houston kraft Istinska ljubaznost recenzija

ISTINSKA LJUBAZNOST NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_______________________________________________________________________________

Kažu da svako doba nosi svoje, ali čovjek poznaje samo ono u kojem živi i samo u njemu može činiti razliku. Prvi korak prema promjeni kojoj bismo rado svjedočili može biti upravo ljubaznost. I to ona istinka. Houston Kraft u ovoj knjizi govori upravo o tome. Zaista nam je potrebno malo da bismo bili najbolji ljudi na svijetu. A uputu kako to postići, pronaći ćemo u knjizi Istinska ljubaznost iz Egmonta.

Kad zamišljam globalnu promjenu ljubaznosti velikih razmjera, vidim veliko mnoštvo pojedinaca koji su odlučili promijeniti 1% svog vremena – svojim prioriteta.

Pitanje za milijun dolara

Možda se pitate je li svijetu zaista potrebna knjiga o ljubaznosti. Možda upravo mozgate što li se o tome uopće ima za reći i što to točno ovaj autor zna o ljubaznosti više od nas? Naposljetku, nije baš znanstvena fantastika biti ljubazan, svi znamo kako. No… ako je to nešto što svi znamo i ako je tako lako… zašto onda na svijetu ima toliko puno neljubaznosti?

Autor Istinske ljubaznosti upravo o njoj podučavao je u više od 2 500 škola, u kojima su njegove riječi o empatiji, suosjećanju i povezanosti dotaknule više od 1,5 milijuna mladih slušatelja. Cilj mu je pomoći školama kako da učinkovitije podučavaju društvene i emocionalne vještine, kao što su ljubaznost, samokontrola i ustrajnost.

Upravo zato, ovu knjigu preporučila bih svakom roditelju, pogotovo u današnje vrijeme kada su naši životi zahvaljujući društvenim mrežama dostupni drugima na uvid, a svi osjećaju pravo da ocjenjuju, sude i osuđuju. U vrijeme brzih, nepouzdanih informacija te oštrih i nemilosrdnih kritika, od kritične je važnosti, kao što autor poručuje, djeci i mladima ukazati na razliku između istinske ljubaznosti i one koja služi samo kako bi se postigli sebični ciljevi.

Houston Kraft Istinska ljubaznost recenzija

Istinska ljubaznost koju živimo

To je ljubaznost koja nas inspirira, a upravo takva je svijetu potrebna. Ova knjiga detaljno i vrlo otvoreno preispituje jaz između našeg vjerovanja u ljubaznosti i naše spremnosti i sposobnosti da je istinski živimo i pokazujemo ljudima oko nas. Autor u njoj pred nas, kroz mnoštvo primjera iz vlastitog života, prostire brojna pitanja o našoj predodžbi ljubaznosti i tome zašto smo u puno slučajeva, kad mislimo da sve o njoj znamo, zapravo u krivu. I ono najvažnije, dokazuje nam zašto je ljubaznost toliko važna i toliko neizbježna.

Knjiga je podijeljena u šest dijelova unutar kojih se kroz niz poglavlja raspravlja o određenom aspektu ljubaznosti. Meni su posebno zanimljivi bili dijelovi o emocionalnoj regulaciji (sposobnost upravljanja emocijama), odbijanju, borbi protiv osjećaja te intersekcionalnom razmišljanju, što su samo neki od tema koje autor koristi kako bi dokazao utjecaj (ne)ljubaznosti na život svakoga od nas.

Kako da postanemo ljubazniji?

Odgovor na ovo pitanje jest: malo po malo. Nijedna promjena ne može se dogoditi preko noći. No najvažnije je znati da je dnevno dovoljna samo jedna mala promjena ponašanja, možda osmijeh u situaciji u kojoj ga inače nekome ne bismo uputili.

Čitajući ovu knjigu, autor će nam skrenuti pažnju na to zašto neke naše navike loše djeluju na naše ponašanje, ali će nam objasniti da nismo njihovi robovi. Uvijek možemo promijeniti našu perspektivu i pogled na svijet. Možemo promijeniti ono u što vjerujemo ako nam to ne služi, bez obzira što drugi o tome mislili.

Shvatimo li da manjak ljubaznosti potječe iz naših vlastitih slabosti, strahova i našeg nerazumijevanja drugih oko nas, shvatit ćemo također da su sve to prepreke koje možemo preskočiti. Prirodno je povući se od onog nepoznatog, prijetećeg ili opasnog, no naša dosadašnja iskustva, odgoj i sredina u kojoj živimo ponekad iskrivljuju našu perspektivu. Kako bismo postali bolji prema drugima, morali bismo naučiti kako se osloboditi svega što utječe na naše ponašanje, a to možemo napraviti jedino tako da zaista ljude oko nas pokušamo razumjeti.

Houston Kraft Istinska ljubaznost recenzija

Knjiga za bolji svijet upravo je Istinska ljubaznost

Dok pišem ovaj osvrt, u ruci držim 200 stranica punih riječi vodilja o tome kako da postanemo bolji ljudi. Houston Kraft u ovoj knjizi na iskren način pun razumijevanja i suosjećanja, jednostavnim rječnikom i slikovitim primjerima, dočarava pravu ljepotu i dubinu ljubaznosti.

Na pristupačan način objašnjava veličinu empatije, važnost otvorenosti i snagu ranjivosti te sinergiju svih osjećaja i ponašanja koji nas čine pomalo ranjivima i tjeraju nas iz naše zone komfora. Uči nas važnosti praštanja i oslobođenju koje mu slijedi. Potiče nas na utvrđivanje plemenitih ciljeva koji će nas usrećiti, a da pritom mi usrećujemo druge.

Želite li čitati divnu knjigu, osjetiti vlastitu snagu i osvijestiti nevjerojatnu moć kojom utječete na druge, pročitajte Istinsku ljubaznost. Oduševit ćete se saznanjem o vlastitoj važnosti.

A volite li knjige poput ove, zasigurno će vas zanimati i ova stranica.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *