David Bowie, život u slikama

DAVID BOWIE ŽIVOT U SLIKAMA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________________________________

David Bowie, život u slikama druga je u Iris Illyrici objavljena ilustrirana biografija proizašla iz kista Maríe Hesse, koja će vam dane oslikati bojom i pjesmama. Želite li o poznatom glazbeniku čitati uživajući usput u umjetnosti moderne ilustratorice, ovo je knjiga koja vam treba.

David Bowie, život u slikama i pjesmama

Bez obzira jeste li ili niste obožavatelj širolikog i bogatog glazbenog izričaja Davida Bowieja, vjerujem da ste o njemu svi čuli barem ponešto. Njegova smrt 2016. godine još se osjeća tako svježom da, tek dok zastanemo, shvatimo da je od tada prošlo već pet godina.

Iako je najpoznatiji kao rock glazbenik, Bowie je bio skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac, video redatelj i vizualni umjetnik. Na sceni je bio više od pet desetljeća tijekom kojih ga je oko javnosti budno pratilo. On je, s druge strane, svih tih godina, kroz vlastite preobrazbe i stvarajući pritom umjetnost, pred našim očima tražio sebe.

David Bowie, život u slikama

Priča kroz slike

Još dok sam čitala Fridu Kahlo, život u slikama, prvu knjigu M.Hesse koja je prevedena, znala sam da i ovu što prije moram imati. Neću ovaj puta puno govoriti o ilustratorici i autorici, jer u Fridinoj recenziji možete pronaći više podataka. Samo ću kratko spomenuti da je knjiga nastala kao rezultat njezine suradnje s Franom Ruízom.

Autori knjigu započinju uvodnom riječju o njoj samoj, proglašavajući je interpretacijom biografije nekoga tko je nerado govorio o sebi. Isto tako, s obzirom da je Bowie i sam bio majstor prerušavanja i čudnovatoga, ovu su knjigu protkali fantastičnim elementima. Moj najdraži je onaj o Bowievom oku. Za njega naš protagonist ovdje tvrdi da je stradalo kada ga je, dok je s prijateljem promatrao zvijezde, jedna pogodila u oko. Onu drugu, istinitu priču o tome da ga je prijatelj udario i trajno ozlijedio, Bowie u knjizi proglašava izmišljenom.

Aladdin Sane

Čitajući knjigu, pogotovo ako, poput mene, niste baš upoznati sa životom Davida Bowija, zaista ćete naići na brojne zanimljivosti. Ovdje ću vam zato istaknuti samo neke od njih koje su i mene zainteresirale (njegovo oko već sam spomenula).

  • David je sebi stvorio alter ego Ziggy Stardust kojim je obilježio rock glazbu, iako su njegove fascinacije svemirom i znanstvenom fantastikom na vidjelo izašle i već puno prije
  • u Bowievoj obitelji postoji povijest mentalnih bolesti, od koje je (šizofrenija) patio i njegov brat. Davida je sve to uvelike obilježilo i utjecalo na njegov život i odluke, najčešće u lošem smislu. Naziv njegova album Aladdin Sane skrivao je igru riječi koja je bila u skladu s podvojenošću koju je osjećao u trenucima najveće slabosti (između Ziggyja i brata). Pojam Aladdin Sane znači Aladdin je razborit. Istodobno, pojam A Lad Insane znači mladić je poludio.
  • David se dvaput ženio, a pravi duševni mir počeo je postizati tek s drugom suprugom, kojoj je pokazao pravoga sebe. Zvala se Iman Mohamed Abdulmajid i bila je osoba koja mu je pomogla da se oslobodi poroka, počne misliti na sebe i da se pomiri s brojnim stvarima koje su ga mučile
  • prijateljevao je s brojnim velikim imenima glazbenog svijeta, poput Yoko Ono i Johna Lennona čija ga je iznenadna i tragična smrt jako pogodila. Lennona je smatrao prijateljem i inspiracijom, nekoga tko ga je razumio i bez kojega će mu biti teško.
David Bowie, život u slikama

David Bowie, život u slikama, život zauvijek

Čini mi se nekako simboličnim stvaranje ilustrirane biografije o ljudima poput Bowieja, koji i samo svijet ispunjavaju bojom i životom. Umjetnost dolazi u raznim oblicima i formama, neka je neshvaćena od drugih, a druga sama za sebe. Bowie je svoju stvarao cijeli svoj život, boreći se protiv prirode, sebe i svijeta.

Nesumnjivo je da je iza sebe ostavio veliku ostavštinu, bilo da slušamo njegova poznatog Starmana, gledamo film Labirint (1986.) ili uživamo u nekoj drugoj vrsti umjetnosti koju je stvorio. Za sve ljubitelja rocka i Bowiejeva lika i djela ova knjiga bit će idealno štivo koje će temi pristupiti na opušteniji način. Pisana je iz perspektive samog Davida, pa će se obožavateljima činiti kao da glazbenik svakome osobno priča svoju priču – kao da razgovaraju sa samim Davidom.

Hoće li se ova knjiga naći na vašem ovogodišnjem popisu za Interliber?

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *