Prava bomba

PRAVA BOMBA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU ONLINE

_____________________________________________________________________________

Kad ulazimo u arenu, došle smo po pobjedu.

Prava bomba prvi je roman u novome serijalu Opasne ljepotice iz pera Sarah MacLean. U izvorniku mu je naziv Bombshell, a u Hrvatskoj je objavljen u Mozaik knjizi. Nakon ove, u seriji nas čekaju još četiri knjige.

Žena koja ruši predrasude

Sesily Talbot prate raznorazne priče i govorkanja. Dovoljno je reći da se nijedna ugledna mlada dama ne bi trebala naći u njezinoj blizini ako joj je stalo do toga da ugled održi neokaljanim. Sesily je jednom poklonila svoje srce muškarcu koji ju je iznevjerio. Upravo zato pronašla je novi cilj u životu, a taj je pridružiti se skupini žena koje rade s jednim ciljem: uništenjem zlih i opasnih muškaraca. Ne znanima ju udaja niti besmislene norme visokog društva. Ona je u duši slobodna i upravo zato nikamo se ne uklapa.

Nakon povratka u London, Caleb se drži svoje priče da ne želi Sesily. Ali ta se žena uporno dovodi u opasnost. Netko mora na nju paziti! Caleb zato taj težak zadatak preuzima na sebe, misleći da ga to neće skupo koštati. Ali Sesily je majstorica u otkrivanju tajni. Na kraju krajeva, to je ono što joj najbolje ide. Zašto se Caleb ponadao da njegovu neće otkriti, samo nebo zna. I još veća tajna je, zašto je i na trenutak povjerovao da se neće još više zaljubiti u nju…

Eksplozivna kao prava bomba

Ako ste dosad pratili romane S.MacLean, znate da je jedna od suvoditeljica podasta o ljubavnim romanima i glasna feministica. Kad bih zato morala istaknuti jedno obilježje ove knjige, a i cijelog serijala, bilo bi to istaknuti feminizam. Danas se o feminizmu puno priča pa je kad govorio o knjigama, barem meni, vrlo bitno razlučiti istinski feminizam od onog glasnog “toksičnog” feminizma. Feminizam zagovara jednakost spolova, a ovaj drugi potiče mržnju prema muškarcima.

Zašto je sve to ovdje bitno? Ovaj serijal, pa tako i sam roman Prava bomba, obrađuje temu žena koje se pokušavaju izboriti za jednakost i pravdu. Uzet ćemo u obzir da je radnja romana smještena u 19. stoljeće, kad žene tu borbu nisu mogle voditi na otvorenom. Morale su to činiti pažljivo, dosjetljivo i pomalo podmuklo. U ovoj knjizi autorica je stvorila likove koji rade upravo to, i rade to uspješno! Njezino društvo žena nadanula je Četrdeset slonova, najveća ženska banda viktorijanskog Londona – koja je zaista postojala.

prava bomba

Sesily i neočekivano društvo pravednika

Upravo zato ovaj roman je takav dragulj. U njemu se Sesily (uz pomoć prijateljica) uz pomoć spletki i tajnih igara, osvećuju muškim pripadnicima visokog društva. Zlostavljači žena, oportunisti, kradljivci, svi oni ni ne znajući naći će se na meti žene koja je odlučila da je dosta. Žene nisu zasužile da se njima poigrava, da ih se omalovažava i zlostavlja. A svi koji su to činilim, pokajat će se. Sesily i njezine kolegice na svjetlo dana izvući će sve njihove prijesupe i grijehe, prisiljavajući tako društvo da prestane okretati glavu od zbilje i dovedu ih pred lice pravde.

No njezinim planovima pridružuje se muškarac koji je nekad iznevjerio i nju samu, Caleb Calhoun. A sad se vratio i još k tome pokušava otkriti njezine tajne. Prati Sesily u stopu. Pomaže joj na svakome koraku. On je sada podržava iako zbog svake nove njezine eskapade njemu nikne par novih sijedih vlasi.

Ova ljubavna priča je prava bomba

On bježi i cijelog se života skriva, a sve ukazuje na to da ga upravo ona može spasiti. Caleb nema problema s time da prizna da je Sesily sila od žene. Iako mu potiče glavobolje, upravo se zato u nju i zaljubljuje. Dok su bili odvojeni, ona je stekla veze, poznanstva i reputaciju koja ju čini snažnom ženom koja zna obaviti posao. Upravo muška osvještenost o ženskoj snazi ono je što autorica ovim romanom pokušava postići.

Caleb je jedan od rijetkih muškaraca koji shvaća i priznaje da žene nisu slabe, bespomoćne, a ponajmanje su glupe. Za razliku od većine muškaraca svojeg doba, razumije da su muška nadmoć i dominacija prisilni i nadasve besmisleni. Razumije da svijet u kojem jedan spol kontrolira drugi ne može biti zdravo ni produktivno okruženje. Nadahnjujuće je čitati o Calebu i Sesily. Njihov odnos stalna je igra ženskog slobodnog duha i muške brige za njegovu slobodu i sigurnost.

prava bomba

Izvrstan početak novog serijala

Jeste li primijetili eleganciju MacLeaninog pisanja? Ja zaista uživam u njezinim rečenicama i slikama koje slika. Ako ste se ikad detaljnije zagledali u poglavlja koja piše, sigurno ste zamijetili da je svako od njih poput jedne priče u malom. Svako počinje mirnijim uvodom, a kolumnira vrhuncem zbog kojega nervozno i radoznalo okrećemo novu stranicu.

Ako još niste čitali njezine romane, ovdje možete pronaći detalje o serijalu Pravila lopova, s kojim ju je Mozaik predstavio domaćim čitateljima. Elementi iz tog serijala spominju se i u ovoj knjizi, ali samo u svrhu dočaravanja konteksta. Svaku knjigu iz spomenutog serijala, a i ovu samu, čitati možete odvojeno.

Prava bomba vrhunski je povijesni ljubavni roman, pun akcije, opasnosti, strasti i značaja koji je potrebno slaviti. Ako volite knjige koje na prirodan i neusiljen način slave žene, definitivno preporučujem romane ove autorice.

Što vi o njoj mislite?

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *