Hendrik Groen Malo iznenađenje recenzija

MALO IZNENAĐENJE NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

___________________________________________________________

Prva knjiga Hendrika Groena koju sam pročitala upravo je ovaj urnebesno smiješan roman. Malo iznenađenje vrlo je dinamična i zabavna knjiga o avanturama jedne bebe i dva smotana starca. Roman je kao i prethodnici od istog autora, objavljen u Mozaik knjizi.

Malo iznenađenje u školi princeze Margriet

Hendrik Groen i Evert Duiker debelo su zagazili u sedamdesete i vode miran život. Dvoje prijatelja svaki se tjedan posjećuju, odigraju partiju šaha, popiju nešto žestoko i malo prezalogaje. Za to vrijeme razgovaraju o životu i uživaju u penziji. Baš ništa im ne fali.

Ali jednog dana Evertu se nakratko pomuti razum pa Hendriku u stan dovede dječja kolica – i pravu pravcatu bebu u njima. Nakon kratkog razgovora i ustanovljene pogreške, prijatelji shvate da je bebu bilo puno lakše uzeti nego što ju je vratiti.

Na drugom kraju grada, vlada potpuna panika. Otmica djeteta na noge je podigla djetetove roditelje, policiju, gradonačelnicu, školu, lokalne novinare i tvrtku za gradsku čistoću. I sve to samo zato što se Evertu prikakilo.

Hendrik Groen Malo iznenađenje recenzija

Klupko koje se razmotava

Mala Sabina, tek nekoliko tjedana stara beba, trebala je postati zvijezda božićne predstave u lokalnoj osnovnoj školi, sve dok se Evertu nije učinilo zgodnim odvesti ju u kratku šetnju – do Hendrikova stana. U trenutku kada dva starca pojme što je Evert napravio, niz čudnovatih okolnosti počne im otežavati pokušaj da bebu vrate roditeljima. Dobrodušni starci moraju tako naučiti brinuti o maloj bebi, a svakog čitatelja oduševit će uspješan način na koji to čine. Ali idila neće dugo trajati.

Tada na scenu stupa skupina likova koji nos guraju tamo kamo ne treba, samo kako bi sve zakomplicirali. Pojavljuje se tu jedna njuškava susjeda koja baš mora znati sve što se zbiva u zgradi, domar škole kojemu je svega dosta te jedan zaposlenik tvrtke za čistoću koji otmicu djeteta vidi kao priliku koju bi i sam mogao iskoristiti.

Gradonačelnica problem sagledava isključivo s političke strane, jer i mediji bi željeli znati što se to zbiva u toj školi, a svaka nedovoljno promišljena informacija naveliko kvari ugled. Obična glupost jednog starca pokrenula je lavinu događaja koji mijenjaju živote svih umiješanih.

Nije sve tako jednostavno

Iako Evert nema nikakvu zlu namjeru kad iz škole išeta s dječjim kolicima, njegov postupak eskalira u prilično ozbiljnu situaciju. Unatoč tome što je knjiga pisana na humorističan način i završetak joj je, dakako, sretan, da se nađemo na mjestu roditelja nestale djevojčice, ne bi nam bilo nimalo smiješno. Zato nije teško prepoznati crni humor u svakoj autorovoj riječi. Međutim, autor je tu ozbiljnost malo razvodnio ublaživši završetak na način da se izbjegla svaka vrsta katastrofe.

Najpozitivnija strana romana Malo iznenađenje, osim dijelova kojima se od srca nasmijala, jest upravo kolekcija likova koji ukazuju na prave srazmjere potencijalne katastrofe. Nestanak jednog djeteta nije samo situacija koja se tiče njegovih roditelja i osobe koja je uzela dijete, već je u priču uključena aktualna politička scena, mediji, a time i cjelokupna javnost. To je najbolji dokaz povezanosti društva i međuovisnosti svih pojedinaca.

Ono što mi se nije sviđalo je način na koji je prikazana djetetova majka – koja je samo sjedila, buljila u prazno i plakala, potpuno nesposobna učiniti išta drugo. Neću zbog toga osuditi cijelu knjigu jer je autor jednostavno na taj način zamislio njezin lik, ali s moje perspektive te dijelove zaista je bilo teško čitati jer mi se čine potpuno nerelanima.

Hendrik Groen Malo iznenađenje recenzija

Malo iznenađenje i ostali romani

Tajni dnevnik Hendrika Groena prvi je roman tog autora koji je objavila Mozaik knjiga, a nakon toga je uslijedio Novi dnevnik Hendrika Groena. Obje knjige vrlo brzo postali su bestseleri. Dnevnici su u Nizozemskoj i Flandriji prodani u otprilike pola milijuna primjeraka, pa ne čudi da su i kod nas stekli brojnu publiku, koja će biti oduševljena što mogu čitati već treći za redom humoristični i nadasve zabavan roman tog autora.

Kad bih morala knjigu sumirati u jednu rečenicu rekla bih vam ovo: ovaj roman pokazat će vam kako se uvaliti u nevolju. No ako samo tražite dobru knjigu za opuštanje, i tu vam može pomoći. Svakako mi javite je li uspjela i koji vam je zasad Hendrikov roman najdraži.

A ako volite malo zahtjevniji crni humor, imam još naslova za vas. Svakako kliknite ovdje.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *