PUSTI NA GOODREADSU  

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________________

“Prostranstvo te čeka. 
Sreća se ne gleda izdaleka.”

Zasigurno ste već čuli za Leu Brezar, a upitno je jedino koje vam je njezino djelo najdraže. Lea je poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja, koja se u životu drži načela da je sve što ne možemo mijenjati najbolje pustiti. A umjesto naglašavanja problema, treba se primiti njihova rješavanja. Tu će nam tezu pokušati prenijeti u svojoj zbirci poezije Pusti, što mijenjat ne možeš.

Nekako mi se čini da se čitatelji modernog doba (a i ja sama), teškom mukom odlučuju uhvatiti u koštac s poezijom. Proza je lakše čitljiva, a većinom i lakše shvatljiva. Stih zahtijeva veću koncentraciju, a pažnja je, znamo svi, prolazna. Upravo zato teško je sklepati stihove koji bi se širem sloju čitateljstva mogli zavući pod kožu. No Lea je u tome uspjela.

Oduševljava me njezina igra riječima, jednostavnost kojom postiže pjevnost i zadržava se u sjećanju svakog čitatelja i dugo nakon što se stranice zbirke zatvore. Njezini stihovi su pamtljivi, a teme posvećene svakodnevici koja ponekad od nas zahtijeva više energije nego što imamo i više vještina nego što mislimo da smo iskustvom stekli.

Svojom poezijom Lea pobuđuje cijeli raspon emocija, od nostalgije do odlučnosti. Svaka pjesma obrađuje tematiku s kojom se susrećemo u životnim prilikama. Od prijateljstva pa do ljubavnih zgoda i nezgoda. Govori o opraštani, posrnuću i novim počecima.
Ova zbirka pjesama dolazi s natruhama self-helpa, i to onog vjerodostojnog – o kojem se piše iz iskustva.  No bez obzira govori li Lea o slabostima ili vrlinama sebe i sviju nas koji čitamo, njezin je stih uvijek, baš uvijek – pozitivan.

Po tome ćete ju prepoznati. U svojim pjesmama uvijek ohrabruje, potiče, pa gotovo i tjera, da se trgnemo, da otvorimo oči, napravimo prvi korak. Da oživimo.  Poziva nas da sami sebi damo drugu šansu, animira u odlukama da krenemo naprijed i podsjeća nas da svi griješimo. A život ide dalje. Lea je svoje stihove posvetila svakome od nas. Ona nas razumije. Njezine rime i motivi nisu namijenjeni kontemplacijama velikih, već upravo nama koji gazimo kroz šikaru životnih problema i probijamo se kroz izazove svakodnevice.

Ovu recenziju objavila sam prije Interlibera upravo da vas nadahnem i podsjetim – da među miljama polica potražite upravo ono neočekivano, nadahnjujuće i neizmjerno pozitivno – nešto poput ove knjige. Nešto što mijenja svijet.

Disclaimer: ova recenzija prvi je puta objavljena 2.11.2019. na staroj adresi bloga

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *