The Gilded Cage

THE GUILDED CAGE NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

_______________________________________________________________________

The Gilded Cage druga je knjiga u seriji Zatvorska vidarica autorice Linette Noni. Nisam se šalila kad sam rekla da volim ovaj serijal. Kod nas je prvi dio upravo objavljen Znanju, pa nisam imala nikakvu namjeru mjesecima čekati da se dočepam ovog dijela, tako da sam čitala na engleskom. Knjiga je jednako sjajna kao i prva.

Linette Noni nastavlja svoju priču

Nakon izlaska iz zatvora, Kiva će napokon dobiti priliku susresti se s obitelji. No njihov susret ne ispada toliko sentimentalan kao što je ona očekivala. Njezina obitelj odlučna je u ispunjavanju svojeg cilja i od Kive traže isto: potpunu predanost zadatku, bez obzira na posljedice i emocije.

S druge strane, život u dvorcu s Jaretom i njegovom obitelji Kivi polako prirasta srcu, pogotovo zato što se tamo osjeća prihvaćenijom nego sa svojom pravom obitelji. Kiva uviđa da više nije lako bit špijun jer stvari nisu onakve kakvima su joj djelovale iz Zalindova. Počinje sumnjati u to da bi obitelj Vallentis trebalo maknuti s trona.

Zazire pred trenutkom u kojem će morati donijeti odluku i odabrati. Obitelj ili Jareta?

O romanu The Gilded Cage

Ako još niste pročitali prvu knjigu, pripazite da si ju ovom recenzijom ne spoilate. Neću vam izdati što se događa u ovoj knjizi, ali što god kažem, vjerojatno će vam otkriti ponešto iz prvog dijela. Radi se o young adult fantasy serijalu autorice koja je njime odmah privukla pažnju, a kao podrška iza je stoji Sarah J.Maas. Dakle, mora biti dobra.

Nakon cliffhanera kojime je završila prva knjiga, nekoliko tjedana kasnije, nastavljamo Kivinu priču. Prvi puta nakon 10 godina Kiva osjeća miris slobode od zatvorskih zidova no to ne znači da su njezini problemi nestali. U ovom se nastavku njezine moralne i emocionalne dileme samo još više produbljuju. Istodobno pokušava sagraditi odnos s obitelji i produbiti odnos s Jaretom, što su dva nepomirljiva zadatka s obzirom da je Jaret glavni neprijatelj ciljevima njezinih bližnjih.

Karakter Kivinog lika autorica je počela graditi još u prvom dijelu, kroz niz odnosa koje ona razvija s ljudima oko sebe, kojih sad ima još više. Nakon što smo u prvoj knjizi čitali o Kivinoj obitelji i njezinoj želji da napokon postane dio njihova pokreta, veselilo me napokon dobiti priliku da tu obitelj i upoznamo. Posebno sam uživala u trenucima kontrasta koje je Kiva doživljavala prilikom druženja s njima i nakon toga za vrijeme druženja s Vallentisima. Mislim da je u tome dijelu Noni pokazala svu svoju vještinu. Savršeno je to odradila.

(Ne)prijatelji?

Što se tiče likova, nekako mi se činilo da je u ovoj knjizi Naari imala puno manje zajedničkih scena s Kivom. Ali scene koje dijele pune su značenja pa su mi zato jako drage, iako kratke. No zato su se tu javila neka nova (ne)prijateljstva koja su Kivi obogatila život i pomogla joj da se nosi s promjenama koje su se u njemu dogodile. Neki likovi iznenadili su me manje, drugi više, pa se autorici jednostavno mora priznati da je vješta u osmišjavaju karaktera koji su sve samo ne plitki ili predvidljivi. Zapravo, moramo biti jako oprezni dok čitamo. Nikad ne znamo kada će nas koji od njih uspjeti zavarati.

Ovaj roman donosi nam novi niz neočekivanih trenutaka i preokreta koje stvari čine zanimljivima. Nastavlja razvijati povezanost između Kive i Jareta, što nas samo priprema na neku vrstu velikog završnog sukoba među njima. Na kraju krajeva, od prve stranice prve knjige jasno nam je da njih dvoje pripadaju suprotstavljenim strujama, a dijele duboke emocije jedan za drugoga.

I ova knjiga završava cliffhangerom, obratom kojemu sam na kraju zapljeskala. Možda će neki čitatelji zaključiti da je sve vodilo tome, ali ja to nisam predvidjela pa nisam ni skrivala zadovoljstvo. Autorica će u trećoj knjizi uloge podići do maksimuma, a naznake za to već su vidljive.

U ovoj knjizi Kiva i Jaret u potrazi su za predmetima koji će odrediti sudbinu kraljevstva, a samo jedan od njih svjestan je toga da mu je drugi konkurencija.

Linette Noni i nastavak serijala

Pretpstavljam da će se ova knjiga, dok bude objavljena u Hrvatskoj, zvati “Pozlaćeni kavez”. Nadam se da će uskoro ugledati svjetlo dana. Na kraju krajeva, Linette Noni objavu trećeg dijela najavila je već za lipanj ove godine.

Voljela bih znati jeste li pročitali prvu knjigu i veselite li se i ovome nastavku. Knjige će vam se zasigurno svidjeti ako vam se sviđala Djeca krvi i kosti i Kći dima i kosti. Zatvorska vidarica mene je oduševila više od obje spomenute knjige. Svaka od njih po nečemu je jedinstvena i ima svoju kvalitetu, ali ako mene pitate, Vidarica ima najsjajnije likove.

Što vi mislite?

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *