Marilena Dužman: Slobodan pad

SLOBODNI PAD NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________

Možda ćete se najprije boriti protiv toga, ali prije ili kasnije, svi ćete pasti na Marilenine romane.

Moja draga prijateljica i i autorica četiri dosad objavljena romana u samostalnoj nakladi, upravo je objavila Slobodan pad, svoj peti uradak, nastavak poznatoj knjizi Razgovori s ginekologom.

Oliver Vuk jedini je krivac za sve nevolje koje su snašle Lorenu. Tako je i točka. Da nije njegovih tamnih smeđih očiju i zmajeve tetovaže, Lorena se nikad ne bi prepustila zločestoćama koje je s njime izvodila.

A kad se ispostavi da je proizvođač prezervativa prodavao pokvarenu robu, Lorena se mora suočiti sa stvarnošću: Oliver i ona zauvijek će ostati povezani.

Kad bi se barem ispostavilo da je Vuk obična guzica, onda bi mu barem mogla mirna srca pokazati mu vrata i zauvijek ga se riješiti. Ali ispostavilo se da je Vuk savršeni dečko.

Što li će sada?

Svi padaju na Slobodan pad

Onih dana kada je Slobodan pad bio još samo priča u pripremi, bez naslova, naslovnice i svojeg konačnog oblika, Marilena i ja izmjenjivale smo poruke u pokušaju da se dosjetimo najpametnijeg naslova za nju. Jako sam velika cjepidlaka kao beta čitač, lijepim se za svaki detalj (ne znam kako me Marilena uopće još trpi), al’ kad treba imenovati lika ili knjigu, beskorisna sam poput dijetne kole uz veliki BigMac meni.

No dok sam čitala roman, bilo mi je jasno da će Vuk biti lik koji će osvajati. Ima jedna zgodna dosjetka koja kaže da svaki muškarac želi da dobra žena za njega postane zločesta, a svaka žena želi da zločesti muškarac za nju postane dobar. U Slobodnom padu dogodilo se upravo to. I zato će se Marilena proslaviti i ovom knjigom.

Više od ljubavnog romana

Dosad smo se već uvjerili da Marilena zna svojim likovima zadati podosta muke i uvaliti ih u situaciju iz koje im ni sam čitatelj ne bi mogao pomoći pronaći izlaz.

Zaključili smo i da nas zna pokoriti romantičnim odnosima kakve bismo i sami rado doživjeli, a isto tako i nasmijati dosjetkama koje nam ostaju u pamćenju iz knjige u knjigu.

No ona teži i diversifikaciji, pa ćemo tako u njezinim romanima uvijek naići na široku lepezu različitih likova. Slobodni pad tako uvodi lik Olivera Vuka, muškarca kojega bi svaka majka poželjela za zeta. On je muškarac koji je pronašao svoje mjesto u svijetu i zato njime kroči bez sumnje. Spreman je preuzeti odgovornost za svoje postupke, i ono najbolje, radi to voljno i radosno.

Oliver živi s roditeljima čija je priča nadahnuta Marileninim susretnom s ljudima koji život provode u mraku, a na stranicama knjige jasno je vidljiv trag koji je on ostavio na njezino spisateljsko iskustvo – Oliverova majka lik je koji će u svima nama probuditi najviše divljenja. Čak i više od srčane junakinje.

Lorena je, s druge strane, žena snažnog karaktera koja će se trebati hrvati s vlastitim nesigurnostima prije nego što prihvati činjenicu da zaslužuje sretan završetak. Na ljubav je oduvijek gledala skeptično prije nego što se uvjerila da postoji netko kome je dovoljan i ovako nesavršena.

Oliverova i Lorenina situacija zasigurno će naići na razumijevanje brojnih čitateljica, pogotovo onih koje su možda jednom hodale njihovim stopama. Marilena je time pokazala izrazitu sućut i razumijevanje prema iznenadnim životnim situacijama koje živote mijenjaju preko noći, a samim time i svima nam dala nadu u sretne završetke.

I za kraj…

Uvjerena sam da ćete u ovoj knjizi pronaći još jedan ljubavni roman vrijedan sjećanja i uživanja. Jer ja jesam.

Zanima vas što vam još Marilena može ponuditi? Recenzije svih njezinih romana pronaći ćete ovdje, a intevju je dostupan na ovom linku.

Koji vam je najdraži?

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *