Deset ljubavi gospodina Nishina

DESET LJUBAVI GOSPODINA NISHINA NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

______________________________________________________________________

Deset ljubavi gospodina Nishina roman je objavljen u Egmontu u prosincu 2021. Radi se o izazovnoj i nesvakidašnjoj priči o čovjeku koji je volio deset žena, ali nijednu doista.

Tko je Nishino?

To nitko zapravo ne zna. Kroz deset kratkih priča, deset različitih žena progovara o odnosu koji su imale s tajanstvenim Yukihinom Nishinom. O njemu ne doznajemo puno zato što ni one same ne znaju tko je taj čovjek zapravo. Poput pravog manipulatora zavlači im se u srce i krevet, a nakon toga, kad one shvaćaju da on toga nema kruha, patnički vapi za njima ili prvi pobjegne.

Ono što nas zanima jest tih njegovih deset žena i njihovi razlozi zašto su u svoj život pustile nepopravljivog Nishina.

Čudan čovjek i njegovih deset žena

Zanimljiv je naslov ove knjige uzevši u obzir da govori o čovjeku koji nijednu od deset žena zapravo nije volio. Nije teško pogoditi da se radi o ironiji. Ta njegova “ljubav” uvelike je toksična, tipična za jednog manipulatora.

Nishino je odvratnog karaktera. Nije nasilan ili zao, ali je nezainteresiran i sebičan. Prisutan je tijelom, ali cijelo vrijeme odaje dojam kao da lebdi na nekom oblaku, živi u nekom drugom svijetu. No fascinantnije od njega mi je svih ovih deset žena. Sve redom razumiju da ih on nikada neće voljeti, a sve voljno ulaze u neku vrstu odnosa s njime. Sve se zaljubljuju u njega. U što točno? O njemu ne znaju ništa. U svezi s time, na moj dojam uvelike je utjecao jedan kratak razgovor, koji učvršćuje moje mišljenje o njemu manipulatoru i ženama bez stava:

“Hoći reći, kad je riječ o muškarcima, Manami, sigurna sam da imaš i boljih opcija.”

“Ne razmišljam o tome u smislu Yukihinovih prednosti i mana. Mislim da bih voljela Yukihina neovisno o tome kakva je osoba.

Yukihino Nishino je vrstan ljubavnik, baš poput poput Don Juana, ali jadan ne može naći onu pravu. Ovo je, naravno, ironija. Nemam nijedne lijepe riječi o tom čovjeku.

Deset ljubavi gospodina Nishina

O knjizi Deset ljubavi gospodina Nishina

Moje općenito mišljenje je da je ovo priča o karakterno slabim ženama. To se najbolje vidi u tome kako očajno i uporno pokušavaju naći neku lijepu riječi kojom bi ga opisale. Ili neki razlog koji bi mu poslužio kao iskupljenje za degradirajuće ponašanje. Nažalost, kod mene pokušaj pretvaranja agresora u žrtvu ne pali. No te žene na neki način zahvaljujući njemu postale su (manje ili više) jače. Nishino ih je povrijedio, zbog čega su se trznule i osvijestile. Postale su snažnije zahvaljujući lekciji koju su naučile s njime. Pitanje koje si ipak, nakon svega i dalje postavljam jest, zašto su onda neke i godinama nakon njihove veze i dalje očarane Nishinom? Kamo je nestala ta prividna snaga?

Možda Nishino nije sposoban za ljubav.

Ta mi ideja nikad nije pala na pamet – ni kad je nastavio spavati s drugim djevojkama, ni kad bih ga uhvatila u malim, bezazlenim lažima.

Što zapravo mislim?

Prema dosadašnjim opisima, možda vam djeluje kao da mi se roman nije svidio. I ne mogu reći da jest u onome konvencionalnom smislu riječi. Ali na početku sam naglasila da ništa u ovoj knjizi nije takvo. Zato ima nešto u njoj, nešto sirovo i surovo, što čovjeka privlači. Možda upravo ta netrpeljivost prema Nishinu, želja da ga na neki način vidim kako ne doživljava sretan kraj. Tu je emociju autorica u meni probudila već na prvoj stranici, a osjećala sam ju do zadnje.

Teško mi je precizno opisati doživljaj romana Deset ljubavi gospodina Nishina. I dok ovo pišem, razmišljam o tonu kojim vam se obraćam. Zanima me što se iz njega može iščitati. Osjeća li se moja odbojnost prema liku? Osjeća li se istovremeno neka sklonost prema ovoj knjizi o njemu? Osjeća li se taj sklad?

Ovo nije loša knjiga. U njoj se samo nalazi lik kojega volim mrziti, a tu leži krucijalna razlika. Postoje knjige u kojima se lik autoru izmakne kontroli pa ispadne manipulator iako to nije bila prvobitna namjera. Tada nas se poziva da ga shvatimo i prihvatimo, da pokušamo ući u kožu tog autora i vidjeti lika kao što on želi da ga vidimo. U ovome romanu čitamo o ženama s manjkom samopouzdanja i samopoštovanja, kroz život ranjavanima na razne načine, ali i nekim potpuno nevinima. Sve su iskušale ‘ljepotu’ bivanja s Nishiom. Ali u ovome romanu jasno je da svaki poziv na shvaćanje Nishina nije vapaj autorice da zavolimo lik, već poziv tih žena da prema njemu takvome pokažemo suosjećanje.

Deset ljubavi gospodina Nishina

Seksualnost i razotkrivanje

Preporučila bih roman čitateljima iznad 18 godina zbog eksplicitnih seksualnih scena. Ne radi se o scenama samog seksa, njih nema. Ali obećanje maloljetnoj djevojčici s čijom udanom mamom spavaš da ćeš jednog dana doći i odvesti je na spoj nije nešto što bih smatrala primjerenim svim generacijama. Niti je to dojenje vlastitog brata.

Na koricama piše, i to nije tajna, da je tema ovog romana, između ostalog, seksualno i intimno razotkrivanje. Nishinov karakter i potezi u tom kontekstu daje zaključiti da njegovo poprilično devijantno ponašanje potječe uvelike od problematičnog odgoja. Žene na neki način, zbog očaranosti njime, s njime prihvaćaju istražiti svoju mračniju stranu. 

Deset ljubavi gospodina Nishina pravi je izazov za čitatelja

Tako bih definirala ovaj roman. Za mene je on predstavljao izazov, a vjerujem da će i za vas. Koliko će u vama pobuditi nježnih osjećaja (spram tih žena, definitivno ne spram Nishina) i hoće li uopće, možete mi napisati u komentarima.

A tražite li knjigu koja će vas prodrmati ili iznenaditi, ova je onda za vas idealna. Više o knjigama na ovome blogu čitati možete ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *