Andrzej Sapkowkski Lastavičja kula Saga o Vješcu

LASTAVIČJA KULA NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________

Lastavičja kula, šesti nastavak u serijalu Saga o Vješcu, kao i sve ranije, za hrvatsko čitateljstvo objavio je Egmont. Nakon dosta vremena došao je red i na Ciri za koju možemo reći da je središnji lik ovog nastavka.

Lastavičja kula skriva svoja iznenađenja

Nakon što ju je starac pronašao polumrtvu i spasio u nekoj zabiti, dok čeka oporavak, Ciri mu zauzvrat priča svoju priču: banda joj je ubijena, a ona zatočena od strane nemilosrdnog lovca na glave kojemu je obećana velika nagrada ako je dovede živu. On, naravno, nema namjere predati Ciri nego ju koristiti za svoje potrebe, ali na svoju žalost, računa s tim da je on jedini koji ju je tražio. 

U protekla 4 nastavka, Geralt je također tragao za Ciri, a Yennefer koja je navodno netragom nestala ponovno se pojavljuje u ribarskoj mreži i počinje povlačiti konce ne bi li pronašla djevojku kose boje pepela.

Andrzej Sapkowkski Lastavičja kula Saga o Vješcu

Ciri kakvu još nismo upoznali

Kao što ste možda zaključili iz uvoda, u ovom nastavku ima puno retrospekcije što je perfektno osmišljeno, ali je u nekim djelovima ubilo napetost priče. Od samog početka znamo da je Ciri živa pa kada joj u priči prijeti pogibelj znamo da će se izvući iz svakog škripca i preživjeti. 

Cirin život je u velikoj mjeri bio izvan njene kontrole. Izgubila je roditelje, baku, Geralta, Yennefer, praktički sve koji su je voljeni i koje je ona voljela, a uz to posjeduje drevne moći koje ne zna kontrolirati. Do sada se činilo da je i ono malo izbora koje je napravila u životu bilo je pogrešno, što me prije dosta živciralo i utjecalo na percepciju lika. 

Sada je polako počela stjecati kontrolu, upravljati životom, a uz to doživljavamo priču iz njene perspektive pa su i neki prošli događaji dobili drugačiji smisao. 

Sapkowksi priča više od priče

Geralt i ekipa su i dalje u potrazi za informacijama o Ciri, neprestano nailaze na stranputice i prisiljeni su uplitati se u živote drugih ljudi i voditi tuđe bitke. Za razliku od prošlog nastavka, radnja se ubrzala i ima više akcije što će se zasigurno svidjeti čitateljima koji vole dinamiku i avantire.

Sapkowski ovdje dosta pažnje posvećuje svjetskim događajima, odnosno pokušava objasniti političke odluke i povijest kraljevstava iz perspektive sporednih likova. 

Njihovo viđenje događaja je različito zbog različitih interesa, što bi na momente moglo zbuniti čitatelja, ali je zbog toga realnije i bolje objašnjava svijet koji ionako nikada nije bio crno-bijeli. 

Andrzej Sapkowkski Lastavičja kula Saga o Vješcu

Lastavičja kula priču diže na novu razinu

Ovo je jedan od najzanimljivijih nastavaka, pisac je stavio u višu brzinu, radnja se dodatno zapliče i nemoguće je pretpostaviti što nam donosi budućnost (ili prošlost), samo znamo da Ciri mora stići do Lastavičje kule.

Zašto je to važno, saznat ćete upravo ako pročitate roman i zavirite u fantastični serijal pun magije, opasnosti, boli i prevrata. Upoznajući Vješca, shvatit ćete zašto se ovaj serijal već generacijama nalazi na ljestvici najobožavanijih i najčitanijih serijala iz žanra fantastike.

Ako ste tek pošeli njuškati u smjeru ovog autora i odvažnog Geralta, možda će vam pomoći recenzije dosadašnjih romana: Posljednja želja i Mač sudbine (Saga o vješcu #1 i #2), Vilenjačka krv (Saga o vješcu #3), Vatreno krštenje (Saga o vješcu #5).

Marko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *