Kako se riješiti briga i početi živjeti

KAKO SE RIJEŠITI BRIGA I POČETI ŽIVJETI NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________________________________________________

Možda vam neću pomoći da izbjegnete pedeset posto briga, jer to u konačnici i ne može nitko osim vas. No siguran sam da vam mogu pokazati kako su to učinili neki drugi ljudi. Ostalo je na vama.

Kako se riješiti briga i početi živjeti osvijetlit će nam trenutke u kojima sami sebi možemo olakšati život, sve uz primjere i tehnike koje su drugi već isprobali – i koje funkcioniraju. Autor i u ovoj knjizi daje podršku, nadu i uvjerenje u to da nam je svima za boljitak potrebno samo malo vjere, pokušavanja i ustrajnosti. Knjiga je objavljena u Egmontu.

Naslov ove knjige zvuči toliko utopijski da će se, sigurna sam, imati dvojaki utjecaj na čitatelja. Jedni će reći “Daj, molim te, kao da je to moguće”, i okrenuti glavu od knjige jer oni znaju najbolje. Drugi će se zapitati ima li možda nešto korisnog što u tome mogu naučiti. Dobrodošli u ovu recenziju, vi koji spadate u ovu drugu kategoriju. Jedino vi nastavit ćete čitati.

Struktura knjige Kako se riješiti briga i početi živjeti

Priručnik je podijeljen na osam dijelova koji se sastoje od kratkih poglavlja. Na kraju svakog dijela nalazi se sažetak u kojem su istaknuti najvažniji zaključci na koje se autor nadovezuje u idućem dijelu. S obzirom da se jedan dio iz stranice u stranicu nadovezuje na drugi, poruka knjige imat će smisla samo ako ju proučavate temeljito i posvećeno. Autor nije samo sklopio priručnik od nasumično, no globalno povezanih tema, već je njegova poanta naučiti što je to briga i kakao se nositi njome. S obzirom da i naučiti što i kako zahtijeva vrijeme i da se radi o procesu, zaključiti jedino možemo da se pomak na bolje ne može dogoditi preko noći. No možemo biti zadovoljni jer uz ovu knjigu već imamo razrađene gotove metode i tehnike kojima se možemo koristiti, a što nam samo štedi dragocjene resurse.

Dijelovi knjige su sljedeći:

  • Osnovne činjenice koje trebate znati o brigama
  • Osnovne tehnike za analiziranje briga
  • Kako pobijediti brige prije nego što one pobijede vas
  • Sedam načina za postizanje duševnog mira i zadovoljstva
  • Najbolji načini da pobijedite brige
  • Kako se riješiti briga zbog nepravedne kritike
  • Šest načina za saubijanje umora i bruga i za održavanje dobrog raspoloženja
  • Kako sam pobijedio brige
Kako se riješiti briga i početi

Učimo od pametnijih

Vodit ćemo se ovim pravilom baš kao i autor, koji je prvi korak tj. analizu problema, naučio od Aristotela. Potrebno nam je suočiti se s činjenicama, analizirati činjenice te donijeti odluku te djelovati u skladu s njom. Ovdje većina ljudi najčešće zapinje. Ili se pravimo da problem ne postoji i pokušavamo ga progurati pod tepih. Ili ne uzmemo vremena da ispišemo sve mogućnosti i općije koje imamo. Ili se ne držimo odluke koju donesemo i ne počnemo djelovati.

Nije teško osloboditi se briga ako se zaokupiš nečim što zahtijeva planiranje i razmišljanje.

Ovo pravilo autor nas uči primijeniti na sve. Na probleme koje imamo u poslu pa i one druge koji nam izazivaju anksioznost ili paniku. Da bismo odagnali neželjene misli, mozak moramo zaokupiti nečim drugim. Bilo čime. Zašto nešto tako jednostavno kao što je zaokupljenost radom može odagnati brige? Zbog prirodnog zakona prema kojem ljudski mozak, koliko god briljantan bio, ne može istodobno obrađivati više od jedne stvari. Isto su u Drugome svjetskom ratu u svojem radu s vojnicima dokazali američki vojni psihijatri. Zadali su traumatiziranim vojnicima zadatak da se načime zaokupe kako im ne bi ostalo vremena za razmišljanje o preživljenim užasima. Današnja se psihijatrija služi izrazom “radna terapija”, no nije to ništa novo. Za nju su se zauzimali još i grčki liječnici pet stoljeća prije nove ere.

Kako se riješiti briga i početi

I ova mudrost i još puno drugih

Iznad napisani odlomak preuzet je iz knjige da vam njime skrenem pažnju na tri stvari. Prva je da ovako bitne stvari osvijestiti možete već u prvoj trećini knjige i to na pravim primjerima pravih ljudi. Zamislite što li ćete tek naučiti do tristote stranice. Drugi cilj je bio pokazati vam da čitanje ovakvih knjiga i prihvaćanje ovakvih ideja i smjernica nije loš potez ili izmišljotina. Radi se o činjenima kojima se služi čak i psihijatrijska praksa. Treća stvar je naglašavanje ove druge. Ponekad nam je, osim ovakvih knjiga, potrebna stručna pomoć, i to je u redu. U redu je potražiti je. A ako je već tražimo, ne bi li bilo lakše pristupiti joj s nekim već ranije usvojenim znanjima i navikama koje steći možemo već i iz ove knjige?

Budite aktivni. Čovjek potisnut brigama mora se utopiti u radu kako se ne bi utopio u očaju.

Kako se riješiti briga i početi živjeti

Tako da živimo život, zaključila bih. Iz vlastitog iskustva znamo da smo sebi samima često najgori neprijatelji. Konstantnim razmišljanjem i analiziranjem često napuhavamo izazove van njihovih pravih proporcija i plašimo sebe same. Na stotine puta izvrćemo situaciju sve dok njome sami sebe ne izludimo. Nije li vrijeme da se zapitamo ono jednostavno pitanje: zašto to radimo?

Nije li vrijeme da probamo umjesto toga raditi nešto drugo? Barem kao pokus ili eksperiment?

Ova knjiga lagana je za čitanje, puno primjera i blaga prema čitateljima. S druge strane, nekim svojim dijelovima će vas potaknuti da se trgnemo. A upravo to i tražimo, zar ne? Poticaj. Znak s neba. Iskra koja će zapaliti vatru promjene. Tko kaže da to nije upravo ta knjiga?

A ako vam se sviđala, možda ćete željeti pročitati i drugi naslov ovog autora. Njega pronaći možete ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *