažnju privukao naslovnicom. Žena crvene kose koja drži mač mora da je vatrena žena. A takve junakinje itekako volim. Takvu junakinju sam i dobila. Nije bilo teško zamišljati Skye Rutherford kako odlučno korača hodnicima svoje kuće i stazama svojeg imanja, odsječno, a s poštovanjem izdaje naredbe i donosi odluke koje bi mnogi drugi izbjegavali donijeti. Kako čvrstim potezima kroti kosu dok se treba uhvatiti nekog posla i zasukati rukave. Inna ju je prikazala točno takvom, odlučnom i sa čvrstom namjerom, stavom i ciljem. No i s nizom prirodnih, ljudskih slabosti koji su joj dali potrebnu dimenziju. Sa Skye nam je podarila ženu koja jest, od samoga početka, ono što uvijek želi postati: vođa.

Na našu radost, dobili smo i muškarca koji uspješno komplementira njezin divlji karakter. Kao muškarac, Cole nema problema s time da puno lakše u životu dobije sve što poželi, pa čak i ono što mu možda ne bi trebalo pripadati. To ne znači da mu je život lišen patnje i crnih dana. No kad smo navikli dobivati ono za što se netko drugi mora boriti, puno nam je teže shvatiti veličinu toga što imamo. Drago mi je da je Cole to shvaćao. Njegova predanost klanu i odnos prema ljudima, dužnost koju je osjećao… Sve to oslikali su njegov karakter dovoljno da opravdaju njegovu povremenu tvrdoglavost. I dovoljno da mu daju razloga da prihvati promjenu koju je Skye unijela u njegov život.

U ime ljubavi

U ime ljubavi nekad ćemo i pogriješiti

Sve u svemu, Skye i Cole stvorili su sebi dobru priču. I izazvali si međusobno dovoljno problema iako je prijetnja njihovom sretnom završetku u najvećoj mjeri bila vanjska i pratila ih je od samih njihovih početaka.

Postoji jedna stvar koju, doduše, nisam razumjela, tj. nije mi jasno zašto se među likovima morala odigrati upravo na način na koji se odvila. Za vrijeme pisanja recenzije na nekoliko sam različitih načina pokušala formulirati situaciju da izbjegnem spoilere, ali nije išlo. Da bih objasnila, previše bih vam otkrila, a ne želim nikome uništiti doživljaj čitanja. Samo ću zato šturo reći da mi se činilo da su se neki problemi mogli riješi razgovorom koji je jedan lik bez objašnjenja odbijao. Nemam ništa protiv toga da je jedan odbio s drugim nešto podijeliti. Ali ne sjeda mi dobro to što ne znam razlog zašto nije. U tome bi trenu bliskost među njima već trebala biti uspostavljena. Ili bi morao postojati neki vanjski razlog koji nisam uvidjela. Ali hej, ako sam ga preskočila, skrenite mi pozornost u komentarima 😉

Spremna za dalje

Još jedna sitnica u ovome mi je romanu baš zapela za oko i malo me provocirala. Sad ću vam možda otkriti jedan detalj, ali o njemu se čita odmah na početku pa vam neće uništiti doživljaj. Naime, Skye ima tu neku sposobnost, nazovimo to “proročkih snova”, u kojima predosjeća stvari koje se obistinjuju u javi. Kako je mene to stalno kopkalo! Može li se bolje zainteresirati ljubitelj fantasyja nego kad ga mamite nekim fantastičnim momentom? Ta sitnica tako mi je bila elegantna, a tako upečatljiva. Uglavnom, ja sam spremna na još ovakvih romana.

Kad malo bolje razmislim, mislim da je to prvi čija se radnja odvija u staroj Škotskoj (14.st), a da ga je napisala hrvatska autorica. Ili prvi koji sam ja čitala. I mogu ga preporučiti. Bilo bi baš upečatljivo ovakvu vatrenu knjigu otvoriti negdje na nekoj vatrenim vrućinama osunčanoj plaži. Uživajte!

A želite li od Inne nešto malo mračnije, kliknite ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *