MINDFULLNESS NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________________

Ako ste početnik u meditiranju ili ste tek odlučili malo proučiti tu temu, kliknuli ste na pravu recenziju. Mindfulness ili meditacije usmjerene svjesnosti na jednostavan će vam i kratak način reći sve što bi bilo dobro znati o meditacijama, ukazati vam na dobrobiti usmjeravanja svjesnosti i uz nekoliko vas jednostavnih primjera potaknuti da i sami poželite zauzeti udoban položaj u naslonjaču i zatvoriti oči.

Znanje je ovaj puta čitatelje i ljubitelje samoravoja oduševilo ne samo s još jednom kvalitetnom uspješnicom u obliku priručnika za svakodnevnu uporabu, već su se pobrinuli da odaberu naslov uz koji dolazi i CD s vođenim meditacijama, što je korisna informacija i bonus za sve koji se tek iskušavaju u “umijeću” meditiranja.

Već sam naslov ovog priručnika pred nas nameće jedan bitan izraz s kojim se moramo upoznati prije nego što dublje uronimo u proučavanje tematike.

Dakle, što je to mindfulness, to jest, usmjerena svjesnost?

Usmjerena ili usredotočena svjesnost (engl. mindfulness) jest stanje u kojem namjerno usmjeravamo vlastitu pažnju na sadašnji trenutak (sva tjelesna stanja, misli i osjećaje u njemu) s ciljem promatranja i prihvaćanja. Konkretnije, tijekom vježbanja usmjerene svjesnosti pratimo sve misli koje nam se pojavljuju u mislima, ali gledamo ih kao promatrači, bez analiziranja. Primjerice, ako nam se u glavi pojavi pomisao na pizzu, na nama je da primijetimo da nam je na pamet pala pizza i da se zbog toga osjećamo gladno te da nam je želudac prazan. I tada pustimo misao da prođe, očekujući novu. Ne preispitujemo odakle je misao došla, ne razmišljamo o tome čiji je red da pizzu plati, hoćemo li se udebljati ako ju pojedemo… zamijećujemo pizzu i nastavljamo dalje. Na taj način mi upravljamo mišlju, umjesto da ona upravlja nama. Preuzimamo kontrolu i dokazujemo da nismo robovi svojih misli koje često rađaju negativne emocije.

Brojna istraživanja (a u knjizi se neka od njih i spominju) potvrđuju da meditacija usmjerene svjesnosti ima pozitivne učinke kod mentalnih poremećaja kao što su depresija, anksiozni poremećaji, poremećaji hranjenja te ovisnosti.

Svojim sadržajem, priručnik nas vodi kroz osam tjedana prakticiranja meditacije. Namjerno sam izbjegla termin “učenja” meditacije, jer postoji veliki broj tehnika i načina meditacije (u koje ubrajamo puno više njih nego što je opisano u ovoj knjizi), a svatko od nas slobodan je odabrati i prakticirati one koji njemu najviše odgovaraju. Ne postoji jedan način koji moramo naučiti ili kojemu se moramo pokoriti. Ova knjiga zato nudi nekoliko načina meditacije, te ideje i upute o tome zašto su nam baš ti načini korisni i preporučljivi te kako se u njima iskušati.

Uz meditaciju i dalje se iz nekog razloga veže dosta mitova i strahova, svih redom neopravdanih, a ovdje ćemo spomenuti neke od njih. Primjerice…

  • iako se tako često misli, meditacija nije religija, već oblik mentalnog vježbanja. Nema veze s time vjerujete li u neki duhovni oblik ili ne.
  • neki misle da je fizički zahtjevna, no tijekom meditacije ne morate sjediti prekriženih nogu. Smjestite se u položaj ugodan za opuštanje.
  • meditacije zahtijevaju puno vremena. Dovoljno je onoliko vremena koliko vam omogućuje da se opustimo, no meditacija ne treba trajati dulje od 15-20 minuta. U ovom priručniku započinje se s meditacijom od 1 minute, iz čega jasno vidimo da početna tvrdnja ne drži vodu.
  • teško je izbaciti sve misli iz glave kako bismo mogli meditirati. Radi se o tome da ništa ne treba “izbacivati”. Izbacivanje podrazumijeva silu, a meditacija je upravo suprotno od toga. Kad umirimo tijelo, obično prvo misli usredotočimo na disanje. Ali one s vremenom odlutaju i to je normalno. Ako zamijetimo misao i ne pokušavamo je izbaciti iz glave, ne uzbuđujemo se zbog nje (bez obzira kakva bila), već ju samo promatramo iz daleka (vidimo o čemu se radi, vidimo da je misao došla, da će otići, da je normalno što razmišljamo…), tj. kad se pretvorimo u nekoga tko promatra misao, a ne reagira na nju, taj se proces zove meditacija usmjerene svjesnosti! Ponekad se čak dogodi da između tih “nepozvanih” misli, uleti neka dobra ideja, instinkt, osjećaj ili saznanje – to je ono što smo čekali. To je rješenje ili korak do rješenja onoga što nas muči u realnosti. Uspjeli smo se dovesti u smireno stanje bez otpora pa lakše pronalazimo izlaz iz problema. To je poanta meditacije.
  • on/a to lako svaladava, a ja ne mogu meditirati. Meditacija nije utrka kojom se bavite da biste bili bolji od nekoga drugoga. To je naš privatni način opuštanja koji nam omogućuje da se dovedemo u stanje smirenosti iz koje se dalje možemo nositi sa svakodnevicom, a ne ono koje nam omogućuje bijeg iz stvarnosti. Kako, kada i gdje ćemo meditirati, sve ovisi o nama. Što češće budemo meditirali (barem jednom dnevno), time ćemo prije pronaći vlastiti način koji vam odgovara.
  • rekli su mi da će nakon meditacije sve biti bolje, a nije bilo, problemi su ostali isti. Meditacija neće promijeniti naše okolnosti, ali ako smo ustrajni u meditaciji, promjenit će se naš način gledanja na svijet, reagiranja i ponašanja prema stvarima koje se zbivaju oko vas. To znači da ćemo, ako ustrajemo u meditaciji, postajati smireniji, a kad smo smireniji lakše pronalazimo rješenja za probleme, nego kad smo ljuti, frustrirani i nervozni. Meditacija nije magičan način na koji ćemo učiniti da problemi nestanu sami od sebe. Meditacijom postižemo da se osjećamo bolje, a kad se osjećamo bolje i pozitivnije, lakše prevladavamo probleme jer nam okolnosti krenu u korist: na pamet nam padaju dobre ideje, osjećamo se kao da se u pravo vrijeme nalazimo na pravome mjestu, neočekivano nam je ponuđena pomoć… Naš dugoročna cilj, razlog zašto pokušavamo savladati meditaciju, jest da bismo se što dulji vremenski period osjećali dobro i smireno, a to će nužno dovesti do različitih promjena na bolje.

Osam tjedana vođenih meditacija u ovoj knjizi pomoći će nam da na meditaciju i usmjerenu svjesnost gledamo drugačijim očima. Da na život gledamo drugačijim očima. Naučit će nas kako da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životom, kako da naučimo pronaći pozitivne aspekte i u najcrnjim vremenima te nas podsjetiti da uvijek ima nade – a upravo smo mi sami ti koji posjeduju moć da nas izvuku iz najjačih oluja.

Prvi tjedan osmotjednog programa probudit će nas iz autopilota, usmjeravajući nam pažnju na sve štetne obrasce ponašanja kojih nismo bili ni svjesni. Drugi tjedan će nas podsjetiti da osim na duh, moramo paziti i na tijelo.

Treći tjedan pokazat će nam kako na nas djeluju i kakve posljedice na naše rezultate imaju negativne misli, anksioznost, strah i inzistiranje na lošim navikama koje ne rode plodovima. Četvrti će nam dokazati kolika je uloga naših iskustava u stvaranju našeg novog doživljaja. Tu ćemo saznati kako su nastale sve loše navike.

U petome tjednu naučit ćemo kako se meditacijom suočiti s nevoljama, a u šestome se osloboditi navika iz prošlosti, te naučiti kako živjeti u sadašnjem trenutku.

Sedmi tjedan ukazat će nam na uzročno-posljedičnu vezu između obaveza koje si natovarimo na vrat i kvalitete kojom ih obavljamo, a samim time i kvalitete ukupnosti naših života. U osmome ćemo si priznati da je život i dalje lijep, jedino što trebamo je početi usmjeravati pažnju na prave stvari kako bismo to uvidjeli.

Tražite li knjigu koja će vam na pametan, jednostavan i razumljiv način predočiti meditacije, upravo ste je našli. Osim toga, ovo je jedan od rijetkih priručnika koji korak po korak opisuje načine meditacije te cilj svake od njih.

Ako još niste imali prilike meditirati, toplo vam preporučujem ovu knjigu, a jedan od velikih razloga je taj što uz nju dolazi CD. Slušajući ga, ne morate razmišljati o tome što biste trebebali raditi, već ćete se jednostavno opustiti i dozvoliti si da uživate. Ako to radite, rezultati će se prije ili kasnije manifestirati.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *